30.6.2017

San31 nainen - viisas opettaja
Suunsa hän avaa viisauden sanoihin, hänen kielellään on lempeä opetus. San 31:26

Sananlaskujen luvun 31naisen elämän opiskelu on opettavaista ja haastavaa eikä tahti hidastu loppujakeissakaan.  Koen itse, että rima vain nousee luvun loppua lähestyttäessä. Kaikkien muiden ihailtavien ominaisuuksien lisäksi San31 nainen on viisas. 

Koko Sananlaskujen kirja on omistettu viisaudelle.  Maailman viisain mies Salomo pyytää kirjan alussa ihmisiä etsimään viisautta, ottamaan siitä oppia ja löytämään elämäänsä siunauksen ja onnen, joka tulee viisautta noudattamalla. 

Sananlaskujen kirjassa viisaus ruumiillistuu naisena ja onkin sopivaa, että kirja loppuu lukuun, jossa kelpo vaimo on esimerkkinä viisaasti eletystä elämästä.

Raamattu odottaa jokaisen kristityn hankkivan viisautta ja elävän viisaasti.  Sekä miehet että naiset voivat olla viisaita ja olemmekin onnekkaita, jos elämässämme on läsnä sekä hengellisiä isiä että äitejä. Samalla tavoin meillä jokaisella on vastuu tulevasta sukupolvesta, olla heille esimerkkinä viisaasti eletystä elämästä. 

Mitä viisaus on?       


Viisaus ei ole vain tietoa, vaan se on kykyä laittaa kokemukset ja tieto käyttöön tavalla, joka osoittaa hyvää harkintakykyä. Raamatullisesti viisaalla ihmisellä on mm. nämä kolme ominaisuutta:  

Viisas ihminen pelkää Jumalaa. Jumalan kunnioittaminen ja totteleminen on ensisijalla viisaan ihmisen elämässä.  Ilman Jumalaa ei voi viisastua. Viisas pelkää sitä tilannetta, jossa hän hakisi turvaa, iloa tai toivoa jostain muualta kuin Jumalalta. 

Herran pelko on viisauden alku, ja Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä. San 9:10.

Viisas ihminen on nöyrä. Jumala rakastaa ja kunnioittaa nöyrää mielenlaatua, koska nöyrä ihminen myöntää riippuvaisuutensa Jumalasta eikä ota itselleen kunniaa, joka kuuluu Jumalalle.  Nöyrä ihminen pystyy kuuntelemaan ohjeita ja on valmis muuttumaan, jos hänelle jostain asiasta huomautetaan.  Ylpeä ihminen ei pelkää eikä kunnioita Jumalaa eikä suostu ottamaan kenenkään ohjeista vaarin.   

Mihin ylpeys tulee, sinne tulee häpeäkin, mutta nöyräin tykönä on viisaus. San 11:2.

Viisas ymmärtää, miten Jumalan sana laitetaan käytäntöön.  Raamatussa ei ole yksityiskohtaisia neuvoja jokaiseen elämäntilanteeseen.  Viisas ihminen tuntee Jumalan Sanan, mutta hänen pitää pystyä enempään.  Viisauteen liittyy kypsyys ja herkkyys, arvostelukyky ja tarkkanäköisyys kaikenlaisissa elämän olosuhteissa.  Sen vuoksi viisas nainen uudistaa mielensä jatkuvasti Jumalan Sanan äärellä, jotta hän voi ammentaa sen rikkauksista viisautta vaativien ratkaisujen äärellä.  

Sentähden emme mekään, siitä päivästä alkaen, jona sen kuulimme, ole lakanneet teidän edestänne rukoilemasta ja anomasta, että tulisitte täyteen hänen tahtonsa tuntemista kaikessa hengellisessä viisaudessa ja ymmärtämisessä. Kol 1:9.

Viisaus ei ole iästä kiinni.  Jokainen, joka haluaa kasvaa viisaudessa ja noudattaa Jumalan siihen antamia neuvoja, voi viisastua. Mutta miten? 

Miten saada viisautta?


Arvosta ja halua viisautta. Anna sille korkea arvo, niin se sinut korottaa, se kunnioittaa sinua, jos sen syliisi suljet. San 4:8. 

