6.9.2015

10 vinkkiä niille, jotka haluavat säästää seksin avioliittoon



Kolmas osa sarjassa sinkut ja seksuaalisuus!  Ensimmäisessä postauksessa kirjoitin, miten kristityn elämässä naimattomuus on synonyymi neitsyyden kanssa Toisessa jatkoin ajatuksilla To Love, Honorand Vacuum-blogista miksi kannattaa odottaa seksiä avioliittoon saakka.  Tähän kolmanteen osaan olen keräillyt vinkkejä siihen, miten tähän käytännössä pystyy.

1.  Odota, koska tiedät, miksi odotat. 

Et pidättäydy seksistä vain, koska joku sanoo, että hyvät tytöt/kunnon pojat odottavat.  Tällä mielenlaadulla alat epäillä itseäsi pahaksi ja ei-kristityksi, kun halut heräävät.  En tiedä millaisia opetuksia tämän päivän nuorisotyössä liikkuu, mutta eräs ystäväni aloitti keskustelun aiheesta sanoen, että uskovilla miehillä ei ole seksuaalista halua!  Ai, eikö?  Jos ajattelu kulkee tällä tasolla, mitä ajattelee itsestään nuori uskova, joka kamppailee vahvojen tunteiden kanssa päivittäin?  Seksuaalinen halu on normaalia ja hyvää.  Jumala on luonut sinut haluamaan seksiä.  Et ole paha etkä outo kun koet seksuaalisia tunteita poikakaveriasi/tyttöystävääsi kohtaan.  Mutta haluat odottaa avioliittoon saakka, koska tiedät, miksi teet niin. 

Jumala haluaa meidän odottavan, koska seksin pitäisi olla intiimiä ja läheistä monilla tasoilla: fyysisesti, tottakai, mutta myös tunteiden tasolla ja hengellisesti.  Se sitoo teidät yhteen.  Kun odotat, saat nauttia paremmasta rakkauselämästä kuin ne, jotka aloittivat ennen avioliittoa. Seksi tuntuu hyvältä muuten, mutta se tuntuu upealta avioliitossa! 

Eräässä kyselyssä kristityiltä naisilta kysyttiin, että katuvatko he sitä, että eivät odottaneet avioliittoon saakka.  Suuri osa vastasi katuvansa.  Kun niiltä, jotka olivat neitsyitä hääyönään, kysyttiin katuvatko he odottamista, ei yksikään vastannut myöntävästi!   

2.  Lyhyt kihlausaika!

Jos olette jo kihloissa, miksi odotella vuosikausia ”täydellistä” hetkeä?  Kun tunnette läheisyyttä toistenne kanssa, kiusausten vastustaminen on vaikeaa.  Paavalin sanoissa Korinttolaisille on järkeä: ”Mutta elleivät he jaksa hillitä itseään, menkööt naimisiin, sillä on parempi mennä naimisiin kuin palaa himon tulessa.” (1 Kor 7:9).

Jos olette varmoja toisistanne, lyhyt kihlausaika on parempi ja paljon helpompi.  Naimisiin voi mennä talvellakin, ei ole pakko odottaa kuukausikaupalla niitä juhannushäitä!

3.  Älkää tapailko vain kahden kesken

Jos mahdollista, älkää viettäkö paljon aikaa kahden kesken toinen toistenne asunnoilla tai kodeissa.  Tämä ei ole aina mahdollista, erityisesti, jos asut yksin ilman kämppiksiä.  Tällaisessa tilanteessa suunnitelkaa jotain muuta tekemistä kuin kotona hengailua; kävelyitä, vapaaehtoistyötä, harrastuksia.  Voitte käydä kahviloissa, kirjastoissa, kirppareilla, konserteissa, kirkossa.    

