29.5.2016

Mitä ruokalistalta puuttuu?


Teetkö yksilölliset valintasi todella vapaasti vai onko sinut laitettu tietämättäsi samalle dieetille muiden kanssa?


Luin ajatuksia herättävän artikkelin yksilön valinnan vapauden harhakuvasta. Vaikka artikkelin aiheena on teknologia ja tuotekehittely, välittömästi ajattelin muitakin elämänvalintoja, joita kohtaamme.

Artikkelissa puhutaan siitä, miten länsimainen kulttuuri on rakennettu yksilöiden valinnan ja vapauden ideaalin ympärille. Me uskomme vilpittömästi, että tutkiessamme meille tarjottua ruokalistaa teemme vapaita valintoja.  Taistelemme näiden yksilöllisten valintojemme puolesta pysähtymättä miettimään, että on asioita, jotka eivät koskaan edes päässeet listalle.

Valintojen vertailun sijaan olisi tärkeämpää selvittää niiden tarjoajat. Mitkä ovat heidän motiivinsa? Miksi juuri nämä asiat ovat tarjolla? Entä listalta puuttuvat asiat? Miksi ne jäivät pois?

Taikurit osaavat käyttää ihmisten huomiokyvyn sokeita pisteitä, haavoituvaisuuksia ja rajoituksia. Kun tiedät mitä nappuloita painella, saat ihmiset tekemään juuri niitä valintoja, joita haluat heidän tekevän. Eivät taikurit ole ainoita, jotka osaavat pelata ihmismielellä.

Epäluuloinen luonteeni innostuu tällaisista ajatuksista.

Opiskeluiden rahoittamisen vaihtoeto on opintolaina. Autoa varten otetaan autolaina. Talolaina on nyt itsestään selvyys. Harva osaa tehdä valintansa velkaantumatta. Uskoisitko, jos kertoisin, että on olemassa valtioita, jotka maksavat lainansa takaisin? Mikä ja kuka hyötyy lainayhteiskunnasta?  Suomi oli ennen esimerkillinen ja ainutlaatuinen.

Suomessa ollaan valtavan keskittyneitä koulutukseen ja oppimiseen. Eräät ystäväni sanoivat, että kohta on ihan turhaa hakea mitään työpaikkaa, jollei ole maisterin papereita edes joltain alalta hankittuna.  Yhteiskunta kumartaa professoreille ja tohtoreille ja mielipiteitänsä ei pitäisi tuoda esiin ellei ole usean vuoden koulutusta alalta. Toisaalta ymmärrän. Toisaalta on olemassa todella fiksuja ihmisiä, joiden taidot eivät liity kirjoihin ja papereihin. Tieto ei tarkoita viisautta, paperit eivät takaa kykyjä.

Miksi maksaa satoja euroja tiettyjen vaatemerkkien käyttämisestä? Niitä mainostetaan laatuna ja parhaana, mutta kenen paras on tärkein? Merkkiyhtiöiden miljonäärijohtajien, jotka ostavat voitoilla neljännen ulkomaantalonsa? Vai hikipajoilla raatavien lapsien paras? Saavat ainakin tehdä työtä itsensä myymisen sijaan.  Kipaisepa kaatopaikan vaatevuorilla. Käyn mielelläni kirpputoreilla ja käytän vaatteitani vuosikymmenien ajan (olen siinä iässä, että voin todella sana käyttäneeni joitain vaatteita yli kymmenen vuotta).  Niin ja kuka päättää, mikä on muodikasta eli hyväksyttävää?

Miksi ruokasuositukset muuttuvat vuosikymmenistä toisiin? Huomasitko, miten sokeritehtaiden sponsoroimat tiedemiehet ja tutkijat haukkuivat rasvan maan rakoon? Sokerin vaarat salattiin ja sitä lisättiin huolettomasti vähärasvaisten tuotteiden makua parantamaan. Makunystyrämme ovat turtuneet luonnollisille mauille. Muoviin pakatut välipalat valtaavat perunasäiliöiden paikan keittiössä.

Miksi naiset muokkaavat kirurgin veitseäkin apuna käyttäen itsensä tietyn muotoiseksi ja kokoiseksi? Mietipä vähän mistä lähteistä tulee ihannevartalon myytti.

Missä vaiheessa kauniista kasvoista tuli valttikortti, ja ystävällisyys, nöyryys ja rehellisyys naurettiin katuojaan?  Milloin viimeksi joku kehui luonnettasi vartalosi sijaan?  Pitäisikö huolestua, jos saan kehuja ulkoisista avuista, mutten koskaan sisäisestä kauneudesta? Ei näköjään.

Naiset haluavat kokea itsensä tarpeellisiksi. Hienoa, laitetaan heidät luomaan uraa, ja nautitaan verokassan kilahtelusta, naisten vapausliikkeen nimessä tottakai. Ja lasten tai vanhusten ei nyt pitäisi olla kenenkään arvojärjestyksessä etusijalla.  

On olemassa valintoja, joita meille ei tarjota. Ehkä tuskailet ruokalistan kanssa ihmetellen, miksi mikään ei tunnu sopivan. Johtuisiko se siitä, että kaipaat asioita, joista ei puhuta, haluat valita jotain, jota ei ole tarjolla?

