27.2.2015

Kaiken se kestää? Miten tunnistaa pahoinpitelijä ennenkuin on liian myöhäistä

Olen jo pitkään aikonut kirjoittaa kysymyksistä, joita on hyvä kysyä ennen kuin menee kihloihin ja  naimisiin.  Onhan se yksi elämän tärkeimmistä päätöksistä ja ihmissuhde, joka Jumalan hyvän suunnitelman mukaan tulee kestämään koko ihmiselämän ajan.

Olen naimisissa hyvän, lempeän ja rehellisen miehen kanssa, joka kunnioittaa, arvostaa ja rakastaa minua.  Sen vuoksi minun on vaikea ajatella, että on olemassa puolisoita, jotka käyttävät henkistä tai fyysistä väkivaltaa ja kontrolloivat tyttöystäviään tai vaimojaan.  Näin kuitenkin on, valitettavan usein.  Väkivaltaisessa suhteessa eläminen on niin tuhovaa ihmisen minuudelle, lapsista nyt puhumattakaan, että halusin nostaa tämän asian esiin.  

  
Tällainen vaimon henkinen tai fyysinen pahoinpitely on todellista myös suhteissa, jossa mies väittää olevansa kristitty.  Hän voi olla johtoasemassa tai arvostettu kristillisissä piireissä.  Hän voi olla lahjakas puhuja ja esiintyjä ja voi huijata muut uskomaan, että hän on jumalallinen ja esimerkillinen mies.  Vaimo ja lapset tietävät totuuden, mutta ovat siitä hiljaa.  Väkivalta on kipeä asia ja sen esiintuominen erittän vaikeaa.


Kirjoitin pari viikkoa sitten siitä, miten Jeesus kohteli tapaamiaan naisia.  Kun luin läpi näitä merkkejä väkivaltaisen ihmisen käytöksestä, en voinut olla huomaamatta äärettömän suurta eroa Jeesuksen ja pahoinpitelijän käytöksessä.  Jeesus Kristus ei koskaan vähätellyt, arvostellut ja halveksinut naisia.  Jos olet ollut hengellisissä piireissä tällaisen käytöksen kohteena, muista, että se ei ole koskaan tapa, jolla Jeesus kohtelee sinua.  Jätä tällaiset piirit ja hakeudu todellisten kristittyjen yhteyteen.  

Tämä seuraava on sivulta Visionary Womanhood kerätty blogipostaus.  Siellä kirjoitetaan mm. väkivallasta avioliitossa tai seurakunnassa.  Toivottavasti näiden vihjeiden avulla voit välttää joutumasta suhteeseen, jossa mies ei arvosta ja kunnioita sinua.  Hälyttäviä merkkejä voi nimittäin tunnistaa jo ennenkuin on sanottu "Tahdon".  Tässä tulee pitkä lista, eikä jokainen pahoinpitelijä täytä kaikkia näitä merkkejä.  Luota vaistoosi ja kuuntele ystäviäsi ja läheisiäsi.  


Kun tutustut uuteen ihmiseen, aika on paras ystäväsi.  Kukaan pahoinpitelijä ei esittele itseään kontrolloivana, toisia pahoinpitelevänä henkilönä.  Päinvastoin.  Saatanastakin sanotaan, että hän naamioi itsensä valkeuden enkeliksi.  


Pahoinpitelijä:

On super-yli-mukava henkilö.


Palvoo maata, jolla kävelet.


On hyvin uskonnollinen.  Ajattele Gandhia.


Kertoo sinulle, että sinä TÄYDENNÄT häntä.  (Varo tätä lausetta).


Tekee hyviä tekoja.  Kuin Äiti Teresa.


On hurmaava.  Vetoava.  Ystävällinen.  Ajattelevainen.  Hengellinen.


Usein (ei aina) johtoasemassa tai sinne menossa.


Usein (ei aina) on hyvin itsevarma.


Usein (ei aina) elää anteliaasti.


