19.4.2013

Testaa - kunnioitatko miestäsi

Viime aikoina olen lukenut uutisia eri aiheista ja huomannut, että haluan lähestyä keskustelujen kuumia perunoita vähän eri näkökulmasta.  En tästä patavanhoillisen :) patriarkaali-äärikristityn näkökulmasta, vaan sellaisen ihmisen, joka joko ei tiedä kristinuskosta paljoakaan tai on päättänyt unohtaa kaiken tietämänsä pettymyksien/houkutuksien/suosionhalun vuoksi.  Se on haastanut ajattelumaailmaani aika paljon, mutta olen myös iloinen tästä haasteesta jonka itselleni olen heittänyt.   

Sen vuoksi olen myös miettinyt miten kirjoitan näistä eri aiheista blogissani.  Kirjoitin viimeksi vaimoille siitä, miten tärkeää kunnioituksen osoittaminen on aviomiehille.  En tietenkään voi tietää, miltä tämä kuulostaa sellaisen ihmisen korvissa, joka ei ole kristitty.  Ja voin vain kuvitella, miltä se kuulostaa muiden kristittyjen korvissa (sen vuoksi kommentit on tervetulleita - näen millaista vastakaikua kirjoitukseni saavat sinussa aikaan).  Pahinta, mitä ihmiset, jotka väittävät seuraavansa Jeesusta voivat tehdä, on täydellisen kristityn näytteleminen.  Sellaista joka ei koskaan sano rumaa sanaa eikä koskaan kiukustu lapsilleen ja joka ei koskaan aja ylinopeutta ja joka ei koskaan töksäytä sanojaan ihan väärään paikkaan väärään aikaan eikä ikinä ikinä ikinä tee yhtäkään virhettä.  

Tällainen näytteleminen on tekopyhää ja raivostuttavan lipevää.  

En usko, että Raamatussa on turhaan tämä Jaakobin kirjeen paikka: 

 5:16. Tunnustakaa siis toisillenne syntinne ja rukoilkaa toistenne puolesta, että te parantuisitte; vanhurskaan rukous voi paljon, kun se on harras. 

Syntien tunnustamisen pitäisi olla osa normaalia kristityn elämää ja tästähän poikii ajatuksissani jo ihan uusi blogipostauskin aiheesta. Mutta pitäydyn otsikon rajaamaan aiheeseen.  Yhdessä kirjassa, jota luen tällä hetkellä, on testi vaimoille miehensä kunnioittamisesta.  Täytyy sanoa, että ennen tätä testin lukemista ajattelin, että olen aika hyvä tällä kunnioitus-alueella.  Siis eihän kukaan ole täydellinen ja väsymys ja hormoonihyrskyt ja sen semmoisethan on ihan ymmärrettäviä?   Mutta samana iltana kun olin postannut tuon viimeisen kirjoitukseni aviomiehen kunnioituksesta, käyttäydyin epäkunnioittavasti miestäni kohtaan.  Samana iltana!  

Olimme laittamassa lapsia nukkumaan.  Ja selityksen makua tulee mutta ei neljän lapsen saaminen iltatoimien läpi ole koskaan helppoa ja harvemmin herkkua.  Mies teki tai sanoi jotain lapsille ja minähän olin toista mieltä.  Ehkä asiani oli oikea, mutta asenteeni ja äänenkäyttöni ei todellakaan.  Vaikka yritin tuoda mielipiteeni julki niin, että lapset eivät sitä huomaisi, taisi olla että asiani oli omasta mielestäni tärkeämpi kuin mieheni kunnioitus.  Ja vielä - mieheni ei ole koskaan huomauttanut minulle epäkunnioittavast käytöksestä, mutta nyt hän sanoi, että se miten toin asian esille ei ollut hänen mielestään oikein.  Epäkunnioittavaa.  Auts.   

