11.4.2013

Vaimo, muista yksi tärkeimmistä asioista, jota voit tehdä miehellesi

Tämä ajatus on pyörinyt mielessäni jo pitkään.

Yksi tärkeimmistä neuvoista, mitä voisin antaa vaimoille; nuorille tai vanhoille.  Itselleni.Kunnioita aviomiestäsi.


kunnioittaa

  1. (, ks. erikseen) pitää jotakin kunniassa, antaa arvoa jllek, arvostaa. esim. Kunnioitan häntä ihmisenä. Kunnioita isääsi ja äitiäsi VT . Kunnioitettu ylipäällikkömme. Kunnioittaa jkn tietoja. Kunnioittaa [= olla rikkomatta] lakia. Kunnioittaa [= olla loukkaamatta] toisen vakaumusta. Erik. esim. Kunnioittaen (rinnastetaan kunnioittavasti) (hyvin muodollisena) kohteliaisuutena kirjeissä, anomuksissa yms. Anon kunnioittaen, että - -. Kirjeen lopussa: Kunnioittaen Matti Meikäläinen.
  2. arvonannon osoittamisesta. esim. Kunnioittaa tilaisuutta läsnäolollaan. Vainajan muistoa kunnioitettiin hetken hiljaisuudella.

Kunnioita häntä.

Tämä kunnioitus pohjautuu siihen, että Jumala on luonut miehesi.  Jumalan luomana ihmisenä hänellä on ihmisarvo; hän on ainutlaatuinen, hän on lahjakas, hän on arvokas, hän on rakastettu ja hänen elämällään on tarkoitus.  Jumala loi miehesi ihmeellisesti ja huolellisesti.  Jokainen fyysinen piirre, jokainen luonteenpiirre, jokainen kyky ja taito...Jumalan suunnitelmaa.  Ihan samalla tavoin kun pystyt osoittamaan kunnioitusta muille ihmisille, osoita sitä myös kotona miehellesi.

Pohjana on yleinen kunnioitus jokaista ihmistä kohtaan.  Mutta tämä on vasta alkua.  Jumala on luonut miehesi ...tadaa: mieheksi!  Hän on erilainen kuin sinä, nainen.  Kun Jumala loi ihmisen, Mooseksen kirjassa on kirjoitettu mielenkiintoisesti: "Ja Jumala loi ihmisen omaksi kuvaksensa, Jumalan kuvaksi hän hänet loi; mieheksi ja naiseksi hän loi heidät." (1 Moos 1:27).  Mies on Jumalan kuva, nainen on Jumalan kuva.  Miten tämä kuva - image - näkyy?  Jumalalla ei ole fyysistä ruumista, joten miehisyyden ja naiseuden ainutlaatuisuus ei voi olla vain fyysisten piirteiden erilaisuutta.  Miehen ja naisen ero on syvemmällä kuin vain biologisten osien eroissa; se on jossain sisimmässämme, jota kutsumme sieluksi.  Sisimmältään miehesi on erilainen kuin sinä ja sisimmässään hän tarvitsee erilaisia asioita kuin sinä.

Miehesi tarvitsee kunnioitusta sinulta.
  
Joka kerta kun Raamatussa puhutaan avioliitosta, vaimoille on seuraava käsky:
Kunnioita miestäsi.
"Mutta myös teistä kukin kohdaltaan rakastakoon vaimoaan niinkuin itseänsä; mutta vaimo kunnioittakoon miestänsä. " Efesolaisille 5:33

Se on niin tärkeä osa avioliittoa, että se on mainittu monta kertaa Raamatussa.  Jumala halusi, että vaimot ymmärtävät kuinka tärkeä osa yhteiseloa kunnioitus heidän osaltaan on.  Tapa, jolla Jumala on sinun miehesi luonut, miten hänet on rakennettu:  hän kaipaa kunnioitusta.  Ihan niinkuin hänen sisimmässään olisi tyhjiö, joka täyttyy kun osoitat hänelle kunniotusta.  Sanoilla, teoilla, asenteella.  Vaimona varmasti kaipaat ja tarvitset rakkautta ja Jumala käskeekin miehiä rakastamaan vaimojaan.  Samoin miehelläsi on tarve olla kunnioitettu.