Tämän vuoksi anna ajan kulua.  Olen itse kuullut neuvon, että anna suhteen kulkea jokaisen vuodenajan läpi.  Älä mene naimisiin, ennenkuin olet nähnyt miehesi hyvissä ja huonoissa hetkissä, elämän kesän ja talven läpi käyneenä.  Eräs pahoinpidelty nainen kommentoi, että odota ainakin kaksi vuotta.  Ajan kuluessa nimittäin voit tunnistaa vaaranmerkkejä vaikeissa tilanteissa:1.  Mitä tapahtuu kun annat hänelle negatiivista palautetta jostain, jota hän on tehnyt?  


Pahoinpitelijä ei kykene vastaanottamaan negatiivista palautetta.

He ärsyyntyvät.  Suhteen alussa voit huomata, että hän ehkä hieman hiljenee.  Kylmenee.  Sulkeutuu.  Mutta kun suhde etenee, tulet huomaamaan vihaa.  Vihaa ilmenee sanoina ja huutamisena.  Jotkut käyttävät jopa fyysistä väkivaltaa, jos heidän mielestään "kuulut" jo hänelle.


Älä koskaan siedä fyysistä väkivaltaa!  Ei käsivarresta puristamista, ei tönimistä, ei pidättelemistä.  Jos tätä esiintyy seurusteluaikana, lopeta tämä suhde välittömästi.  Jos hän tekee näin ennen kuin olette naimisissa, sinusta tulee lisääntyvän fyysisen väkivallan kohde kun lupaukset on annettu.  Kun fyysinen pahoinpitelijä "omistaa" sinut, hän ei lopeta kontrollointia mihinkään.  Älä luota hänen sanoihinsa, että hän tulee lopettamaan tämän, että hän on "kristitty".  


Toiset pahoinpitelijät voivat ilmaista vihaansa passiivisilla tavoilla.  Aggressio on vaivihkaista.  Tämä on manipulointia, jonka tarkoituksena on saada sinut tuntemaan olosi syylliseksi, kun huomautat hänelle tästä käytöksestä ja joka saa sinut uskomaan, että sinä olet syyllinen osapuoli.  


Lainaus Dr. George Simonilta:

Vaivihkainen aggressio on miltei kaiken henkilöidenvälisten manipuloinnin ytimessä.  Taitava, hienovarainen tappelija tietää, että jos he saavat sinut kyseenalaistamaan itseäsi, tuntemaan kuin että sinun täytyy selitellä itseäsi ja kyseenalaistaa huomiosi ja mielipiteesi, heillä on mahdollisuus saada sinut luovuttamaan, perääntymään, tai vielä parempi, piiloutumaan.  Vaivihkaiset tappelijat luottavat siihen tosiasiaan, että et tule luottamaan vaistoihisi tai et tule antamaan yksinkertaista mielipidettä heidän luonteestaan tai heidän tekojensa todellisesta luonteesta.  He luottavat, että olet aivan liian tunnollinen tekemään näin.  Ja he tietävät, että jos heidän käytöksensä rikkoo yleisesti tunnistetut sivistyneet käyttäytymissäännöt tai jos se käyttää hyväkseen sinun hyvää luonnettasi ja käyttävät sinua hyväksi, sinä et tule välittämään kun vaistosi kertoo sinulle, että sinua pompotellaan. 

Vaivihkainen aggressio on ehkä kaikista yleisin väkivallan muoto kristillisissä avioliitoissa.  Se on petollista ja vaikeaa huomata.  Se tuhoa kokonaisia perheitä hitaalla, suunnitelmallisella tavalla.  Olen valmis lyömään vetoa, että monet teistä elävät tässä tilanteessa ja jotkut teistä ette edes tiedä sitä vielä.  Tiedät vain, että jotain on hirvittävän väärin, ja et näytä pystyvän korjaaman sitä vaikka yrittäisit kuinka kovaa.  


Vastauksesi tähän kysymykseen tulee paljastamaan totuuden:  Vastaako puolisosi nöyrästi negatiiviseen palautteeseen, jota annat hänelle?  Jos vastauksesi on "ei koskaan" - sinulla on nyt tekemistä.  Tulen antamaan sinulle apua tulevien kuukausien aikana.  


Terve ihminen hyväksyy negatiivisen palautteen ja osaa kasvaa sen kautta.  