Epäonnistuin ihan täysin tässä kunnioitustestissä.  Siinä.  En siis kirjoita aiheista täällä sen vuoksi, että voisin jalustalta ravistella etusormeani teille lukijoille.  Ei, kirjoitan asioista, jotka ovat tärkeitä, jotka ovat Jumalan Sanasta, joita haluan itse noudattaa ja oppia elämässäni noudattamaan.  Joissa itse epäonnistun.  

Mutta siis tuohon testiin.  Ehkä siellä on yksi tai kaksi sellaista lukijaa, jotka eivät ole ihan varmoja kunnioittavatko he aviomiestänsä.  Tässä muutama kohta kunnioitustestistä, joiden avulla silmät varmasti aukeavat.  Se löytyy Martha Peace:n kirjasta The Excellent Wife (s.115-116).  


 1. Puhutko miehellesi ylimielisellä, alentavalla tavalla? Esim. "Mikä sinua vaivaa?" "Kuka vain olisi osannut tehdä tuon paremmin kuin sinä." "Isäni ei olisi koskaan tehnyt noin."  "Etkä osaa tehdä mitään oikein?"  "Minun olisi pitänyt tietää paremmin eikä luottaa sinuun."  "Älä ole tyhmä."  "Se mitä juuri sanoit on ihan naurettavaa."  "Senkin vanha typerys!"  "Sinä olet liian hidas, teen sen itse."   "Parempi asua autiossa maassa kuin toraisan vaimon vaivattavana." Sananlaskut 21:19
 2. Kohteletko miestäsi yksityisesti niin kunnioittavasti kuin kohtelet pastoriasi, naapuriasi tai ystäviäsi julkisesti?  "Kunnioittakaa kaikkia, rakastakaa veljiä, peljätkää Jumalaa, kunnioittakaa kuningasta." 1 Pietari 2:17
 3. Näytätkö epäkunnioitusta ilmeillläsi kuten vihaisilla mulkaisuilla, inhoavilla ilmeillä, käsivarsien ristimisellä jne.? "Ja Herra sanoi Kainille: "Miksi olet vihastunut, ja miksi hahmosi synkistyy? Eikö niin: jos teet hyvin, voit kohottaa katseesi; mutta jos et hyvin tee, niin väijyy synti ovella, ja sen halu on sinuun, mutta hallitse sinä sitä!" 1 Mooseksen kirja 4:6-7.
 4. Puhutko miehesi puolesta tai keskeytätkö häntä?  "Rakkaus on pitkämielinen...ei käyttäydy sopimattomasti, ei etsi omaansa..." 1 Kor 13:4-5
 5. Yritätkö pelotella tai painostaa miestäsi uhkailemalla, sanallisilla hyökkäyksillä, itkemällä tai jollain muulla tavalla manipuloimalla jotta saisit tahtosi läpi? "Vaimojen viisaus talon rakentaa, mutta hulluus sen omin käsin purkaa." Sananlaskut 14:1
Testi jatkuu vielä seitsemällä muulla kysymyksellä, mutta jo tästäkin otoksesta huomaa, miten laaja asia kunnioituksen osoittaminen on.   Jos huomaat, että olet tehnyt syntiä tällä alueella, tunnusta se.   Jumalalle, miehellesi.  Tuo selvästi esille tapa, jolla olet ollut epäkunnioittava.  Pyydä miestäsi tulevaisuudessa kertomaan, jos käyttäydyt epäkunnioittavasti häntä kohtaan.  Ehkä voit tunnustaa jopa jollekin ystävättärellesi, joka voi aika ajoin tarkistaa, miten sinulla sujuu tämän asian kanssa. 

Kunnioituksen osoittaminen ei ole suosittua ja kannustettua tämän ajan yhteiskunnassamme.  Kristittynä vaimona, Jumalan armon avulla voit kuitenkin kasvaa tässäkin aiheessa!  Se on myös Jumalalle tärkeää, kuten näet lukiessasi jakeita, joissa puhutaan suoraan vaimoille.  Aviomiehen kunnioittaminen ei ole asia, joka miehen täytyy ensin ansaita.  Se on sinun tehtäväsi, sinun valintasi.    Se on sydämenasenne, joka ei ole riippuvainen olosuhteistasi eikä tunteistasi.  Oletko valmis ottamaan haasteen vastaan?   

