26.1.2019

3 talvista salaattia ~ ihastu kasviksiin!


Talven perusvihannekset ovat mainioita salaattiaineksia.  Tosin myönnän, että näissä kolmessa salaatissa jokaisen salaisuus on herkullisessa salaatinkastikkeessa.  Lapset raksuttelevat vihanneksia mielellään ihan sellaisenaan, mutta onhan se eri asia laittaa pöytään ihan oikea salaatti, kuin pilkottuja vihannespaloja - niitä mitenkään halveksimatta.  Tässä siis vähän juhlan makua arkiruokapöytään!


Kaalisalaatti (Pizzerian kaalisalaatti)


Muistan elävästi kun söin tätä salaattia ensimmäisen kerran kyläpaikassa noin 15 vuotta sitten (aiemmin se oli tuttu pizzerioista, mutta tämä on vähän makeampi).  Makuelämys vaatimattoman näköisen salaatin äärellä oli yllättävä ja koukuttava.  Kerjäsin ystävältä reseptin itselleni ja siitä lähtien se on ollut perheemme salaattisuosikkien listalla.  Etikan ja sokerin määrää säätämällä saat omaan makuun sopivan salaatin.

1 keskikokoinen valkokaali, suikaloi ohuesti
1 keskikokoinen porkkana, raasta
1 keskikokoinen sipuli, viipaloi

(halutessa säilöttyjä paprikaviipaleita)

1 pss kuivanuudeleita, ripottele pinnalle juuri ennen tarjoilua

Salaatinkastike: 

vajaa desi ruokaöljyä
3 rkl etikkaa
3 rkl sokeria
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
1 maustepussi nuudelipaketista

Sekoita kastikeainekset kannellisessa purkissa reippaasti ravistellen. Kaada kastike vihannesten päälle ja sekoita hyvin (käytä isoa kulhoa).  Anna marinoitua noin 20 minuttia.  Ripottele murskatut kuivat nuudelit juuri ennen tarjoilua salaatin päälle.  Säilötyt punaiset paprikaviipaleet tuovat salaattiin lisämakua ja kaunista väriä.  Salaatti säilyy jääkaapissa n. 5 päivää.

p.s. Jätän sipulin pois tästä salaatista, koska kaikki perheenjäsenet eivät siitä tykkää.



Parsakaalisalaatti

single serving of healthy broccoli salad recipe

Aika moni parsasalaatti käyttää majoneesipohjaista kastiketta, mutta tämän salaatin riippuvuutta aiheuttava makuelämys tulee sinappi-hunaja-kastikkeesta.  Löysin reseptin Cookie and Kate-nimisestä blogista nimeltä Favorite Broccoli Salad, mistä myös kuva on lainattuLapset eivät tykkää kypsennetystä parsasta ruoassa, mutta tässä salaatissa parsa maistuu.


1 parsakaali. Pese ja leikkaa parsakaalin nuput syötävän kokoisiksi paloiksi, voit silputa nuppuja mieluisaan kokoon terävällä veitsellä painelemalla .  (Varret voi laittaa kattilaan perunoiden kanssa ja tehdä maukkaan parsa-peruna-sosekeiton.)

1 punasipuli. Silppua pieneksi. Voit käyttää myös tavallista sipulia, mutta punasipuli on kaunis.

Auringonkukansiemeniä tai manteleita.  Paahda nopeasti kuumalla pannulla.  

Juustoa, maun mukaan joko voimakkaampaa emmentalia, keltaista cheddaria tai peruskermajuustoa.  Itse raastan juuston isolla raastimella, mutta sen voi myös pilkkoa kuutioiksi.

Kuivattuja karpaloita.  Niitä ei löytynyt viimeksi kaapista, joten laitoin salaattiin keltaisia rusinoita.  Hyvin sopi.


Sinappi-hunaja-kastike: 

80 ml oliiviöljyä tai muuta ruokaöljyä
2 rkl omenaviinietikkaa
1 rkl Dijon sinappia
1 rkl hunajaa
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
1/4 tl suolaa

Sekoita salaattiainekset kulhossa.  Ravistele kastikeainekset kannellisessa purkissa ja kaada salaatin päälle.  Sekoita hyvin.  Anna marinoitua 20 minuuttia tai jopa yön yli.

Jos raaka parsa ei maistu, sen voi myös pikakeittää: upota parsa kiehuvaan veteen minuutiksi ja nosta jääpalakylpyyn, jotta kypsennysprosesssi loppuu.  Tällä tavoin parsan voi valmistaa myös pakkaseen, väri pysyy ihastuttavan kirkkaanvihreänä.


Aasialainen kiinankaalisalaatti


Vaatimaton kiinankaali jää helposti salaattimaailmassa lapsipuolen asemaan.  Mutta kuten sanoin, salaattikastikkeessa on se salaisuus, joten tästäkin voi tulla perheenne suosikkisalaatti, niin kuin meillä.

1 kiinankaali, suikaloi
4-5 retiisiä, ohuina viipaleina
5-7 kevätsipulia, pilko pieneksi, myös vihreät osat
(tuoretta korianteria, silputtuna)

Soija-majoneesi-kastike:

3 rkl (riisi)etikkaa
3 rkl sokeria
1 rkl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi, murskattuna
0,5 tl seesamiöljyä
0,5 tl jauhettua inkivääriä
1/4 tl cayennepippurijauhetta
sekoita hyvin, lisää
2,4 dl majoneesia

Sekoita suikaloidut kaali, retiisi ja kevätsipulit.  Valmista salaattikastike ja sekoita salaatin joukkoon.  Ripottele pinnalle korianterisilppua.
Tähän salaattiin sopii erinomaisesti myös manteli, jos kaipaat lisärouheutta.


Ei kun nauttimaan vihanneksista talvikeittössä!


Photo by The Lazy Artist Gallery from Pexels

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...