Jos seurustelukumppanisi arvostaa palautetta, jota annat hänlle, ja jos näet hänen todellisuudessa toteuttavan muutoksia elämässään, sinulla voi olla käsissäsi todella hyvää puolisoainesta.  Raamattu kutsuu tätä nöyryydeksi, ja se tekee suhteesta hyvän.  Ylpeys on nöyryyden vastakohta - ja jopa Jumala on ylpeitä vastaan.  Joten en usko, että olet kamala ihminen, jos se ällöttää myös sinua.  2.  Mitä tapahtuu kun sinulla on tarpeita?  


Pahoinpitelijällä on hyvin vähän tai ei ollenkaan empatiaa (vaikkakin he voivat teeskennellä sitä aika kivasti kun se on tarpeen).  

Empatia:  Myötätuntoa ja kykyä asettua toisen henkilön asemaan.  Empaattinen ihminen samastuu herkästi toisen ihmisen tunnereaktioihin ja pyrkii ymmärtämään toisen ihmisen käytöstä, näkökulmaa ja tunnereaktioita. 


Pahoinpitelijä ei kykene laittamaan itseään toisen henkilön asemaan.  Jos menetät jonkun sinulle tärkeän henkilön tai asian, hän ei pysty ymmärtämään.  He haluavat sinun pääsevän tilanteesta yli.  Jos olet sairas, se haittaa heidän elämäänsä.  Sinä et enää kykene vastaamaan hänen tarpeisiinsa.  Se ärsyttää heitä suunnattomasti.  Parane nyt, helkkari.  Ja nopeasti.  Jos olet surullinen tai vihainen tai iloinen jostakin asiasta, väkivaltainen henkilö ei voi samaistua suruusi, pelkoosi tai iloosi.  Elämässä on kyse heistä, ei sinusta.  Terve henkilö osoittaa empatiaa ja huolta toisten ihmisten tarpeita kohtaan.  
He ovat kiinnostuneita elämästäsi.  Ajatuksistasi.  Toiveistasi.  Millainen ihminen sinä pohjimmiltasi olet.  He haluavat oppia enemmän sinusta ja sinä kiehdot heitä, ei siksi, että sinulla on jotain tarjottavaa heidän olemassaoloonsa, vaan omana itsenäsi, osana Jumalan luomakuntaa. 

3.  Mitä tapahtuu kun se, mistä sinä tykkäät on erilaista kuin se, mistä hän tykkää?  

Väkivaltaisen ihmisen on pakko saada tahtonsa läpi.  
Tämä on tilanne, jossa "mies saa tahtonsa läpi joka asiassa, ja nainen on jumalallinen niin kauan kun hän antaa miehelle mitä mies haluaa", astuu esiin.  Pahoinpitelijät rakastavat tätä opetusta ja käyttävät sitä lihansa ruokkimiseen.  Raamattu kutsuu tätä itsekkyydeksi.  Itsekkyys tekee suhteesta mädän.  
Joskus mies antaa sinun päätttää, jos kyseessä on asia, josta hän ei välitä paljoakaan.  Hän tekee tästä suuren näytöksen, jotta huomaisit, miten hän on jalo, epäitsekäs henkilö.  Mutta yritäpä painostaa häntä asiasta, josta hän todella välittää ja katso millainen reaktio seuraa.  
Terve ihminen on halukas kompromisseihin ja neuvotteluun.  
Terve ihminen antaa sinun päättää asioista, kun hän tietää, että se on sinulle tärkeää.  Raamattu kutsuu tätä RAKKAUDEKSI.  Se tarkoittaa toisen halujen kunnioittamista ja arvostamista koska tämän tekeminen ilahduttaa sinua.  Terveet rajat tekevät terveen suhteen.  

Arvostaako miehesi sinua ja tarpeitasi?