Kun tapailemme kodeissa, yhdessäolo menee aika paljon halailemiseksi ja suutelemiseksi.  Vaikka ette menisikään loppuun saakka, asiat voi silti edetä paljon pitemmälle fyysisesti kuin haluaisit.  Asiassa on myös toinenkin puoli: jos suhteenne on lähinnä fyysistä, menette naimisiin ilman, että teillä on mitään mukavia asioita, joita voisitte tehdä yhdessä.  On parempi viettää viikot ja kuukaudet ennen häitä löytämällä asioita, joiden tekemisestä tykkäätte yhdessä ilman, että teidän täytyy olla liimautuneita yhteen. 

4. Hanki luottoystäviä

Onko sinulla hyvä ystävä, johon voit luottaa ja jota voit pyytää rukoilemaan puolestasi?  Onko kämppiksiä, jotka voivat viettää aika teidän kanssanne?  Jos tunnet muita pariskuntia tai ystäviä, joiden tiedät kysyvän sinulta kysymyksiä seurustelunne suhteen, se voi auttaa sinua vastustamaan kiusausta.  Jos tiedät, että joku aikoo kysyä sinulta kysymyksiä, kuten ”Laitoitko itsesi epäilyttäviin tilanteisiin tällä viikolla?” tai ”Menitkö pitemmälle kuin halusit mennä?”, on helpompaa sanoa ei.  Eräs ystävämme huokaili jo, että olisi kiva olla jo naimisissa, ettei aina tarvitse vastailla kysymyksiin, miten menee kihlatun kanssa! :)  Ja jos sinulla on joku, jonka kanssa voit puhua siitä, millaiset rajat teidän pitäisi asettaa, se voi myös auttaa.

5.  Ole varovainen siitä, millaisista asioista rukoilette ja/tai älkää puhuko liikaa siitä, mitä ETTE aio tehdä

Tämä voi kuulostaa nurinkuriselta, sillä jos te haluatte odottaa avioliittoon saakka, eikö teidän pitäisi rukoilla yhdessä?  Yhdessä rukoileminen on intiimiä, ja vaikka se onkin suositeltavaa ja upeaa, että kihlaparit rukoilevat yhdessä, se voi olla johtamassa teitä kiusaukseen.  Jos huomaat, että yhdessä rukoilemisen jälkeen tunnet vastustamatonta vetoa kumppaniisi, koska olette kohdanneet näin syvällisellä tasolla, ehkä on parempi pitää rukoushetket julkisissa paikoissa!

Toinen asia, jota on hyvä harkita: jos yritätte säilyä puhtaana ja puhutte siitä koko ajan, voitte kiihdyttää ongelmaa.  Sanotaan vaikka, että tunnette paljon seksuaalista jännitystä välillänne.  Haluat seksiä ja tunnet vetoa häneen.  Mitä tapahtuu, jos alatte puhumaan siitä, mihin raja vedetään?  Alatte puhumaan asioista, joita ETTE voi tehdä, ja miltä nämä teot saavat teidät tuntemaan, ja kaikki tämä voi kasvattaa ongelmaa.   

Te tiedätte jo, missä raja on.  Olette jo päättäneet.  Teidän ei tarvitse puhua siitä uudelleen.  Ensi kerran kun olette tilanteessa, jossa on helppo langeta, sen sijaan, että aloittaisitte isot keskustelut siitä, alkakaa tekemään jotain muuta.  Miksi ette leipoisi?  Lähtisi kävelylle?  Tai tekisitte jotain muuta? 

Kiihottuneessa mielentilassa ihmisen on mahdotonta tehdä järkeviä ratkaisuja ja rajanvetoja.  Ne pitää olla paikoillaan ja sovittuna jo etukäteen.  Sopikaa myös etukäteen, MITEN pääsette tällaisista tilanteista yli.  

6.  Opettele ulkoa Raamatunjakeita

Kun tunnet olosi kiusatuksi, päässäsi liikkuu seuravanlaisia ajatuksia:

sinä aiot langeta, et voi vastustaa, se olisi niiiiiin hyvää, on toivotonta odottaa!

