4.1.2019

Toimiva vinkki, jos lapsesi pelkää sängyn alla olevaa hirviötä

Olemme löytäneet mieheni kanssa hyvin yksinkertaisen, mutta tehokkaan tavan käsitellä hirviö-sängyn-alla -kysymystä.  Löysimme sen eräästä vanhasta lastenkasvatusoppaasta ja olemme noudattaneet sitä kaikkien neljän lapsen kanssa.  Se on todellakin hyvin helppo ja toimiva tapa.  Tässä siis malli, miten alle kouluikäisen lapsen kanssa voi toimia iltaisin, kun lapsi pelkää sängyn alla olevaa hirviötä.
Jokainen vanhempi on joutunut palaamaan illalla lapsen sängyn viereen ja kuulemaan sanat: minua pelottaa!

Rakastava vanhempi ei halua tietenkään, että lapsi joutuu olemaan peloissaan.  Hän tekee siis kaikkensa, jotta lapsi lopettaisi pelkäämisen (vanhempien pitää venyä jopa mahdottomiin tavoitteisiin)  ja nukkuisi rauhassa läpi yön (todellinen tavoite).

Niinpä rakastava vanhempi kysyy lapselta: "Mikä sinua pelottaa?"

Vastaus voi olla ihan mitä vain, mutta hirviö-kysymys tulee esiin ainakin jossain vaiheessa lapsen elämää.

"Sängyn alla on hirviö!"

Jos lapsi pelkää sängyn alla olevaa hirviötä, voi rakastava vanhempi huokaista helpotuksesta.  Pelkoon on helppo karkoitin.  Hän kertoo rauhallisesti lapselleen:

"Hirviöitä ei ole olemassa.  Laita nyt pää tyynyyn ja silmät kiinni. Minä peittelen sinut peiton alle. On aika nukkua.  Minä rakastan sinua.  Aamulla nähdään!"

Rakastava vanhempi antaa suukon lapsen poskelle ja poistuu huoneesta.

Lapsi nukahtaa eikä enää herää pelkäämään sängyn alla olevaa hirviötä.

Loppu.


sirkkojen sirinääMitä mieltä olet tästä mallista?

Vaikka hirviö-pelkoon on näinkin helppo karkoitin, moni vanhempi tekee asiasta hyvin vaikean itselleen ja lapselleen.  He eivät voi uskoa, että näin yksinkertainen tapa voisi toimia ja mielummin viettävät useita öitä yrittäen rahoitella lastaan mitä erikoisimmilla tavoilla.

Mitä vanhemmat ovat kautta aikojen tehneet, kun heidän lapsensa ovat kertoneet pelkäävänsä hirviöitä?  He kurkistavat sängyn alle.  He avaavat vaatekaapin oven.  He laittavat valot päälle.  Joskut valmistavat erityisen "hirviösuihkeen" ja ruiskivat sillä lapsen huoneen läpi.

"Näetkö nyt, ei hirviöitä näy missään!"

Tai he antautuvat pitkiin keskusteluihin siitä, miltä hirviö näyttää, mitä se syö, missä se asuu jne.  Toivottavasti he eivät ota lasta sängystä ylös piirtämään hirviötä, mutta viimeistään päivän aikana he haluavat opettaa lapselle, että me karkoitamme pelon kohtaamalla sen ja niinpä me nyt piirrämme sen hirviön paperille.  Katso kuinka pieni ja hassu se on!  Ei yhtään pelottava!

Mitä kaikki tämä hirviön aikaansaama toimiminen viestittää lapselle?

Vanhempi kertoo toimillaan, että hän uskoo hirviön olevan sängyn alla tai kaapissa.  Hänellä on jopa hirviösuihketta.  Vanhempi uskoo niin kovasti hirviön olemassaoloon, että haluaa tietää miltä se näyttää ja mitä se syö ja tietää myös, että sen voi piirtää paperille! 

Näin toimii pienen lapsen logiikka.  Jos vanhempi käyttäytyy ihan niin kuin jotain olisi olemassa, lapsi uskoo, että jotain on olemassa.  Ei väliä sillä, mitä vanhempi sanoo.  Lapsi kuulee kyllä sanat "Ei hirviöitä ole olemassa", mutta jos vanhempi aukoo ovia ja kurkistelee joka paikkaan hirviötä etsien, lapsi näkee vanhemman käytöksestä, että kyllä niitä hirviöitä voi täällä vaikka ollakin.

Ja lapsi jatkaa sängyn alla olevan hirviön pelkäämistä.

Meidän neljästä lapsesta jokainen on saanut kuulla meiltä, että hirviöitä ei ole olemassa.  Mutta he ovat myös nähneet, miten me jatkamme elämäämme ihan niin kuin hirviöitä ei olisi olemassakaan!  Se on tuonut heille suuremman rauhan nukkumaanmenoaikaan kuin mikään hirviösuihke tai sängynalustan tarkistamisen rutiinit koskaan olisivat voineet tuoda.

Vanhempien rauhallinen käytös rauhoittaa lapsia kaikenlaisissa stressaavissa tilanteissa paremmin kuin mikään muu temppu, toiminta ja aktiviteetti.  Tätä oppia kannattaa käyttää hyödyksi silloin, kun lapsi on jännittynyt tai peloissaan.

"Kaikki on hyvin, äiti on tässä" on lause, jota olen toistellut satoja kertoja halaten eri syistä tolaltaan olevia lapsiani.  Ja lapsi rauhoittuu uskoen siihen, että vanhemmat kyllä tietävät mistä puhuvat.  Lastenkasvatuksessa vanhemman rooli ja esimerkki on yhä se tärkein.Tärkeää huomioitavaa:

Lapsilla on monenlaisia pelkoja.  Käsittelen tässä vain sängyn alla tai kaapissa olevan hirviön pelkoa, jota esiintyy yleensä nukkumaanmenoaikaan.

Jos lapsesi elämä on tähän mennessä ollut suhteellisen tasapainoista ja onnellista, ja hän on päiväsaikaan normaali, iloinen lapsi, pelko-kysymys on helpommin käsiteltävissä.

Jos lapsi ei pelkää hirviötä, se voi olla hänen mielikuvitusystävänsä, eikä asiaa kannata sen suuremmin surra.

Mutta jos lapsesi on joutunut käymään läpi suuria traumoja, kuten vanhempien vakava sairaus, kuolema tai avioero,  tai joutunut onnettomuuteen, kokenut lähiomaisen vakavan sairauden tai kuoleman, nähnyt kauhuelokuvia tai pelottavia kuvia tai kokenut mitään muuta järkyttävää, suhtaudu pelko-kysymykseen eri tavalla.


Mutta onneksi pienillä lapsilla on yleensä pienet murheet ja sängyn alla oleva hirviö on se pienin, koska sitä ei edes ole olemassa!


p.s. Aikuisille kirjoitin pelosta viime vuonna ja se oli yksi suosituimmista postauksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...