4.  Miten hän kommunikoi ajatuksensa?  

Kertooko hän suoraan ajatuksena?  Vai käyttääkö hän kommunikaatio-taktiikkoja?  Tässä on muutama:

1.  Kertooko hän vitsejä, jotka antavat sinulle tietoa siitä mitä hän ajattelee asioista?  (Esim. rasistiset vitsit, rivot vitsit, blondivitsit jne.) Tai ehkä hän vain sanoo jotain yllättäen - ja kun kysyt häneltä mitä hän tarkoittaa, hän sanoo. "Voi että.  Se oli vain VITSI."  Varoitusmerkki.
2. Vältteleekö hän suorien vastauksien antamista?
3.  Käyttääkö hän syyllistämistä, jotta saa sinut tekemään mitä hän haluaa?
4.  Haluaako hän, että sinä ja muut säälitte häntä?
5.  Pelkäätkö sinä häntä?
6.  Tuntuuko sinusta, että hän ei välitä ymmärtää sinua?
7.  Odottaako hän sinun lukevan ajatuksensa?
8.  Syyttääkö hän sinua joka kerta kun jokin menee suhteessanne pieleen?
9.  Sanooko hän negatiivisia asioita perheestäsi? Ystävistäsi? Työstäsi?
10.  Korjaako hän sinua jatkuvasti?
11.  Kritisoiko hän sinua? Vaikka vain pienistä asioista?
12.  Kertooko hän sinulle miten laittaa hiuksesi, millaisista vaatteista hän tykkää, miten hän haluaa sinun käyttäytyvän, näyttävän ja toimivan?
13.  Oletko ikinä saanut häntä kiinni valheesta, puoli-valheesta tai kertomasta vain osaa totuudesta, jotta sinulla ei ole koko kuvaa asiasta.  Jos hän valehtelee ollenkaan, ollenkaan, hän on valehtelija, ja tulet elämään elämää, jossa et koskaan tiedä mikä on totta tai valetta.  Täydellisen hämmentävää ja kaaoksellista elämää.  Älä.  Ikinä.  Ikinä.  Mene.  Naimisiin valehtelijan kanssa.  Älä.  Ikinä.  Valehteleminen tuhoaa suhteet.
14.  Vannooko hän epätavallisen kiihkeästi, ettei hän IKINÄ - katsele pornoa, petä sinua, valehtele sinulle, juo, jne.?  Joku joka peittelee jotain, tekee juuri näin.  Joku, joka ei tee näitä asioita, ei edes ajattele niiden mainitsemista, koska ne eivät ole hänen elämässään olevia asioita.   


5.  Millaisia hänen tapansa ovat?  


1.  Onko hän kroonisesti myöhässä kaikesta?

Tämä tarkoittaa, että hän ei välitä muiden ajasta ja että hänellä on oikeus saapua milloin hänelle sopii.  Se on tapa kontrolloida.  (En siis puhu silloin tällöin tapahtuvasta myöhässä olemisesta.  Puhun tavanmukaissti myöhässä olemisesta, johon liittyy muitakin hälytysmerkkejä.  Laita palaset yhteen, älä käytä vain yhtä palasta.)

2.  Haluaako hän kontrolloida aikaasi ja onko hän mustasukkainen kun vietät aikaa muiden ihmisten kanssa tai jos haluat panostaa muihin ihmissuhteisiin?

3.  Vaihtaako hän työpaikkaa jatkuvasti, koska häntä kohdellaan väärin tai ei arvosteta töissä?  Jätä heti tämä suhde.

4.  Miten hän kohtelee perheenjäseniään?  Tarjoilijoita ravintolassa?  Ihmisiä liikenteessä?  Onko hän kunnioittava ja kärsivällinen?  Vai ei?

5.  Onko hän avoin ja rehellinen menneisyydestään vai tuntuuko siltä, että hänestä saa kiskoa esiin mitään tietoa?  Jos hän on epäselvä tai haluton jakamaan henkilökohtaisia asioita menneisyydestä, hän piileskelee sinulta.  Tämä on sallittua suhteen alussa, mutta älä mene naimisiin kenenkään kanssa, jolla on jotain salattavaa.  Jos menneisyydessä on häpeää, jota hän ei ole käsitellyt ristin juurella, hän tulee käsittelemään sitä sinun kustannuksellasi pahoinpitelyn kautta.

6.  Onko hän rahan, ajan, lahjojen ja resurssien suhteen hyvä palvelija?  Jos ei, luuletko tosiaan, että hänestä tulee olemaan tulevan perheensä suhteen hyvä palvelija?

7.  Pyydä Jumalaa antamaan sinulle viisautta näkeäksesi motiivit hänen tekojensa takana.  Onko hän motivoitunut tekemään oikein, jotta hän välttää negatiiviset seuraamukset tai palautteen, näyttääkseen hyvältä tai saadakseen ihailua toisilta ja käsiinsä valtaa?  Vai onko hänen motiivinsa Jumalan kunnia? 