Miksi et täyttäisi ajatuksiasi Jumalan sanalla?  Kun Jeesus kohtasi kiusauksia, Hän käytti niiden torjumiseen Jumalan sanaa, ja sinä voit myös tehdä näin!  Kun uskon elämässäsi on vaikea aika, on aika lähestyä Jumalaa.  Kun alat opettelemaan ulkoa jakeita ja keskityt niihin, huomaat todennäköisesti, että on helpompi taistella kiusauksia vastaan. 

Huomaa, että jos olet jo lankeamistilanteessa, Raamatussa on yksi selkeä neuvo: “Paetkaa!”  (1 Kor 6:18).  Jätä tämä tilanne, tämä henkilö välittömästi.  Älä kuvittele olevasi vahvempi kuin moni muu, joka on päättänyt odottaa avioliittoon saakka, mutta ei pystynytkään.  Pakeneminen voi tuntua nololta, mutta se on Raamatun neuvo välttämään lankeamista. 

7.  Löydä tapoja kanavoida voimakkaat tunteet

Ei riitä, että tiedät mitä et aio tehdä; on parempi tietää mitä aiot tehdä.  Esimerkiksi, jos olet kuuma ja kiusaantunut, lähde juoksulenkille?  Kuntosalille? Hyökkäät nyrkkeilysäkin kimppuun?  Etsi positiivisia kanavia stressille, joka kerääntyy sisällesi kun sinulla ei ole mahdollisuutta purkaa sitä seksin avulla. 

On monia sinkkuja, jotka ovat saavuttaneet suuria asioita esim. lähetyskentillä.  Heillä on ollut mahdollisuus käyttää kaikki aika ja energia Jumalan valtakunnan työn tekemiseen.  Sanoohan Paavali: ”Soisin, ettei teillä olisi huolia.  Naimaton mies huolehtii siitä, mikä on Herran, kuinka olisi Herralle mieliksi; mutta nainut huolehtii maailmallisista, kuinka olisi vaimolleen mieliksi ja hänen harrastuksensa käy kahtaanne.  Samoin vaimo, jolla ei enää ole miestä, ja neitsyt huolehtivat siitä, mikä on Herran, että olisivat pyhät sekä ruumiin että hengen puolesta; mutta naimisissa oleva huolehtii maailmallisista, kuinka olisi mieliksi miehellensä.” (1 Kor 7:32-34).

 8. Osoita ei-romanttista kiintymystä toisille

Tunteiden kanavoimisesta puhuttaessa, joskus saamme kaiken, tai melkein kaiken kiintymyksen romanttisen kiintymyksen kautta.  Koska ruumiimme kukoistavat kosketuksesta ja yhteydestä, on houkuttelevaa ottaa oikotie seksiin ja saada super-annokset oksitosiinia. 

Mutta voimme löytää toisia tapoja kohdata sosiaalisia/emotionaalisia tarpeita, kuten vauvojen sylittely seurakunnan lastenhoitohuoneessa tai vanhusten halaaminen vanhainkodeissa (he todella tarvitsevat kosketusta) tai istumalla kylki-kyljessä ystävien tai perheenjäsenten kanssa.  Pitkät kosketukset toisten kanssa, kuten olkapäiden hieronta tms. voi auttaa meitä pidättäytymään liian pitkistä tai liian vakavista kosketuksista romanttisen kumppanin kanssa.  

9. Välttele asioita, jotka saavat sinut haikailemaan romantiikan perään

Jos mielessäsi pyörii jatkuvasti romantiikka ja seksi, tarkkaile millaisilla asioilla ruokit ajatuksiasi ja aistejasi.  Älä herättele rakkautta, ennen kuin on sen aika herätä (Laulujen laulu 8:4).   Älä katsele elokuvia, joissa on seksi-kohtauksia.  Jätä siirappisen romanttiset romaanit lukematta.  Älä nyyhki kynttilänvalossa kaihomielistä tai seksuaalisesti latautunutta musiikkia kuunnellen.   