Raha ja valta ovat ihan valtavan suuri motivoija. Se on perusteena kaikelle päätöksenteolle. Uskallatko kyseenalaistaa, uskallatko valita toisin?

En osaa sanoa, millaisia valintoja tekisin, jos en olisi kristitty. Mutta kristittynä olen omaksunut toisenlaiset arvot ja en pelkää olla erilainen.

Raamattu varoittaa rikkauksien tavoittelemisesta. Rikkaus ei ole väärin, mutta jos se on elämäsi ainoa päämäärä, olet vaarallinen. Raamattu varoittaa vallasta. Valta itsessään ei ole väärin, mutta sen janoaminen kaiken muun kustannuksella on hirviömäistä. Raamattu varoittaa avioliiton ulkopuolisesta seksistä. Seksi ei ole väärin, mutta jos sitä käytetään Jumalan asettamien rajojen ulkopuolella, se repii sinut rikki.

Vanhempana nautin ajatuksesta, että saan kasvattaa lapseni ajattelemaan kriittisesti. Jumalattomasta kulutusyhteiskunnasta ei esimerkkejä puutu.  Päämääränäni on opettaa heidät tekemään hyviä valintoja ja arvostamaan Jumalan mielipidettä enemmän kuin ihmisten. Toivon, että heidän elämässään ihmiset olisivat etusijalla, aina, joka tapauksessa.  Haluan heidän valitsevan elämäänsä jotain kestävää ja muuttumatonta, joka kantaa heitä kehdosta hautaan. Tässäpä tekemistä seuraaville vuosille!
  

8 kommenttia:

  1. Nimenomaan VALINNAT! Tässäpä on se ratkaisu jonka ihminen joutuu tekemään! Me joudumme tekemään valintoja, kivuliaitakin ja sellaisia joita emme välttämättä valinnan hetkellä haluaisi tekevän mutta myöhemmin huomaamme kuinka se kivuliainkin valinta oli hyväksi meille!

    Ihmisen tehtävä on ajatella kriittisesti ja Jumalan Henki sen kirkastaa sillä Hänhän antoi ihmiselle työn vaivaksi ja tekihän Hän itsekkin työtä luodessaan kaiken kauneuden(universumin) ja näkyvän.

    Sen verran perustellen että oon ite joutunut tekemään em. valintoja elämässäni ja kaikki on jotenkin "kääntynyt" hyväksi tai on valaistunut varjelukseksi.

    Tämän vain halusin kommentoida. Löysin sun blogin vähän aikaa sitten netin syövereistä kun tietoa kalastelen :) Siunausta perheellesi ja jatka kirjoittamista Jumalan johdatuksella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa Kirjoittaja! Valintoja on todella elämä täynnä, olen myös samaa mieltä siitä, että kivuliain valinta on usein se paras. Kiitos kannustuksesta.

      Poista
  2. Hei,
    Haluaisin kysyä, että kuinka vaimo voi osoittaa alamaisuutta miehelleen eri tavoin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Alina,
      Mielenkiintoista on, että kun Raamatussa sanotaan "Vaimo olkoon alamainen miehelleen" (esim 1 Piet 3:1), siinä ei annetakaan meille esimerkkiä miten tämä toteutuu. Alamaisuus tulee esiin jokapäiväisessä elämässä, mutta se voi olla hyvinkin erinäköistä eri avioliitoissa. Usein tämä käsky yhdistetään aviomiehen kunnioittamiseen (Ef 5:22-33).

      Jos olet naimisissa, kysy mieheltäsi miten voit kunnioittaa häntä. On varmasti myös silmiä avaavaa kysyä, mitä hänen mielestään vaimon alamaisuus tarkoittaa. Moni mies ei ole ajatellukaan asiaa, eikä se ole avioliitossa hänelle ongelma.

      Usein alamaisuus liitetään johtajuuteen, eli vaimo kunnioittaa ja rohkaisee miehensä aloitteentekoa ja johtajuutta perheessä.

      Itse luin jostain, että kun teen asioita, joita mieheni arvostaa tai pyytää tekemään, olen hänelle alamainen ja osoitan kunnioitusta. Esimerkiksi oma mieheni arvostaa kunnon iltaruokaa. En tykkää kokkaamisesta, mutta haluan kunnioittaa miestäni ja olla alamainen tälle hänen pyynnölleen. Samoin hän voi joskus pyytää tiettyä vaatteita nopeasti pyykistä läpi ja silloin varmistan, että ne ovat ensisijalla. Nämä ovat hyvin henkilökohtaisia esimerkkejä, ja sinun avioliitossa asiat ovat varmasti erilaisia. Puolison palveleminen ja kunnioittaminen ovat tapoja, joilla vaimo voi osoittaa alamaisuuttaan.

      Myös kielenkäyttö tulee mieleen. Sananlaskuissa on useita varoituksia naisille nalkuttamisesta, ja usein aviomies kärsii kun vaimo käyttää kieltään väärin (esim. valittaminen, kritisointi, syyttäminen ja puolustautuminen ovat syntiä). Moni vaimo myös automaattisesti vähättelee miehensä sanoja tai väittää vastaan ihan tavan vuoksi.

