29.10.2016

Kuninkaalliset vaatimukset täyttävä vaimo - Millainen shoppailija olet?
Tiesitkö, että Sanalaskujen luvun 31 jakeet on alun perin annettu ohjeeksi kuninkaalle?  Luvussa nuoren kuninkaan äiti kasvattaa poikaansa olemaan viisas elämänvalinnoissaan.

Äiti kehottaa häntä pysymään yhden vaimon miehenä, välttämään alkoholismia ja olemaan köyhien ja sorrettujen puolella.  Ohjeet ovat edelleenkin ajankohtaisia. Näemme jatkuvasti miten yleistä vallan kahvoissa kiinni oleville on avioliiton ulkopuoliset suhteet tai sarja-avioliitot, riippuvuudet, yletön juhlinta sekä rikkaiden ja eliitin etujen mukaan toimiminen.  Uusin esimerkki on Thaimaasta, jonka huliviliprinssin kyky hallita maata on nyt syyningissä hänen isänsä kuninkaan kuoleman jälkeen. 

Luvun 31 loppuosa on omistettu hyvän vaimon ominaisuuksille, jotka kuninkaan äidin mukaan täyttävät kuninkaallisetkin vaatimukset.  Olen vihdoin ottanut nämä jakeet blogini aiheiksi.  Muistutan vielä, että Sananlaskujen kirja on viisauskirjallisuutta, ei lakia.  Niinpä sen ohjeita ei ole tarkoitettu noudatettavan kirjaimellisesti, vaan siinä esitettyjä viisauksia sovelletaan tilanteen mukaan.

Jumala näkee sydämeen.  Pääasiassa ei ole se mitä viisas vaimo tekee, vaan millaisella asenteella hän hoitaa velvollisuutensa ja millaista luonteenlaatua hän tuo esiin käytöksensä kautta.  Erinomaisesti käyttäytyvä voi olla hirvittävän ylpeä tai hänen motiivinsa voi olla ihmisten miellyttäminen tai ihmiskunnian etsiminen.  Mutta kaikki tämä saa alkunsa sydämestä.  Siksi Jumala haluaa antaa meille puhtaan sydämen, ei täydellistä julkisivua.

Mutta mistä tiedämme millainen asenne tällä naisella on? Miten voimme arvioida hänen luonnettaan?  Onko keinoja, joilla voimme tutustua hänen sisäiseen maailmaansa?

Vastaus on kysymyksissä!  Kun opiskelet Raamattua, saat syvyyttä tekstiin kysymällä siltä hyviä kysymyksiä. 

Millaisia ovat hyvät kysymykset?

Vihje: älä koskaan pyri selvittämään ihmisen motivaatiota ja ajatusmaailmaa kysymällä ”Miksi?”.  

Miksi? Koska et voi tietää oikeaa vastausta. 

Voit kysyä: ”Miksi tätä naista verrataan kauppiaan laivoihin? Miksi hän noutaa leipänsä kaukaa?”. Kuka tietää vastauksen? Ei kukaan muu kuin jakeiden kirjoittaja, kuninkaan äiti, joka ei valitettavasti ole enää joukossamme, tai jakeissa esitelty nainen, joka ei välttämättä edes ole oikeasti elänyt historiallinen henkilö. 

Annan alla esimerkkejä hyvistä kysymyksistä.  Niihin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, vaan jokainen lukija löytää erilaisia näkökulmia naiseuteen.  Siinä onkin näiden jakeiden rikkaus. Se voi tarkoittaa minulle eri asiaa kuin sinulle, ja kumpikin voimme toimia viisaasti tahoillamme. 

”Hän on kauppiaan laivojen kaltainen: leipänsä hän noutaa kaukaa.” (31:14)

Mitä ovat kauppiaan laivat? Ne ovat lastilaivoja, jotka toivat kaukaisilta mailta mm. mausteita, kankaita, astioita, öljyjä, väriaineita ja ruokaa. Kun esimerkillistä naista verrataan kauppiaan laivoihin, millaista sydämen asennetta se kuvailee?

Mitä näemme kelpo vaimon tekevän?

Mitä muuta hän olisi voinut tehdä, mutta ei tehnyt?

Mitä nämä valinnat kertovat hänestä ja hänen ominaisuuksistaan? 

Millaisia seuraamuksia hänen valinnoistaan oli hänelle itselleen sekä muille ihmisille?


Itselleni tulee mieleen seuraavaa:

Halu nähdä vaivaa; hän on valmis menemään kauas hakeakseen perheelleen kaikkein parhaita tarvikkeita.  Ei ole laiska tai mukavuudenhaluinen.  Perheestä huolehtiminen näkyy käytännössä. (Hän olisi voinut jättää menemättä tai tehdä helpoimman mahdollisen kaavan mukaan).   

