8.3.2015

Mihin kaikkeen nainen pystyy

Hyvää kansainvälistä naistenpäivää!Edelleen paistattelen Kristinuskon - Kristuksen - naisille tuoman arvostuksen lämmössä.  Esimerkit Jeesuksen sanoilla ja teoilla tuomasta kunnioituksesta vahvistavat minussa halua olla täysillä nainen, tyytyväinen siitä, että minut on luotu naiseksi ja iloita kaikesta siitä, mihin naisena olen kykeneväinen.

Minua hykerryttää vieläkin vuosia sitten seuraamani komediasarja "Ou nou!", jossa tarkastellaan huumorin kanssa miehen ja naisen roolien erilaisuutta avioliitossa ja sen ulkopuolella.  Kämppiksen kanssa nauroimme kippurassa kun Pirkka-Pekka Peteliuksen esittämä mies touhotti ja passasi kun vaimolle tuli vieras.  On olemassa "naismaista" tai naisellista käytöstä ja miehen esiintuomana se oli hulvattoman hauskaa.

Lukutoukka tyttäreni tykkää kaikesta villistä ja jännästä.  Löysin hänelle kirjan nimeltä Caddie Woodlawn.  Se on tositapahtumiin perustuva kirja erään vilkkaan ja poikamaisen tytön elämästä 1860-luvun pioneeriperheessä Yhdysvalloissa.  Caddie laukkaa pitkin metsiä ja peltoja kahden veljensä kanssa eikä häntä kiinnosta oppia kotitöitä, ristipistoja tai muitakaan naisten perinteisiä tehtäviä.  Caddien isä antaa tytön elää vapaana, koska Caddie oli sairastunut vakavasti ja isän mielestä vapaa elämä, metsissä samoilu, auttaisi Caddieta saavuttamaan fyysistä voimaa ja terveyttä.

Caddien äiti huolehtii ja harmittelee rasavillityttärensä edesottamuksia.  Erään erityisen ajattelemattoman kepposen jälkeen Caddie saa rangaistuksen ja joutuu loppupäiväksi sänkyynsä.  Illalla Caddien isä tulee vuoteen vierelle juttelemaan tyttärensä kanssa, joka teeskentelee nukkuvaa.  Caddien isän lempeät sanat villivarsalleen ovat minusta niin kauniit, että halusin jakaa ne täälläkin:

- "Ehkä äiti oli hiukan liian hätäinen tänään Caddie", hän sanoi.  "Hän todellakin rakastaa sinua hyvin paljon, ja ymmärräthän, hän odottaa sinulta enemmän kuin hän odottaisi joltakin, josta hän ei välitä.  On outoa, mutta jotenkin me odotamme enemmän tytöiltä kuin pojilta.  Siskot ja vaimot ja äidit, tiedäthän Caddie, ovat niitä, jotka tekevät maailmasta suloisen ja kauniin.  Miten karkea maailma olisikaan, jos siinä olisi vain miehiä ja poikia, tekemässä asioitaan karkeilla tavoillaan!  Naisen tehtävä on opettaa heille lempeyttä ja kohteliaisuutta ja rakkautta ja ystävällisyyttä.  Se on suuri tehtävä Caddie, vaikeampaa kuin puiden kaataminen tai myllyjen rakentaminen tai jokien patoaminen.  Se vaatii hermoja ja rohkeutta ja kärsivällisyyttä, mutta hyvillä naisilla on näitä ominaisuuksia.  Heillä on niitä ihan yhtä paljon kuin miehillä, jotka rakentavat siltoja ja raivaavat teitä erämaiden läpi.  Naisen työ on jotain hienoa ja ylevää, johon voi kasvaa, ja se on aivan yhtä tärkeää kuin miesten työ.  Mutta kukaan mies ei pystyisi tekemään sitä yhtä hyvin.  Minä en halua sinun olevan höpsö, sievistelevä henkilö, jota me joskus kutsumme hienoksi rouvaksi.  Ei, se ei ole sitä, mitä minä haluan sinulle, minun pieni tyttäreni.  Haluan sinun olevan nainen, jolla on viisas ja ymmärtäväinen sydän, terve ruumis ja rehellinen mieli.  Ajatteletko, että haluaisit kasvaa tällaiseksi naiseksi jo nyt?  Miten olisi, Caddie, olemmeko jo juosseet varsojen kanssa tarpeeksi pitkään?"

