9.8.2012

Siveät ja säädyttömät uimarannoilla

Jos olet lukenut postauksen Vaatteet ja Usko, tiedät jo millaisia periaatteita kristityn naisen pitäisi pukeutumisessa noudattaa.  Raamatussa ei ole yksityiskohtaisia ohjeita siihen miten kristityn pitää pukeutua.  Toisaalta Raamattu on täynnä periaatteita myös ihmisen pukeutumisen suhteen.  

Välität viestejä pukeutumisellasi, vaikka et sitä tietoisesti tekisikään.  Millaisia viestejä haluat välittää ympäristöösi kristittynä naisena?  Periaate, joka minusta antaa hienon ohjeen pukeutumiseen, löytyy Roomalaiskirjeestä:  ”...Hyvä on karttaa sitä, mistä veljesi loukkaantuu tai joutuu lankeemukseen tai heikoksi tulee” Room 14:21b.  Tähän liittyy seksikkyys, mutta myös monenlainen muu toisen ihmisen huomioiminen. Muistan kuinka nuoruudessani vältin suurien korvakorujen laittamista Jumalanpalveluksiin, koska tiesin istuvani samassa huoneessa ihmisten kanssa, jotka eivät ikinä yhdistäisi korvakoruja ja uskoa.    

Sitten on tämä otsikossa mainitsemani aihe, josta olen aina silloin tällöin lukenut: uimapuvut.  En ikinä pukeutuisi kauppaan lähtiessä samalla tavoin kuin uimarannalla ollessani.  Bikinit ovat samankokoisia kuin alusvaatteet ja joskus jopa pienempiä.  Onko alusvaatteissa toisten edessä käveleminen siveetöntä?  Onko paljastavien uima-asujen käyttö moraalitonta?  Miksi? Miksi ei?

Virikettä uima-asujen pohtimiseen löysin Seurakuntalainen-verkkolehden artikkelista, jossa esiteltiin säädyllisiä uima-asuja valmistava yhtiö.  Siveä uimapuku näyttää lyhythihaiselta tyköistuvalta mekolta ja sen alla ovat polvipituiset legginsit. Onko tämä tarpeen?


Sun_Protection.png 

Olen itse siirtynyt pikkuhiljaa nuoruuden bikineistä kokouimapukuun.  Yksi syistä on kyllä säädyllisyys: bikinit keräävät enemmän (ei-haluttua) huomiota kuin seksittömät, peittävät uimapuvut.   Itsestäni on mukavampaa uittaa taaperoa matalassa rantavedessä kun ei tarvitse varoa etumuksen tai takamuksen turhaa vilkkumista.  Usein uitankin pikkulapsia kesämekko uimapuvun päällä.  Siveä uimapuku ajaisi saman asian.

Uimarannalle tullaan uimaan ja jokainen tietää, että uima-asut ovat tyköistuvia ja paljastavia.  En tuijottele muiden vartaloita, vaan pikemminkin välttelen paljaan pinnan katsomista.  Olisin kuitenkin itse rennompi, jos minulla olisi vähän peittävämpää uima-asua päällä.  Vaikka olenkin kasvanut sauna-suomen naturellissa kulttuurissa, kuuluu minusta alastomuus ja paljas pinta juuri sinne saunan hämärään.  

Seksikkyys tuntuu kuitenkin olevan paine, jota meille tyrkytetään jatkuvasti: miten pukeutua seksikkäästi, miten olla seksikäs, paljasta seksikkäät sääresi ja muut tämänkaltaiset otsikot ovat ihan nykynormaalia.  Uimarannallakin pitäisi olla seksikäs.  Muuten ei kelpaa, muuten on outo.  