Hän arvostaa laatua. Läheltä ja helposti löytyi varmastikin myös syötävää, mutta hän halusi jotain parempilaatuista.  Hänen kotiin tuomansa ruoka on laadukasta, sen seurauksena hänen perheensä voi hyvin. (Hän olisi voinut ostaa pikaruokaa, ajattelematta pitkällä tähtäimellä terveyttä ja hyvinvointia).

Kauempaa hakiessa myös hinta on halvempi, ennen kuin siihen on lisätty kaikkien välimiesten osuudet.  Hän on siis hintatietoinen, ei tuhlaileva. Hän on valmis säästämään kuluissa näkemällä itse vaivaa ja sen seurauksensa perheen talous pysyy hyvässä kunnossa. (Hän olisi voinut ostaa helpommin kalliimmalla).

Aiemmin opimme, että hänen miehensä luottaa häneen ja hän tekee miehelleen hyvää joka päivä.  Hän on shoppailija, jonka käsiin mies voi huoletta uskoa talouskukkaron (luottokortin). Hän ei tee heräteostoksia eikä osta tarpeetonta tavaraa, vaan ottaa ostoksilla käynnin vakavasti.  Sen seurauksena aviopuolisoiden välillä on luottamus, eikä rahankäytöstä tarvitse riidellä. 

Kauppiaan laivat eivät lähteneet pikku huviretkille miten sattuu, vaan ne valmisteltiin pitkään matkaan huolellisesti.  Ostosmatka oli työtä.  Hän suunnittelee ostosreissut ja sen seurauksena välttyy tilanteelta, jolloin keittiön kaapeissa ei olekaan tarvittavia aineksia. Suunnittelulla välttyy myös impulssiostoksilta ja tuloksettomilta ostosreissuilta, joissa menee kyllä aikaa ja rahaa, mutta tuloksista ei saa kovinkaan montaa ateriaa aikaan. (Hän olisi voinut lähteä spontaanisti matkaan ja yrittää kaupassa muistella mitä tarvitsee).

Millaisia ajatuksia sinulle nousee, kun käyt läpi näitä kysymyksiä?  Oletko nähnyt kelpo vaimon kaltaisia shoppailijoita? Oletko sinä tällainen shoppailija? 

Shoppailussa on myös muitakin huomioonotettavia asioita.  Mieti oman perheesi tilannetta. Mitkä asiat monimutkaistavat ostosreissuja? Pienet lapset? Auton puute? Pitkät välimatkat? Oma sairaus? Tiukka talous? Erikoisruokavaliot? Pikkupaikkakuntien valinnan vähyys?

Mutta kaikki nämä huomioon ottaen toimitko viisaasti perheen ruokapolitiikassa? Jos muut arvioivat sinua shoppailijana, mitä he sanoisivat? Ja kaikkein tärkeintä, mitä mieltä puolisosi on?

Ruokaostoksilla käynti on välttämätön osa perheen arkea. Se vaatii viisautta!  Mitä voit oppia ostoksilla käynnistä San31 naiselta?  Onko tässä jakeessa jotain, joka auttaa sinua? 

Muista, arkipäivän käytöksesi kumpuaa sydämesi arvoista ja asenteista. Meillä on mahdollisuus tehdä näinkin arkisesta asiasta osa Jumalanpalvelusta. 

Kun mietiskelin tätä jaetta, muistin vuorisaarnan. 

"Sentähden minä sanon teille: älkää murehtiko hengestänne, mitä söisitte tai mitä joisitte, älkääkä ruumiistanne, mitä päällenne pukisitte... Katsokaa taivaan lintuja: eivät ne kylvä eivätkä leikkaa eivätkä kokoa aittoihin, ja teidän taivaallinen Isänne ruokkii ne. Ettekö te ole paljoa suurempiarvoiset kuin ne?...Ja kuka teistä voi murehtimisellaan lisätä ikäänsä kyynäränkään vertaa?...Älkää siis murehtiko sanoen: 'Mitä me syömme?' tahi: 'Mitä me juomme?' tahi: 'Millä me itsemme vaatetamme?' Sillä tätä kaikkea pakanat tavoittelevat. Teidän taivaallinen Isänne kyllä tietää teidän kaikkea tätä tarvitsevan.
Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan. Älkää siis murehtiko huomisesta päivästä, sillä huominen päivä pitää murheen itsestään." (Matteus 6:25-34).

Haluan olla viisas shoppailija, mutta samalla olla murehtimatta ruoasta ja vaatteista. Jumala haluaa pitää meistä huolen ja olen nähnyt monta kertaa, miten olemme saaneet juuri sen, mitä tarvitsemme, kun Hänen valtakuntansa on ollut ensisijalla.  


Kuvat:
Free Digital Photos
nentus
Ambro

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...