      Tällaisia tuli ensimmäisenä mieleen. Nyt kun sait minut miettimään asiaa, löydän varmaan lisättävää...

      (Väärinkäsitysten välttämiseksi haluan painottaa, että Raamatussa ei koskaan käsketä miestä alistamaan vaimoaan. Alamaisuus on siis vaimosta lähtevää, hänen tehtävänsä. Miehen dominoiva ja alistava käytös ei ole raamatullista. Jumalan mielen mukaisessa avioliitossa puolisoiden välillä on rakkaus, luottamus ja kunnioitus ihan molempien tehtävänä.)

      Mitä sinä lisäisit listaan?

      Poista
    2. Hei,
      en ole naimisissa, mutta mietin tätä asiaa ihan tulevaisuutta varten, että osaisin sitten joskus olla miehelleni alamainen. Nuo esimerkkisi kuulostivat hyviltä, kiitos niistä!
      Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että alistaminen ei ole oikein. On surullista, kuinka nykyaikana ymmärretään alamaisuuden käsite täysin väärin. Luullaan, että Raamatussa oleva kohta oikeuttaa miehen vaimonsa alistamiseen.
      Minulle ei tule kyllä mitään lisättävää mieleen...

      Poista
    3. Itse miehenä voisin lisätä että kannattaa miettiä avioliiton tarkoitusta ihmiselle, mikä on sen perimmäinen tarkoitus tai mitkä on sen perustat. Koska tuntuu että ihmiset menevät naimisiin syillä kun ei kestetä yksinäisyyttä yhtään(riippuvaisuus), "no se nyt vaan kuuluu elämään, kaikkihan sitä joskus rakastuu" miettimättä mitä se tuo tullessaan. Pitää ymmärtää että elämä ei ole helppoa avioliitossa eikä naimattomana tästähän Henna Maria on kirjoittanut. Näistä oon ainakin itse saanut kuvaa mikä on miehen ja naisen tehtäväjako elämässä.

      Olen samaa mieltä mitä Henna Maria on kirjoittanut alamaisuudesta (arkipäivän esimerkit)mutta toisilla sanoilla vertaisin naisen alamaisuutta esim. työsuhteeseen, kunnioitetaan työnantajaa ja tehdään uskollisesti vaikeatkin tehtävät mutta ei suostuta aivan kaikkeen mitä pyydetään(hyväksikäyttö yms.) ja toinen vertaus miten ihminen voi olla Jumalalle hyvä alamainen, eihän Raamatussa turhaan verrata avioliittoa esim. Israelin kansan ja Jumalan väliseen liittoon :)

      Ja täytyy muistaa ja tarkkailla että mitä naisen alamaisuus oli 2000, 1000 ja 50 vuotta sitten JA mitä se on meidän aikana mutta "perustukset" ovat samat olipa mikä aika tahansa.

      Hyvää tutkimusmatkaa Alinalle.

      Poista
    4. Nuo esimerkit rohkaiseminen ja asiallinen kielenkäyttö ja iltaruoan teko ja pyykkijärjestys voivat kuulua ihan tasa-arvoiseen suhteeseen eivätkä erityisesti korosta Raamatun miehille alamainen -tavoitetta. Ne ovat oikein hyviä periaatteita avioliittoon ja muihinkin ihmissuhteisiin. Kaipaan selvempiä ja konkreettisempia alamaisuuden osoituskeinoja. Esimerkiksi että mies päättää vaimoa ja alaikäisiä lapsia koskevat suuret päätökset esim koulutus ja ainevalinnat. Tietysti kuultuaan näitä ensin. Jos mies hankkii rahat hän myös päättää viime kädessä. Vaimo voi päättää tietysti jos tienaa jotain tältä osin.

      Poista
    5. Hei anonyymi,

      Muista, että keskustelet asiasta oman miehesi (oletan, että olet nainen?) kanssa ja käyttäydyt tavalla, joka kunnioittaa häntä ja kertoo hänelle, että olet alamainen hänelle.

      Selvempiä alaimaisuuden osoituskeinoja en nyt omasta liitostani ainakaan löydä :) Voin toisaalta lukea aiheesta lisää ja kirjoittaa siitä vaikka oman postauksen.

      Meillä on raha-asiatkin hoidettu ihan yhdessä, molemminpuolinen luottamus toisen rahankäyttöön on ollut luonnollista alusta asti. Kyselemme kyllä toistemme mielipiteitä aina jos ostos on suurempi kuin muutaman kympin.

      Olemme olleet aina hyvin samaa mieltä asioista, joten kriisejä en ole saanut asiasta aikaan. Lasten koulutus on vielä ala-astetasolla, joten eipä siinäkään ol suurempia valintoja jouduttu tekemään. Ajattelen itse myös niin, että lapsen luonnollinen lahjakkuus ja kyvyt suuntaavat sitten koulutukseen. Mutta hyviä keskustelunaiheita kyllä tulevaisuutta ajatellen!

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...