(kuva freedigitalphotos.net/ David Castillo Dominici) 

2 kommenttia:

 1. Voi järkytys, olen epäonnistunut vaimona täysin! Meillä on mennyt jo tilanne niin pahaksi, että nalkutan ja olen kaikesta tyytymätön ja kaikki on mieheni syytä... miten ihmeessä kaiken saisi korjattua ja muutettua omaa käytöstä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Sirkkuli, olen miettinyt vastausta kysymykseesi (ja muutkin lukijat, heittäkää ajatuksianne ja ideoitanne peliin!). Ensinnäkin, tunnusta epäkunnioittava käytös syntinä Jumalalle ja myöskin miehellesi, jota vastaan olet rikkonut.

   Seuraavaksi mietin miten jatkaa tästä eteenpäin...en tunne teidän avioliittoanne, mutta ehkä näistä neuvoista osa toimii.

   Kirjoita ylös mitkä olivat niitä ihailtavia ominaisuuksia miehessäsi seurustelu- ja kihla-aikana. Tämä siksi, että muistat hänen olleen joskus mielestäsi maailman paras mies :) Mitkä olivat syitä, jotka saivat sinut valitsemaan hänet?

   Listaa päivittäin asioita, joista olet kiitollinen tai joita ihailet miehessäsi. Sano joka päivä näitä asioita myös hänelle ääneen tai kirjeessä tai runomuodossa, miten sinulle se luonnollisinta on. Päätä, ettet halua keskittyä negatiiviseen vaan positiiviseen. Kaikissa meissä on nimittäin hyviä ja huonoja puolia, mutta keskity nyt niihin hyviin puoliin. Huonot puolet voit tuoda rukouksessa Jumalalle.

   Päätä, että kun/jos puhut miehestäsi muille, puhut vain hänen positiivisitsta ominaisuuksistaan, kunnioittavasti. Ethän sinäkään halua miehesi kertovan kaikki virheesi ja huonot ominaisuutesi kavereilleen.

   Yritä hillitä kieltäsi valittamisen suhteen. Minua auttoi se, kun luin Mooseksen 2 kirjasta Israelin kansan erämaavaelluksen vaiheista. Sieltä käy esille hyvin selvästi, miten Jumala vihaa valittamista ja nurisemista. Valittava ja nuriseva sydän on epäuskoinen ja ylpeä sydän ja se on syntiä. Pyydä Pyhän Hengen apua kielesi hillitsemiseen ja nielaise valittavat sanat ennenkuin ne pääsevät ulos suustasi. Mieti mitä asenteita sydämestäsi löytyy aina kun meinaat alkaa valittamisen. Kirjoitan kielen hillitsemisestä lisää täällä http://annaminunollanainen.blogspot.de/search/label/Kielenk%C3%A4ytt%C3%B6

   Tee miehellesi hyvää. Mieti asioita, jotka saavat hänet iloiseksi ja hyvälle mielelle, asioita jotka auttavat häntä. Herkullinen ruoka? Yhteinen lenkkeily tai muu harrastus? Auton tankkaus? Pyri tekemään hänelle hyvää joka päivä.

   Tiedän, että et pysty hillitsemään kieltäsi (en minäkään pysty), koska Raamatussa sanotaan, ettei kukaan voi kieltä kesyttää. Sen vuoksi tarvitset tähän Jumalan apua. Et pysty tähän omin voimin yrittämällä. Syntien tunnustaminen on aika tehokas lääke kielen synteihin. Vietä paljon aikaa rukouksessa miehesi puolesta ja myös omasta puolestasi. Miehesi ei voi täyttää kaikkia tarpeitasi, mutta Jumala voi. Rukous on lääkettä sinulle ja teidän suhteellenne.

   Toivottavasti joku näistä ideoista auttaa sinua kasvamaan vaimona...Rukoilen teidän puolestanne!   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...