Olympialaisissa kiinnitin huomiota rantalentopallon pukeutumiseroihin: naisilla pikkuruiset bikinit, miehillä t-paita ja shortsit.  Eräs suomalainen pelaaja jopa totesi, ettei välttämättä halua pelata julkisesti näin pienillä asusteilla, mutta “katsojia on saatava hinnalla millä hyvänsä”.  Millaisia katsojia kysyn vaan!  Mediakin juhlisti “seksikkäitä olympialajeja” kuten rantalentopalloa ja uintia.  Eikö mitään voi enää harrastaa ilman, että täytyy olla seksikäs ja houkuttelevan näköinen?  


Image 1 

Peittävän uima-asun muita hyviä puolia ovat aurinkosuoja ja mahdollisuus peittää arvet.  Pohdin tässä vain, että onkohan tämä nyt liiallista siveellisyyttä.  En osaa sanoa.  Siveellisyys ja vaatimattomuus lähtee sydämestä ja se näkyy pukeutumisessa.  Uimapuvut ovat kuitenkin aina olleet poikkeus pukeutumisessa.   Toisaalta on varmasti naisia, jotka ovat välttäneet uimista juuri tämän paljastavuuden vuoksi.  Ja ehkäpä tämän ajan seksikkyyttä ylistävässä kulttuurissa olisi ihan hyvä olla täysin erilainen siellä uimarannalla: nauttia vedestä ja auringosta ilman huolia siitä millaisia reaktioita oma vartalo saa muissa aikaan.  

Voisin harkita Simple Modest-tyylisen uima-asun hankkimista...mutta kerääköhän se kuitenkin enemmän huomiota kuin tavis uimapuvut?  

Tässä tällaisia vähän matti-myöhäinen pohdiskeluja kesän uimakelejä ajatellen, jotka ovat pikkuhiljaa jo mennyttä.  Miten pukeuduit uimarannalle tänä kesänä?  Olisitko toivonut siveämpää uima-asua?    

p.s. 
En puhu miesten rantapukeutumisesta seuraavista syistä:

 • kirjoitan naisena naisille
 • naiset ja miehet reagoivat eri tavoin alastomaan ihmisvartaloon.  Naiselle ei miehen alastomuus/paljas pinta ole välttämättä suuri kiusaus, kun taas miehet kiihottuvat visuaalisesti.
 • uimashortsit, joita miehet yleensä käyttävät, peittävät ihan tarpeeksi strategisia paikkoja.  

4 kommenttia:

 1. Hei,
  Olen herännyt itsekin pohtimaan tätä asiaa ja selannut nettiä löytääkseni itselleni siveellisemmän uimapuvun. Haluaisin sellaisen missä on helma ja yläosa olisi tavallista uimapukua peittävämpi, hihoja ei tarvitsisi olla. Kaikissa Suomesta löytämissäni uimapuvuissa on syvään uurrettu yläosa.
  Tuollaiset kuvan "pyöräilyhousutkin" olisi ok, mutta ehkä vähän lyhyempi versio. Englannista on löytynyt hyviä kokonaisuuksia, mutta sata euroa tuntuu hieman liian kovalta hinnalta. Asia on itselleni ajankohtainen siksikin, että olen hukannut uikkarini ja joudun ostamaan uuden joka tapauksessa. Olen ihan viime kuukausien aikana miettinyt uimapukeutumista ja tullut tulokseen, että haluan peittävämmän puvun, vaikka se herättäisi huomiota. Eipä ainakaan herätä huomiota seksikkyydellään, inhoan vieraiden miesten katseita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei vaan,
   olipas yllättävä kallis hinta uimapuvulle! Netin kautta luulisi löytyvän muitakin malleja, jotka ehkä eivät ole yhtä kalliita. Yhdellä kanadalaisella ystävälläni on uimapuku, jonka yläosa on kuin löysähkö hihaton toppi ja alaosan päällä oli hameen kaltainen pidennys...se oli kivasti siveä, mutta ei ihan noiden kuvien kaltainen hihallinen ja housullinen malli. Jos löydän linkkejä, laitan tännekin.