Mitä enemmän pyörittelet mielessäsi seksiä, sitä vaikeampaa sitä on vastustaa, jos tilanne tulee eteen.  On parempi siirtää ajatukset ja mielenkiinto johonkin muuhun; rukous ja laulaminen ovat hyvä aloitus!

10.  Tämä on sydämen asia

Loppujen lopuksi odottaminen avioliittoon saakka on sydämen asia.  Voit laittaa kaikenlaiset rajat, tehdä varotoimia ja opetella ulkoa Raamatunlauseita, mutta jos et ole sydämestäsi sitoutunut odottamaan, ne eivät toimi.  Ihminen, joka on päättänyt jättää seksin avioliittoon, odottaa, koska hänellä ei ole muita vaihtoehtoja.  Jossain vaiheessa sinulla joko on itsehillintää tai ei ole.  Jollet ole sisäistänyt tätä, eivät mitkään ulkoiset säännöt auta.

Tottakai kaikenlaisten varotoimien mukaan eläminen on viisasta, mutta tämä on pohjimmiltaan sydämen asia.  Sinun pitää päättää sisäisesti, että aiot odottaa, ja olla varma, että tämä on juuri sitä, mitä aiot tehdä.  Jos tiedät, että tästä tulee sinulle todella vaikea asia, pyydä avuksesi ihmisiä, jotka todella välittävät sinusta ja rukoilevat puolestasi.  Noudata näitä vinkkejä, äläkä vietä aikaa kahdenkesken makuuhuoneessa jne.  Maailmassa on satoja ja tuhansia uskovia pariskuntia, jotka odottivat avioliittoon saakka.  Se on mahdollista! 


Blogin sivupalkissa otsikon "Avioliitto ja läheisyys" alla on linkkejä blogeihin, jotka kirjoittavat näistä asioista.  Suosittelen vierailua! 

Mitä mieltä olet näistä kolmesta postauksesta?  Kamppailetko asian kanssa tällä hetkellä?  Onko sinulla jaka vinkkejä niille, jotka vielä odottavat?  

.


7 kommenttia:

  1. Todella hyviä kirjoituksia jälleen kerran. Aiemmin kamppailin näiden asioiden kanssa enemmänkin. 9. neuvosi on aika hyvä ja olen sitä itsekin hyödyntänyt. Tajusin jossain vaiheessa, että minun on luovuttava tyystin sellaisista asioista, jotka herättävät kiusauksia. Aiemmin ajatukseni oli se, että ei se nyt haittaa, jos vähän. On kuitenkin hyvin vaarallista kulkea siellä synnin rajamailla. Jos antaa pikkusormensa, se yleensä vie koko käden.

    Viime aikoina olen kuitenkin huomannut, että yksi uskonelämän vaikeimmista asioista on luottaa Jumalaan ja jättäytyä Hänen kannettavakseen. Sitä niin usein haluaisi valmiita vastauksia esimerkiksi tulevan kumppanin suhteen sen sijaan, että luottaisi Jumalaan ja antaisi asioiden mennä omalla painollaan. Yhä uudelleen ja uudelleen olen saanut huomata, että asiat ratkeavat parhaiten, kun en yritä itse niin kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Olet oivaltanut hyviä juttuja: monesti aika onkin ystävä, vaikka tuntuisi, että pitää ottaa itse ohajt käsiin. Onneksi Jumalalla ei ole koskaan kiire :)

      Poista
  2. Moikka
    Tämä postaus oli hyvä. Puhuit juuri oikeita asioita ja näkökulmia. Vinkit tulevat tarpeeseen!
    Hienoa oli löytää tämä blogi, sillä juuri tällainen vertaistuki uskovan naisen elämään on ihanaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista, on hienoa kuulla, että vinkeistä oli apua. Tervetuloa lukijaksi!

