27.8.2017

Kesäisiä terveisiä ja synttärikokemuksia



Olemme viettäneet kesälomaa miehen vanhempien luona Yhdysvalloissa.  Pikku maatilalla on aina jotain tekemistä, ja olemme käyneet luontoretkillä upeissa maisemissa.  Koti on muuttunut, nyt molemmat vanhemmat tarvitsevat pyörätuolia ja apua käytännön asioissa.  Osa lomaa on siis ihan kotihommia perheen parissa.   

Olen myös lukenut hirmuisia määriä!  Otin tänä aamuna kuvan kesän lukupinosta.  Siinä ei näy Game of Thrones-sarjaa, jota luen elektronisena versiona, mutta muut tämänhetkiset lukukokemukset kyllä.  Luen aina useaa kirjaa kerralla, osa näistä on vähän raskaampaa tai aivotyötä vaativaa luettavaa, joten välillä pitää kadota seitsemän valtakunnan uumeniin.  



Kesän lämpimiin päiviin osuu myös syntymäpäiviä.  Meillä on muodostunut perinteitä synttäripäiville, joita lapset aina toivovat uudelleen.  Usein toiveet toteututetaan :)  Minusta on aina kiinnostavaa tietää, miten muut perheet juhlivat syntymäpäiviä, joten tässä vähän näistä meidän juhlapäivistä.  

Aamu alkaa päivänsankarin herättämisellä.  Tätä ei tehty minun lapsuudenkodissa, mutta otin sen osaksi meidän perheen traditioita.  Kannamme sankarille aamiaistarjottimen ja laulamme hänet hereille.  Vähän vahingossa päädyimme keräämään tarjottimelle hiukan aamupalaa, karkkia ja pikku lahjoja ja nyt lapset odottavat sitä joka kerta.  Kesän sankareille siinä on aina kaunis kukka puutarhasta.  


Synttärikattaus aamupalalle
Synttäriaamupala on erityinen.  Jos arkipäivänä emme ehdi istumaan pitempään pöydässä, siirrämme sen lähimpään viikonloppuun.  Minusta on ihanaa kattaa pöytää ja synttäripäivänä siinä on kaunis pöytäliina, erityiset astiat, kukkia maljakossa, kynttilöitä, kauniit lautasliinat ja ruoat valmiiksi pöydässä, jotta saamme istua syömään yhdessä (ylläoleva kuva on otettu ennenkuin pöytä oli täysin valmis).  

Tänä vuonna sain käyttää anopin astia-aarteita ja apen puutarhasta löytyi upeita ruusuja.  Olen ollut nuorena kiireapulaisena kukkakaupassa ja tykkään sommitella kimppuja.  

Pöydän antimiin kuuluu:

- Amerikkalaisia pannukakkuja tai vohveleita, päälle siirappia, kermaa, hilloja
- Pikku jogurtteja
- Hedelmiä tai marjoja
- Mehua
- Aamiaismakkaroita tai pekonia ja/tai munia 
- Kahvia ja teetä, myös lapsille

On ihanaa syödä yhdessä hidas aamupala, ja erityisen mukavaa oli olla yhdessä sukulaisten kanssa.  Jopa aamu-uninen teiniserkku jaksoi nousta ja ajaa tänne aamiaiselle! 

Rohkaisemme sisaruksia ostamaan omilla rahoilla jonkin lahjan päivänsankarille.  No, minä ostin 4-vuotiaan puolesta lahjan, koska hänellä ei ole vielä omaa rahaa.  Usein perheen antamat lahjat avataan aamiaisen yhteydessä ja juhlavieraiden lahjat sitten juhlissa.  Ostamme usein yhden isomman lahjan ja muutaman pikkutavaran.  Tykkään siitä, että lahjoja on useita ja jokainen kääritty omaan pakettiin tai pussukkaan.  Osa lapsista käyttää paljon aikaa lahjapaketin tekemiseen ja koristelee sen huolella.  Osa nakkaa lahjansa lahjapussiin ja laittaa sen koristenauhalla kiinni.  

Usein juhlat ajoitetaan viikonloppuun, jotta ystävät varmasti pääsevät mukaan.  Lapset ovat ihastuneet yökyläsynttäreihin ja usein sellaiset sitten vietetään kouluiästä lähtien.  Meillä on usein joku kiva yhteinen tekeminen juhlia varten.  Lapsuudenkodissani usein koristelimme huoneen yhdessä vieraiden kanssa serpentiinillä ja ilmapalloilla tai jouduimme etsimään puolen litran Jaffa-limpparipullot puutarhasta (kesän juhlien etuja).  

Meidän synttäreillä on leivottu yhdessä pikkuleipiä, tehty pizzoja tai askarreltu.  Tänä vuonna tytöt saivat koristella yhdessä kakun.  Annoin heille tehtäväksi poimia puutarhasta kukan, yksi per vieras.  He ihastuivat tehtävään niin, että poimivat ylimääräisiä ruusun terälehtiä ja minikukkia ja koristelivat koko kakun yltäpäältä kukilla ja nompparilleillä.  Tuli upea kakku ja vähän säälitti syödä noin kaunis taideteos.  


