2.5.2015

Elä valossa

Valo on houkuttelevaa. Talven jälkeen valon lisääntyminen saa mielen piristymään ja innostumaan taas elämästä talon seinien ulkopuolella. Kasvua ei tapahdu ilman valoa ja fyysisestikin sairastumme valon puutteesta.

Raamatussa uskoontuloa kuvaillaan pimeydestä valkeuteen siirtymiseksi. Siellä sanotaan, että Jumala on valkeus ja että Jumalan hyvyys vetää meitä parannukseen. Jumalaan uskovat ovat ihastuneet hyvyyteen, puhtauteen, rakkauteen ja valkeuteen, jotka ovat Jumalan ominaisuuksia.

Vuosisatoja ennen Jeesuksen syntymää ennustettiin, että ”Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus.” (Jesaja 9:1). Kun Jeesus saapui, Hän sanoi: ”Minä olen maailman valkeus; joka minua seuraa, se ei pimeydessä vaella, vaan hänellä on oleva elämän valkeus” (Johannes 8:12).

Jeesus kutsuu seuraajiaan elämään valkeudessa ja jättämään taakse pimeyden teot. Uskoontullessa olemme jättäneet pimeyden valtakunnan ja siirtyneet Jeesuksen valtakuntaan (Kolossalaiskirje 1:13). Uskonelämän kuherruskuukaudessa on ihanaa paistatella Jumalan rakkauden valossa. Mutta pikkuhiljaa Jumala kutsuu meitä avaamaan sydämen ja mielen salaisimmat ja piilotetuimmat sopukat Hänen valolleen ja se ei ole aina mukavaa. Täytyy kohdata epämukavia totuuksia, kipeitä haavoja, lempisyntejä, joita hellittelemme piilossa.

Tulee aika vastata haastaviin kysymyksiin. Haluatko sinä elää vapaana rakastamaan Jumalaa täydellisesti? Haluatko sinä elää elämääsi salailematta ja peittelemättä epämukavia asioita itsestäsi? Onko kaikissa asioissa rehellisenä oleminen sinulle vaikeaa? Pystytkö myöntämään, että olet väärässä? Pystytkö antamaan anteeksi?

Jumala sanoo olevansa itse valkeus. Jos haluamme elää yhteydessä Häneen, meidänkin pitää olla valkeudessa.

Valkeudessa elämiseen liittyy Johanneksen ensimmäisen kirjeen mukaan seuraavia asioita:


1. Sinulla on yhteys muiden kristittyjen kanssa.


Läheiset ja avoimet ihmissuhteet ovat elämän voimavara. Kasvuun ja muutokseen sitoutuneet kristityt ovat niitä, joiden kanssa voi muodostua todellinen yhteys. Sellaisessa seurassa löydät rohkaisua ja kehotusta, joskus nuhtelua ja varoitusta. Toisinaan vain tukea ja kuuntelevaa korvaa. Kun pystyt jakamaan asioita vapaasti ilman pelkoa siitä, että toinen tuomitsee tai syyllistää, olet löytänyt Jeesuksen tarkoittaman yhteyden toisen ihmisen kanssa.

Kun yhteys Jumalaan on avoin, ei muidenkaan kanssa tarvitse piiloutua ja piilotella. Kun tajuaa saaneensa suunnattoman suuren velan anteeksi, voi vapaasti antaa anteeksi toisille. Vaatii tervettä aikuisuutta ottaa vastaan palautetta omasta elämästä ja sen valinnoista, mutta todellisessa yhteydessä elävien ihmisten kanssa se on turvallinen paikka.

Rakkaus ja luottamus avaavat mahdollisuudet käsitellä myös kipeitä asioita, paljastaa omia haavoja ja arpia, tuomaan päivänvaloon epäonnistumisia, syntejä ja virheitä. Rukous on luonnollinen ja tärkeä osa yhteyttä; asioita tuodaan yhdessä Jumalalle, luottaen siihen, että Häneltä tulee oikea vastaus oikeaan aikaan.

On mahdotonta kokea todellista yhteisöllisyyttä, jos ei ole valmis rehellisyyteen ja avoimuuteen. Tällainen henkilö voi tarvita aikaa luottamuksen syntymiseen, mutta hänen on myös saavuttava siihen pisteeseen, että hän ymmärtää tarvitsevansa valkeudessa olemista muiden kristittyjen kanssa. Rakastava yhteisö on hoitava yhteisö. Se ei kuitenkaan synny pimeydessä, vaan vaatii valkeudessa vaeltamista, rehellisyyttä.