   Poista
 2. Jos ei tykkää olla pienissä vaatteissa niin ei kannata mennä uimarannalle. Tuollaiset housuviritykset eivät toimi jos oikeasti haluaa uida ja ovat aurinkoisella ilmalla hirvittävän kuumia ja todennäköisesti hautovat alapäätäkin aiheuttaen tulehduksia.
  En ymmärrä miksi teitä vaivaavat nuo katseet niin paljon. Olen itse ihan normaalipainoinen ja sopusuhtainen nainen joka jopa meikkaa päivittäin. Kuumalla ilmalla voin mennä kaupungille noita uimapukuja pienemmissä vaatteissa (lyhyt hame ja hihaton paita) eikä minua kukaan tuijottele. Ettette vaan itse keikistele ja ole liian tietoisia omasta kropastanne? Se kyllä aiheuttaa tuota tuijottamista jos koko ajan tiedostaa itsensä ja miettii että katsookohan tuo nyt mua? Miksi ei saisi katsoa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pimmiainen!
   Kiitos kommentoinnista, siinä on monia keskustelua jatkavia argumentteja. Kuten varmasti huomasitkin, mainitsin tekstissäni sen, että kaikki tietävät uimarannalle mentäessä, että siellä käytetään uimapukuja, jotka ovat tyköistuvia ja usein paljastavia. Jokainen pukeutuu juuri niin kuin itse haluaa ja vaatteensa mukavaksi kokee. Pukeutuminen on viesti ja kristittynä haluan pukeutumisellani tuoda kunniaa Jumalalle, ihan niin kuin muillakin elämäni alueilla.

   En ole itse kokeillut uimarannalla tuota ”housuviritystä”, mutta koska ihmettelit sen mukavuutta kävin katsomassa Simply Modest Swimwearin Facebook-sivuilla mitä ihmiset kommentoivat uima-asuista. Asiakkaat olivat tyytyväisiä siveisiin ja kauniisiin uimapukuihin, vuosien käyttö ei ole kuluttanut pukua, eräät käyttävät niitä jopa päivittäin uimarannoilla...joten en usko, että ne ovat epämukavia, kuumia tai hautovia sen enempää kuin muutkaan uimapuvut. Peittävämpiä kyllä.

   (Alastomalla) naisvartalolla myydään, koska se herättää huomiota ja kerää katseita. Miesten on todella vaikea olla katsomatta paljastettua naisvartaloa. Henkilökohtaisesti en halua olla katseiden kohde, koska vartaloni on minulle ja miehelleni. Siksi mielelläni käytän peittävämpiä ja siveämpi vaatteita, myös uimapukuja.

   Ei naisvartalo itsessään ole mitenkään paha vaan päinvastoin; kun Jumala sai luotua alastoman miehen ja naisen, Hän sanoi, että se oli todella hyvää. Ei vartaloaan tarvitse hävetä ja pelon vuoksi sitä peitellä. Mutta naisena on hyvä tiedostaa, että nainen ja naisvartalo on kiinnostava miehelle (taaskaan tämä ei ole paha asia, vaan luonnollinen). Joskus emme ajattelekaan, että miten syvään uurrettu puseronkaulus, minihame tai läpikuultava pusero voi olla seksikäs ja houkutteleva tavalla, joka saa miehen lankeamaan seksuaalisyntiin (Jeesus sanoi, että jos joku katsoo naista himoiten, on jo sydämessään tehnyt huorin hänen kanssansa Matteuksen evankeliumissa 5:28). Joillekin miehille tämä on todella iso taistelu- he eivät halua ajatella seksiä koko ajan, mutta ympärillä olevien naisten pukeutuminen voi tehdä sen vaikeaksi.

   Nyt tuli jo aika pitkä vastaus, mutta löytyikö vastauksia kysymyksiisi?

   p.s. minäkin meikkaan päivittäin :)

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...