8.  Kunnioittaako hän sinun rajojasi?  Tai tunteeko hän itsensä oikeutetuksi rikkomaan rajojasi ja pyyhkimään ne pois elämästäsi?  Tämä on asia, joka tulee päättämään suhteen sujumisen, minun mielestäni.  Ei kunnioitusta nyt - ei kunnioitusta myöhemmin.  


6.  Miten hän sopii ristiriidat?


Sanooko hän olevansa pahoillaan kun hän satuttaa sinua tai toisia?

Antaako hän tekosyitä käytökselleen tai siirtääkö hän syytöksen sinua kohtaan tai jotain toista henkilöä kohtaan?

Haluaako hän selvittää asiat juurta jaksain ja ottaa vastuun omasta osastaan ristiriidassa, vai vähätteleekö hän mielummin riitaa ja lakaisee sen maton alle?

Onko hän hyvä ottamaan vastuuta henkilökohtaisten valintojensa seuraamuksista?  

Tuntuuko sinusta, että sen jälkeen kun riita on tapahtunut ja sovittu, se on saatu hyvään päätökseen ja teille molemmille tulee hyvä olo?  Vai onko olosi hämmentynyt ja sairas - ja liehuuko tuulessa vielä sopimattomia asioita?  Tämä on todella huono merkki.  Ristiriidat ovat hyviä ja niiden pitäisi tuoda teidät lähemmäksi toisiaan - ei tehdä sinusta syyllisyyden taakoittamaa ja hämmentynyttä.  Muita asiaan liittyviä kysymyksiä:  


1.  Tuntuuko sinusta, että sinun pitää parannella häntä (eheyttää tai täydentää häntä) - että hän on avuton ilman sinua?  Täytyykö sinun kertoa hänen puolestaan tekosyitä ja odottaako hän sinun tekevän niin?  Jos kyllä, voi olla, että olet matkalla kohti sairasta, sinusta riippuvaista olevaa suhdetta, joka tuo sinulle elämänkestävää sydänsurua.  Jos mies ei ole täysinäinen ja eheä Kristuksessa ja valmis liittymään yhteen sinun kanssasi - toiseen Kristuksessa eheään henkilöön, silloin hän ei ole hyvää avioliittoainesta.  

2.  Millaisia hänen ystävänsä ovat?  Onko heillä hyvä maine?  Ovatko he rehellisiä ja ystävällisiä ja kypsiä?  Mitä mieltä he ovat hänestä?  

3.  Mikä on sinun tilanteesi?  Oletko epätoivoisen valmis menemään naimisiin?  Tuntuuko sinusta, että et ansaitse hyvää miestä?  Et ansaitse rakkautta?  Jos vastaat kyllä, voi olla, että olet väkivaltamagneetti.  Parane henkilökohtaisesti (tämä ei tarkoita täydelliseksi tulemista).  Sinä OLET rakkauden arvoinen, ja sinä OLET hyvän miehen arvoinen.  Älä tyydy pahoinpitelijään vain jotta voisit sanoa, että sinä kuulut jollekin.  Sinä et ole irtainta, omaisuutta.  Sinä olet aarre.  Sinä olet Kuninkaan rakastettu lapsi.  Nosta pää pystyyn äläkä hyväksy mitään, mikä on vähempää kuin hyvä (ei täydellinen - mutta nöyrä), rehellinen, terve mies.  


Alkuperäisen artikkelin on kirjoittanut Natalie Klewja.


Täältä löytyy linkki artikkeliin "Väkivaltaisen suhteen varoitusmerkkejä"


Onko sinulla lisätä listaan vaaranmerkkejä?  Kuvat:
FreeDigitalPhotos
Ambro
David Castillo Dominici

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus! Jaoin tämän yhdellä Facebookin sivustolla, missä pohdittuun kristityn avioeroa ja siihen johtavia syitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna jakamisesta. Toivottavasti seurustelevat osaavat ottaa onkeensa näistä merkeistä, eivätkä mene naimisiin tällaisen henkilön kanssa!

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...