2. Jeesuksen Kristuksen veri puhdistaa sinut kaikesta synnistä.


Kirkkaassa päivänvalossa paljastuu kaikki ne liat ja tahrat, joita illan pimeydessä ei ollenkaan huomaa. Kun suuntaat Jumalan Sanan valon elämäsi valinnoille ja teoille, voi olla, että sieltä paljastuukin pimeyden tekoja. Vanhan sanonnan mukaan: Mitä valo paljastaa, sen veri puhdistaa. Synnin voi saada anteeksi vain tunnustamalla se (tuomalla sen valoon), katumalla sitä ja pyytämällä sitä anteeksi.

Oletko sinä syntinen? Onko elämässäsi syntiä?  Onko sisimmässäsi haavoja?  Kukaan, joka nöyrällä sydämellä on täydellisen antautunut Jeesukselle, ei voi väittää olevansa synnitön ja täydellinen. Me emme muutu kertaheitolla. Olemme valkeuden valtakunnassa, mutta kestää kokonaisen eliniän oppia elämään tämän valtakunnan asukkaina. Maailman, oman lihan ja paholaisen vaikutukset tuntuvat vielä elämässämme. On vaikeaa julistaa voittoa ja parannusta. Tarvitaan taistelua (Efesolaiskirje 6:12, II Korinttolaiskirje 10:3-5).

Jumala haluaa päästää meidät todellisesti vapaaksi. Hän on lempeä ja tekee muutostyötään hitaasti, mutta varmasti. Psalmin 139 viimeiset jakeet ovat rukous, jonka usein rukoilen: “Tutki minua Jumala, ja tunne minun sydämeni, koettele minua ja tunne minun ajatukseni. Ja katso: jos minun tieni on vaivaan vievä, niin johdata minut iankaikkiselle tielle.”

Joskus on hyvä saada apua tällaisessa rukouksessa. Sisäisen parantumisen rukous on juuri tällaista yhteistä keskustelurukousta, jossa pyydetään Jumalaa valaisemaan jotain tiettyä asiaa. Rukouskeskustelussa osallisena ovat kolme henkilöä: henkilö, joka haluaa rukousta puolestaan, henkilö, joka rukoilee, ja Jeesus, joka vastaa rukoukseen.

Eräs ystäväni kuuli tällaisesta rukouksesta ja tokaisi: ”Siinä oletetaan, että Jeesus ilmestyy ja puhuu joka kerralla!”. Totta. Koko rukoushetki on Pyhän Hengen johdatuksessa tapahtuvaa keskustelua, jossa odottaen kuunnellaan, mitä Jeesuksella on sanottavaa.

Olen itse käynyt läpi tällaista koulutusta, jossa saimme mahdollisuuden rukoilla toinen toistemme puolesta. Olen nähnyt Jeesuksen ilmestyvän muille ja olen kuullut Hänen sanojaan minulle, henkilökohtaisesti. Hän sanoo aina juuri oikeat sanat, Hän ilmestyy juuri oikealla tavalla. Sitä on ihana seurata.


3. Rakastat muita


Valossa elävä rakastaa muita. Hänen ei tarvitse kontrolloida muiden käytöstä. Hänen ei tarvitse manipuloida muita tekemään tiettyjä asioita, sanomaan tiettyjä sanoja, tuntemaan tiettyjä tunteita. Hän ei vaadi toisilta mitään. Valossa elävä tietää, että on itse vajavainen ja keskeneräinen, mutta hänellä on luja usko Jumalan anteeksiantoon, rakkauteen ja hyväksyntään. Sen vuoksi hänen ei tarvitse vaatia muilta näitä asioita. Nyt hän on itse vapaa antamaan anteeksi, rakastamaan ja hyväksymään.

Valkeudessa elävä ei pidä kynsin hampain kiinni omista oikeuksistaan. Hän on valmis jopa luovuttamaan omia oikeuksiaan, kun hän näkee sen edistävän evankeliumia ja Jumalan kunniaa. Hänen ei tarvitse puolustaa itseään, koska hän tietää, että hänellä on jo puolustaja. Hänen ei syyttele toisia, koska hän tietää, että Saatana on syyttäjä, ja Saatanan seuraajat ovat pimeyden valtakunnan asukkaita.

Valkeudessa elävän ei tarvitse puolustella tekojaan, hän ei selittele myöhästymisiään, kiukustumisiaan, eikä mitään muutakaan, jonka hän tekee väärin. Hän pystyy tunnustamaan tehneensä väärin, tietää saavansa anteeksi Jumalalta ja ottaa vastuun teoistaan jäämättä vellomaan epätoivoiseen yritykseen olla täydellinen.


Haluatko Jeesuksen loistavan valoaan sydämeesi? 