Caddien isä, joka oli tytärtänsä kohtaan ymmärtäväinen ja rakastava, sai kauniilla sanoillaan Caddien haluamaan tällaista rohkeaa ja ylevää naisellisuutta.  Hän osasi kuvailla naisellisuuden ja naisten tehtävän niin houkuttelevasti, että itsekin vaikutuin hänen sanoistaan.  Hän ei vähätellyt naisen tehtäviä, vaikka ne eroavat miehen tehtävistä.  Hän kuvaili niitä välttämättömiksi elämän rakennusaineiksi, joita ilman maailma olisi paljon köyhempi.  Ou Nou!-sarjan Pirkka-Pekka Peteliuksen roolihahmon naiselliset piirteet olivat naurettavia ja stereotyyppisiä kuvauksia naisista.  Mutta todellinen naiseus ei ole koskaan kanamaista touhotusta.

Aamulla vihjasin miehelleni: - Hyvää naistenpäivää?

Hän luki puhelimestaan lapsille Sananlaskujen kirjan luvusta 31 sanat, jossa ihaillaan ja kunnioitetaan naista.  Minusta on ihanaa, että mieheni arvostaa minua ja haluaa tuoda sen lapsillekin selväksi: äiti on arvokkaampi kuin jalokivet!

Sananlaskujen kirjan 31 nainen on pystyvä ja ahkera.  Haluan, että voisit lukea nämä jakeet ja ottaa ne itsellesi vastaan mahdollisuutena: tähän kaikkeen nainen pystyy!  En usko, että tämä runo on annettu tehtävälistaksi, vaan siihen on koottu kokonaiseen elämään mahtuvia mahdollisuuksia olla nainen, tehdä naisen tehtäviä, tavalla, jolla vain nainen siihen pystyy.


10. Kelpo vaimon kuka löytää? Sellaisen arvo on helmiä paljon kalliimpi.
11. Hänen miehensä sydän häneen luottaa, eikä siltä mieheltä riistaa puutu.
12. Hän tekee miehellensä hyvää, ei pahaa, kaikkina elinpäivinänsä.
13. Hän puuhaa villat ja pellavat ja halullisin käsin askartelee.
14. Hän on kauppiaan laivojen kaltainen: leipänsä hän noutaa kaukaa.
15. Kun yö vielä on, hän nousee ja antaa ravinnon perheellensä, piioilleen heidän osansa.
16. Hän haluaa peltoa ja hankkii sen, istuttaa viinitarhan kättensä hedelmällä.
17. Hän voimalla vyöttää kupeensa ja käsivartensa vahvistaa.
18. Hankkeensa hän huomaa käyvän hyvin, ei sammu hänen lamppunsa yöllä.
19. Hän ojentaa kätensä kehrävarteen ja käyttelee värttinää kämmenissään.
20. Hän avaa kätensä kurjalle, ojentaa köyhälle molemmat kätensä.
21. Ei pelkää hän perheensä puolesta lunta, sillä koko hänen perheensä on puettu purppuravillaan.
22. Hän valmistaa itsellensä peitteitä; hienoa pellavaa ja punapurppuraa on hänen pukunsa.
23. Hänen miehensä on tunnettu porteissa, maanvanhinten seassa istuessansa.
24. Hän aivinapaitoja tekee ja myy, vöitä hän kauppiaalle toimittaa.
25. Vallalla ja kunnialla hän on vaatetettu, ja hän nauraa tulevalle päivälle.
26. Suunsa hän avaa viisauden sanoihin, hänen kielellään on lempeä opetus.
27. Hän tarkkaa talonsa menoa, eikä hän laiskan leipää syö.
28. Hänen poikansa nousevat ja kiittävät hänen onneansa; hänen miehensä nousee ja ylistää häntä:
29. "Paljon on naisia, toimellisia menoissaan, mutta yli niitten kaikkien kohoat sinä".
30. Pettävä on sulous, kauneus katoavainen; ylistetty se vaimo, joka Herraa pelkää!
31. Suokaa hänen nauttia kättensä hedelmiä, hänen tekonsa häntä porteissa ylistäkööt.

Kuvat:
FreeDigitalPhotos.net
Serge Bertasius Photography
marin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...