Lue ja opiskele Raamattua ja hyviä teologisia kirjoja. Herran laki on täydellinen; se virvoittaa sielun. Herran todistus on vahva, se tekee tyhmästä viisaan. Ps 19:7.

Rukoile.  Salomon pyysi viisautta 1 Kun 3:11 ja Paavali rukoili kristityille viisautta Ef 1:17, Kol 1:9.

Ole tietoinen kuolevaisuudestasi. Miten eläisit, jos sinulla olisi vain kuukausi jäljellä? Opeta meitä laskemaan päivämme oikein, että me saisimme viisaan sydämen.  Ps 90:12.

Tule Jeesuksen luo, joka on Jumalan viisaus ja totuus. Jeesus on suurempi kuin Salomo, mailman viisain mies.  Mutta hänestä on teidän olemisenne Kristuksessa Jeesuksessa, joka on tullut meille viisaudeksi Jumalalta ja vanhurskaudeksi ja pyhitykseksi ja lunastukseksi, 1 Kor 1:24,30.Suunsa hän avaa viisauden sanoihin, hänen kielellään on lempeä opetus. San 31:26, 1933 käännös.

Rakastan tämän jakeen kehoitusta avata suu!  On virheellistä ajatella, että minulla naisena ei olisi mitään annetavaa.  Joskus tähän virheajatukseen liittyy jakeen “naiset vaietkoon seurakunnassa” heittelyä.  Mutta kun ihailtava nainen avaa suunsa, hänen sanomisensa on kuulemisen arvoista.  Hän on hankkinut viisautta ja ymmärrystä ja se tulee ilmi hänen puheestaan.

Jos haluat, että sinut otetaan vakavasti työpaikalla, seurakunnassa, perheen parissa, käytä kieltäsi viisaasti.  Negatiivisuus, juoruilu, valehtelu, itsekehu, krittisyys, sarkasmi tai syyttely eivät ole vain ikävää kuunneltavaa, vaan ne ovat syntiä.  Sen sijaan rehellinen, ystävällinen ja viisas puhe avaa ilmapiiriä ja tuo kunniaa Jumalalle. Sitä on ilo kuunnella. 

Opettaminen kuuluu myös naisille.  Uudessa Testamentissahan on käsky vanhemmille naisille opettaa nuoria naisia.  Viisauden jakaminen seuraavalle sukupolvelle on osa kristityn naisen elämää.  Lempeä opetus on mahtava yhdistelmä.  Jos sinulla on jotain opetettavaa, sano se lempeästi.  Ole ystävällinen.  Vanhan sanonnan mukaan: kukaan ei välitä kuinka paljon tiedät, ennen kuin he tietävät kuinka paljon välität.

En voi olla yhdistämättä tätä jaettä äitiyteen.  Se on vastuutehtävä, jossa on mahdollisuuksia opetukseen useita kertoja päivässä.  Jos olet äiti, sinun tehtäväsi on hankkia viisautta, noudattaa viisaita elämäntapoja ja opettaa lapsiasi tekemään elämässään viisaita valintoja.  Kun teet tämän lempeästi, vaikka he eivät noudattaisikaan ohjeitasi, jää heille positiivinen kokemus ystävällisestä äidistä, jonka luona on hyvä olla.   

Usein naisena keskitymme muokkaamaan ulkonäköä: mietimme vaatteita, harjoittelemme meikkausta, käytämme koruja, leikkautamme hiukset muodikaasti ollaksemme kauniita.  Uudelleen ja uudelleen palaan siihen totuuteen, että kauneus ei ole vain ulkonaista.  On täydellisen mahdollista olla kaunis ja säteilevä, vaikka ulkonäkö ja vaatteet eivät olisikaan nykyajan standardien mukaisia.  Löydän Raamatusta vielä yhden tavan, jolla kristitty nainen kaunistaa itseään:

Sillä parempi on viisaus kuin helmet, eivät mitkään kalleudet vedä sille vertaa. San 8:11

Et välttämättä voi koskaan ostaa itsellesi kalliita helmiä ja kultakoruja, mutta viisauden hankkimisessa sinua ei voi estää kukaan muu kuin sinä itse.  Viisaus on parempi koriste kuin helmet ja kalleudet.  Mitä aiot tehdä? 

   ****  ****  ****

Kuva: Serge Bertasius Photography, FreeDigitalPhotos.net
Teksilähde:  John Piper: Get Wisdom

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...