Lasten koristelema kakku
En ole onnekas kakkureseptien suhteen.  Saan aikaan lättyjä suomalaisilla kakkuresepteillä, joten olen aina hakemassa reseptiä, jolla saa aikaan kunnon, korkean kakun.  Tänä vuonna taisin löytää sen, sillä esikoisen toive oli, että hän saisi juuri samanlaisen kakun omiin juhliinsa.  

Linkki reseptiin löytyy täältä, ja tässä on suomennos:


Vaalea täytekakku

n. 7,5 dl jauhoja
1 rkl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
0,5 tl karkeaa suolaa
230 gr suolatonta voita
5 dl sokeria
4 suurta munaa, huoneenlämpöisiä
1,5 tl nestemäistä vanilijaa tai vanilijasokeria
3 dl piimää

1. Laita uuni lämpeämään 180 C asteeseen ja voitele kaksi 20 cm kakkuvuokaa (pyöreää tai neliskanttista).  Pienellä vuoalla saa korkeamman kakun.

2. Sekoita jauhot, leivinjauhe, ruokasooda ja suola omaan kulhoon.

3. Sekoita voi sähkövatkaimella keskinopeudella, noin 2 minuutin ajan.  Lisää sokeri ja sekoita kunnes vaaleaa ja kuohkeaa, noin 4 minuuttia.  Lisää munat yksi kerrallaan, vatkaa jokaisen munan jälkeen.  Lisää vanilija.

4.  Sekoita taikinaan hitaasti jauhoseos ja piimä, vuorotellen.  Vatkaa vain kunnes taikina on sekoittunut, älä liikaa. 

5.  Jaa taikina kahteen vuokaan ja paista kunnes kakut ovat kullanruskeita tai kun hammastikkuun ei tartu enää taikinaa, noin 30-35 minuuttia.  Jäähdytä vuoat ritilällä noin 15 minuutin ajan.  Ota kakut jäähtymään ritilälle, kunnes ne ovat täysin jäähtyneitä. 


Päätin täyttää kakun suomalaiseen tyyliin eli kostutin sen ennen täytteitä ja laiton päälle kermaa tomusokerikuorrutteen sijasta.  Käytän nestemäistä vanilijaa amerikkalaiseen tyyliin, mutta sen voi korvata vanilijasokerilla.  Jos laitat leivinpaperipalat vuokien pohjalle, on kakun irroittaminen vuoasta helpompaa (en laittanut ja vähän kaduin sitä).  



Olen itse perinyt vanhemmilta erilaisten leikkien leikkimisen syntymäpäiväjuhlissa ja usein meillä myös laulettiin ja askarreltiin.  En ole ihan niin hyvä leikittäjä kuin äitini, mutta onneksi lapset osaavat itse vetää jo leikkejä.  Joskus teen vieraille lahjapussit, mutta en joka kerralla.  Koristeiden värit saa sankari itse valita ja ilmapallot ovat aina hyvin suosittuja.  

Olen joskus vienyt lapsia syntymäpäiville, jotka järjestetään jossain muualla kuin kotona, mutta tykkään itse eniten kotona järjestetyistä juhlista.  Toisaalta poika toivoi pääsevänsä uimaan ystävien kanssa, joten lähetin heidät kakun ja muutaman aikuisen miehen kanssa matkaan. Helppoa, mutta jotenkin on mukavaa juhlia yhdessä kotona.  

Miten teillä juhlitaan synttäreitä?  Onko muodostunut perinteitä?  Ovatko omien lasten synttärit erilaisia sinun lapsuuden juhliin verrattuna?  Sattuuko lasten syntymäpäivät kesäloman ajalle?  


4 kommenttia:

  1. Hei Hennikseni. Oli ihana lukea syntymäpäivä perinteistänne. Laitoin sinulle seppeleen oman pihan kehäkukista. Sitten marskuussa juhliva pikkusisaresi halusi itselleenkin seppeleen. Ostokukista seiihen meni iso osa budjetista, joten luovuin seppeleistä sen takia kokonaan.
    Juhlapaikan (lue ison keittiömme) koristelu serpenteillä ja ilmapalloin sai ujoimmatkin luokkataverit juhlatunnelmaan. Samalla kun sankari + viraat etsivät limsapullojaan sain laitettua tarjoilun valmiiksi��.
    Idean tällaisiin ohjelman täyteisiin syntymäpäiviin sain lapsena, kun olimme kutsuttuja Pikkaraisen perheen juhliin.
    On ihana lukea kuinka näet vaivaa perheen sisäisillä syntymäpäivillä. Haluaisi sulkea sinut syliini ja toivottaa sinulle onnea ja siunausta pian olevana syntymäpäivänäsi. Neljäkymmentä vuotta sitten teit minusta äidin. Minunkin aareteeni saavat kasvaa sinun rakastavassa huolenpidossasi. Kiitos, onnea ja siunausta. Terveisin äiti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei äiti! Muistan, kun teimme sitten seppeleitä paperikukista, ne olivat myös suosittuja! Kiitos onnitteluista, synttärit ovat kyllä kiva juhla :)

      Poista
  2. Aamiaismakkarat kuulostaa hyvältä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne on hyviä! Sellaisia sormenkokoisia ja mukavan mausteisia, niistä me tykätään täällä jenkkilässä käydessä.

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...