Jos elämässäsi on tukos, asia, joka vaivaa sinua, voi olla, että saat parhaiten apua rukouksen kautta. Jumala haluaa olla lähellä meitä ja auttaa meitä läpi kipeiden asioiden. Parasta on, jos pystyt jakamaan tämän tarpeen jonkun luotettavan henkilön kanssa, joka osaa johdattaa sinua Jumalan läsnäoloon, kuuntelemaan Jeesusta. Jeesus pystyy loistamaan valkeuttaan meidän mieleemme ja sydämeemme ja paljastamaan väärät päätelmät, synnit ja vihollisen asemapaikat.

Rukousta johtaa Jeesus, joka paljastaa miten edetä ja tuo valoon asiat, joita Hän haluaa käsitellä. Koska Jeesus puhuu henkilölle, joka on pyytänyt rukousta puolestaan, ei ole vaaraa siitä, että rukoilija analysoisi ja diagnosoisi. Rukoilijan tehtävänä on vain auttaa rukoiltavaa keskittymään Jumalan läsnäoloon ja kuuntelemaan Häntä. ”Jeesus, johdata meitä sinne, minne Sinä haluat mennä.” Rukoiltavana oleva raportoi ääneen sen, mitä hän kokee ja kuulee. Ne voivat olla muistoja, kokemuksia, sanoja Jeesukselta, kuva, jonka Jeesus antaa.

Rukoushetken johtaja on Pyhä Henki. Rukoilijalla ja rukoiltavalla ei ole omia ideoita ja agendoja, joita he haluavat käyttää. Rukoiltavaa ei myöskään johdatella minnekään, minne hän ei halua mennä. Hänen pitää haluta tehdä työtä yhdessä Jeesuksen kanssa, jotta vihollisen tekemä työ saadaan tuhottua ja Jumalan rakkauden ilmapiiri pääsee voitolle.

Rukous voi kestää pitkän aikaa. Odottaminen on normaali osa tällaista rukousta. Rukoilija voi rukoilla ääneen tai hiljaa ystävänsä puolesta, joka odottaa Jeesuksen puhuvan hänelle. Joskus rukoiltava kokee jääneensä jumiin. Silloin voi yksinkertaisesti rukoilla: ”Jeesus, minne meidän pitäisi mennä seuraavaksi?” Jos henkilö ei ole halukas tai valmis liikkumaan eteenpäin, voidaan rukous lopettaa ja jatkaa seuraavalla kerralla.

Muistan kerran, jolloin minun puolestani rukoiltiin. Viimein pääsimme sisimmässäni olevaan haavaan, kipeään kokemukseen, joka säteili ikävää vaikutustaan vuosien päähän. Ja Jeesus ilmestyi sinne, puhui totuutta, sai minut vapaaksi. Tämä rukoushetki oli kestänyt kolme tuntia, mutten ollut huomannut ajan kulua keskittyen kuuntelemaan Jeesuksen sanoja. Vapauden tunne oli sanoinkuvaamaton!


Sisäisen parantumisen rukous vie aikaa ja voi olla rankkaa käsitellä elämänkipupisteitä, asioita, jotka ehkä mieluummin jättäisi unholaan. Mutta vapaaksi pääseminen ja haavojen parantuminen on vaivan arvoista! Tarvitsemme valkeutta, tarvitsemme totuutta. 

Viime postauksessa Sirkku jätti kommentin, jossa hän rohkaisi meitä naisia hakeutumaan paikkoihin, joita meitä kuunnellaan, ja olemaan nöyriä ja myöntämään sen, että tarvitsemme toisten kristittyjen apua.  Sirkku myös suositteli  Elävien Vesien kesäkurssia Kiponniemessä (seuraava 29.6-4.7.2015) tai koko talven kestävää Elävät Vedet -kurssia.  En ole itse käynyt näillä kursseilla, mutta koska luotan Sirkun arvostelukykyyn (tunnen hänet henkilökohtaisesti), voin suositella niitä täällä teillekin.
 
Kurssia kuvaillaan sen Facebook-sivuilla näin:

Elävät Vedet -kesäkurssin ohjelmassa: opetusta, pienryhmät ja ylistystä. Opetusaiheet liittyvät naisena ja miehenä olemiseen, ihmissuhteisiin, seksuaalisuuteen ja tunne-elämän eheytymiseen. Opettajat kertovat myös oman elämänsä eheytymispolusta. Pienryhmissä saa kertoa oman elämänsä kamppailuista kunnioittavassa ja luottamuksellísessa ilmapiirissä.

Hakuaikaa on tämän kuun loppuun saakka.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...