      Poista
  3. Hei, tämä kirjoitus todella osui ja upposi. Ajattelin sinkkuaikoinani, että avioliittoon odottaminen on kohdallani selkeä ja helppo valinta, mutta nyt elämäni ensimmäisessä seurustelusuhteessa hakkaavani jatkuvasti päätäni seinään. Vaiennan jatkuvasti omatuntoni äänet ylittämällä rajoja, joita ei ehkä pitäisi ylittää. Poikaystävänä näkemys on taas se, että kunhan vaatteet pysyvät päällä, toiminta on siveellistä. Minäkin olen yrittänyt uskotella itselleni näin, mutta totuus on se, että kiihkeät suudelmat ja kosketukset myös esimerkiksi rinnoista herättävät minussa valtavia kiusauksia ja lankeamista vähintään ajatuksin (esiaviollinen seksi ei enää vaikuta niin mahdottomalta ajatukselta, koska olen ylittänyt rajoja muutenkin). Poikaystäväni sanoo, ettei hänelle tule ylivoimaisia kiusauksia, mutta miksi minun kohdallani tilanne on toinen. En tiedä, mitä tekisin. Mihin raja pitäisi vetää, ja miten saisin voimia tehdä parannusta. Kiusaukset ovat niin suuret ja kosketusten aiheuttama mielihyvä on niin valtaisa. En kyllä myöskään voi jatkaa enää näin, koska sydämeni murenee pikkuhiljaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Anonyymi ja onnea seurustelusuhteesta!
      Kirjoitat haasteista rajojen vetämisessä, sekä fyysisesti että mielen alueella. Voisitteko keskustella yhdessä asiasta neutraalissa paikassa (esim. kävelylenkin aikana tai rauhallisessa kahvilassa) niin, että saat tuoda esiin tarpeesi muutokseen. On hankalaa, jos poikaystäväsi ei näe samaa tarvetta, mutta hänen pitäisi pystyä kuuntelemaan sinua, ymmärtämään ja olemaan valmis muuttumaan sinun hyväksesi. Seurustelun aikana on tärkeää panostaa ystävyyteen, yhdessä tekemiseen ja keskusteluun. Jos ne toimivat, niitä ei unohda avioliitossakaan. Pystyttekö rohkaisemaan toisianne olemaan lähempänä Jumalaa ja kasvaamaan uskossa? Sellaisen puolison kanssa on turvallista olla, koska silloin hänellä on sinun parhaasi mielessä ja sinulla hänen.

      Muutamia kysymyksiä, jotka voivat auttaa sinua näkemään tilanne uudessa valossa:
      - Mitä olet oppinut tässä prosessissa?
      - Mitä Jumala haluaisi sanoa sinulle tässä tilanteessa?
      - Mitkä muut asiat vaikuttavat päätöksiisi?
      - Miten tärkeää muutos sinulle on?
      - Mitä tulee tapahtumaan, jos tilanne ei muutu?
      - Kuvittele, että tilanne on muuttunut: miltä sinusta tuntuu ja mihin muihin elämäsi asioihin se tulee vaikuttamaan.

      Siunausta elämääsi ja seurusteluun erityisesti!

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi! Kysymyksistä todella oli apua. Kävin keskustelemassa tilanteestani vanhemman kristityn kanssa ja sen jälkeen poikaystäväni, joka nyt ymmärsi tilanteen. Hän muutenkin totesi, että hänen olisi pitänyt miehenä ymmärtää ottaa vastuu rajojen vetämisestä.

      Nyt, kun rajat on vedetty on huomattavasti helpompaa viettää aikaa yhdessä, kun omatunto ei jatkuvasti kolkuta. Toki haluja on, mikä on varmasti luonnollista, mutta jatkossa toimimme niin, etteivät halut muodostu kiusauksiksi ja lopulta lankeamiseksi ajatuksin ja teoin.

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...