10.5.2015

Sinä, äiti

Tästä se alkaa.
Synnytyksessä tapahtuu kaksi syntymää: syntyy vauva ja syntyy äiti.

Riittäminen.

Riittämättömyys.

Tunteet, nakertavat.

Ajatukset, syyttävät.

Huolet, painavat.

Sinä, äiti.

Anna hartioiden laskeutua alas.  Vedä syvään henkeä.  Hymyile itseksesi, kohonneet suupielet saavat kuulemma mielenkin kohoamaan.  Unohda pyykkivuoret, voileipäillalliset ja sormenjäljet ikkunoissa.

Huokaa syvään.

Tiedän sen olon, kun tuntuu, että kaikki tarvitsevat sinua ja sinä et riitä, et ehdi.  Joka toinen sana on äiti.  Äiti! sitä ja äiti! tätä.  Äidille näytetään pihalla mönkivää ötökkää, pihan asfaltista saatua naarmua, kaatunutta maitolasia, kuivaksi opettelevan vahinkoa matolla, kerrotaan kavereiden kanssa tulleista riidoista.  Äitiä kiinnostaa, äiti jaksaa.  Äiti osaa hoitaa ja järjestää.

Ja tiedän sen olon, kun tuntuu, että nyt ei kiinnosta, nyt ei jaksa, en osaa enkä jaksa järjestää.  Ja se syyllisyys.  Mielessä painaa velvollisuudet, jotka hyvä äiti hoitaa.  Ja sinä et hoida.

Halusit niin olla hyvä äiti...halusit olla enemmän kuin hyvä.  Halusit olla paras äiti.  Paras lapsillesi, kaikkea mahdollista, mitä he olisivat voineet toivoa.

Äitiys voi olla kipeä kohta.  Olenko minä lapsilleni hyvä?  Riitänkö?

Sulje silmät hetkeksi.

Sinä olet tärkeä.  Sinä olet korvaamaton.  Sinä olet lapsesi elämän tärkein ihminen.

Sinun ja lapsesi välinen suhde on ainutlaatuinen ja yksityinen.  Sitä ei tarvitse selittää kenellekään.

Nauti siitä hyvästä olosta, jonka saat kun katsotte toisianne silmiin ja nauratte, iloitsette yhdessäolosta.  Äitiys on tehtävä, jonka tulokset kantavat pitkälle.  Tärkeitä tuloksia ei ole täydellinen koti, sävy-sävyyn puetut lapset ja kansikuvan arvoinen puutarha.  Tärkeää ei ole tämän hetken täydellisyys.

Eräs ystäväni harmitteli eräälle toiselle ystävälleen pikkulapsiaikaa.  Samaa rutiinia päivästä toiseen, välillä puutumukseen saakka.  Hänen ystävänä oli vakavoitunut ja sanonut: "Sinä annat lapsillesi juuri sitä, mitä minun lapsiltani puuttuu."  Hän oli adoptoinut kaksi lasta, jotka olivat kasvaneet ensimmäiset vuotensa hyvin turvattomassa ympäristössä.  Puutteita on vaikeaa korjata jälkeenpäin.  

Aamupuurojen laitto, vaippojen vaihto, hampaiden pesu ja kaikki niiden väliin kuuluvat asiat.  Niin tärkeitä, niin korvaamattomia.  Jokainen hetki on mahdollisuus.  Mahdollisuus opettaa lapset tuntemaan täydellisen, parhaan, ikuisen vanhemman.    

Äitiyden pitkälle kantavat tulokset ovat Jumalan armon ja rakkauden opettaminen lapsille ja lapsenlapsille.  Psalmi 103 puhuu elämän lyhyydestä.  Kuka muistaa äidin sadan vuoden päästä?

Niinkuin isä armahtaa lapsiansa, niin Herrakin armahtaa pelkääväisiänsä. Sillä hän tietää, minkäkaltaista tekoa me olemme: hän muistaa meidät tomuksi. Ihmisen elinpäivät ovat niinkuin ruoho, hän kukoistaa niinkuin kukkanen kedolla. Kun tuuli käy hänen ylitsensä, ei häntä enää ole, eikä hänen asuinsijansa häntä enää tunne. Mutta Herran armo pysyy iankaikkisesta iankaikkiseen niille, jotka häntä pelkäävät, ja hänen vanhurskautensa lasten lapsille, niille, jotka pitävät hänen liittonsa ja muistavat hänen käskynsä ja noudattavat niitä. 
Minä saan armon: olen tomua, en kestä ikuisesti.  Voin opettaa tätä armoa lapsilleni.  Minä en ole ikuinen, minä en ole täydellinen.  Mutta.  Minut on hyväksytty, sinut on hyväksytty.  Vain ikuisen Jumalan liitto ja lupaus pysyy sukupolvesta toiseen.  Vain ikuisen Jumalan rakkaus kantaa elämän alusta loppuun.  Meidän hetkemme on lyhyt.

Kyllä, pyykkejä pitää pestä, lattioita lakaista, ruokaa laittaa ja kaupassa käydä.  Mutta äitiyden tärkein tehtävä katsoo tulevaisuuteen, ikuisuuteen.  Ikuisuusnäkökulmasta katsottuna äidin tehtävä kristallisoituu.  Armo ja vanhurskaus seuraaville sukupolville.  Äidin käsivarsilta ikuisille käsivarsille.

Arjen toimissa niiden esilletuominen on äidin tärkein tehtävä.  Saat rakkautta, vaikket sitä ansaitse.  Ja sinut hyväksytään jonkun toisen täydellisyyden vuoksi.  Nämä totuudet jos siirtyvät seuraavalle sukupolvelle, jos olet elänyt niiden mukaan, olet ollut ihan riittävän hyvä äiti.

Hyvää äitienpäivää kaikille ja kaikenlaisille äideille!  


kuva:
Free Digital Photos/papaya2008

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...