Rakkaus ja kunnioitus toinen toisia kohtaan on toki yleisenä sääntönä Jeesuksen seuraajien joukossa.  Et voi väittää seuraavasi Jeesusta ja noudattavasi Hänen opetuksiaan, jos et rakasta ja kunnioita muita ihmisiä.  Mutta avioliitosta puhuttaessa nämä miehen ja naisen erilaiset tarpeet on nostettu esiin uudelleen ja uudelleen.

Lukijoiden joukossa on varmasti vaimoja, jotka aidosti ja rehellisesti kunnioittavat miehiään.  Mutta blogiani lukevat myös naiset, jotka irvistävät tämän käskyn kuulleessaan.  "Minä en voi kunnioittaa miestäni" alkaa vastalause, "koska..."

Syitä on yhtä monia kuin ihmisiäkin.

Voi olla, että sinun mielestäsi miehesi persoonallisuus ei ole kunnioituksen arvoinen.  Hänen luonteensa, lahjansa, kykynsä eivät ole sellaisia, joita haluat kunnioittaa.  Kunnioitus aviomiestäsi kohtaan ei tule kuitenkaan vasta silloin, kun hän sen ansaitsee.  Sinun tulee kunnioittaa miestäsi, koska Jumala on asettanut hänet perheessänne auktoriteettiasemaan.  "Mutta minä tahdon, että te tiedätte sen, että Kristus on jokaisen miehen pää ja että mies on vaimon pää ja että Jumala on Kristuksen pää." (1 Kor 11:3).  Et sinä kunnioita poliisiakaan sen vuoksi, että hän sen luonteellaan jotenkin ansaitsee.  Kunnioitat hänen asemaansa ja auktoriteettiaan, uniformuaan.  Sotilaat eivät kunnioita ylempiään heidän fiksuutensa ja hyvän luonteensa vuoksi; kunnioitus tulee asemaa kohtaan.  Samoin avioliitossasi voit olla viisaampi, fiksumpi, neuvokkaampi, älykkäämpi ja kaikin puolin kyvykkäämpi kuin miehesi: silti Jumalan asettamassa järjestyksessä aviomies on perheen pää.  On myös hyvä muistaa, että ethän sinä ole yhtäkään hyvää ominaisuuttasi tai lahjaasi saanut muuten kuin Jumalan antamana lahjana. "Sillä kuka antaa sinulle etusijan? Ja mitä sinulla on, jota et ole lahjaksi saanut? Mutta jos olet sen saanut, niin miksi kerskaat, ikäänkuin se ei olisi saatua?" (1 Kor 4:7).  

Voit näillä perusteilla kunnioittaa myös miestäsi, vaikka hän ei jakaisikaan uskoasi.  Hän on aviomiehesi ja mahdollisten lastesi isä, ei mikään taakka tai risti, joka sinun pitää kantaa.  Kirjoitin tästä aiheesta pitemmin täällä.


Avioliittosi voi olla tienristeyksessä, jossa päämäärän päätät sinä.  Arvostatko miehesi tarvetta tulla kunnioitetuksi vai puhahdatko ärsyyntyneenä ja käsket häntä lopettamaan moisen lapsellisuuden?  

Miehesi kaipaa kunnioitusta samoin kuin sinä kaipaat rakkautta ja rakastetuksi tulemista.  Älä pihtaa häneltä tätä rakkauden muotoa.  Älä vähättele aviomiehesi tarvetta saada kunnioitusta.  Älä odota, että hän alkaa käyttäytymään niinkuin sinä haluat tai ymmärtää sinua täysin tai tekee mitä se asia onkaan, jota vaadit häneltä.  Ota sinä ensimmäinen askel ja tee niinkuin Jumala käskee sinun vaimona tehdä.  Tulet huomaaman eron!  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...