14.5.2018

Vaikeat tunteet: Pelko

In God, whose word I praise— in God I trust and am not afraid. What can mere mortals do to me?  Psalm 56:4 NIV  http://bible.com/111/psa.56.4.NIV

Vaikeat tunteet: viha (osa 1), suru (osa 2) ja pelko (osa 3).

Kun Pete Scazzeron ystävä kertoi sukulaiselleen pastorin kirjoittavan kirjaa tunne-elämän tasapainosta ja hengellisyydestä, sukulainen nauroi ääneen: ”Eivätkö nämä kaksi ole toisiaan poissulkevia asioita?!”

Jumala on luonut meidät kokonaisuudeksi, ja ihmisyyden pakettiin kuuluu erottamattomana osana myös tunteet.  Kun haluamme kasvaa ihmisenä, kasvun tulee tapahtua myös tunnetaidoissa. 

Harmillisesti osa kristityistä luulee, että viha, suru tai pelko ovat syntiä ja siten vältettäviä asioita.  He uskovat, että nämä vaikeat tunteet ovat merkkejä siitä, että jotain on vialla heidän hengellisessä elämässään.  

Kristillisissä yhteisöissä ei välttämättä ole turvallista paikkaa puhua vaikeista tunteista.  Tilan puute pitää esillä myyttiä, että näitä tunteita ei pitäisi olla kristityn elämässä.   

Raamatussa kaikista useimmiten esiintyvä käsky on ”Älä pelkää”.  Ei siis ole ihmekään, että pelkäävä voi luulla olevansa epähengellinen tai heikko uskossaan.  Ehkä jos hän tekisi kaiken oikein, hän ei pelkäisi mitään?  On siis aika tutkia pelkoa ja sen juuria sekä mitä tarkoittaa Raamatun kehoitus olla pelkäämättä. 

Pelkäätkö pelkoa?


Uskallatko myöntää virheesi tai vikasi?  Pelkäätkö haavoittuneisuutta? 

On inhimillistä pelätä oman itsensä paljastamista.  Jos ihmiset näkevät todellisen minuuteni, he huomaavat, että en ole täydellinen.  He voivat hylätä minut tai nauraa minulle. 

Pelkojen juurien etsiminen on tärkeää hengellistä työstä.  Haluamme olla toisten silmissä arvokkaita ja rakastettavia.  Mutta on tärkeää ymmärtää, että kun joku osoittaa sinussa jonkin virheen, tai synnin, tai asian, joka on epämiellyttävää, he tekevät sinulle palveluksen.  Kun sinua haastetaan, ota se vastaan lahjana. 

Ystävän lyönnit ovat luotettavat, mutta vihamiehen suutelot ylenpalttiset.
Sananlaskut 27:6

Sinä et ”kuole” tai ”hajoa”, jos joku tuo esille epätäydellisyyttäsi.  Päinvastoin, ole helpottunut! Nyt ei tarvitse esittää täydellistä, mikä on liian vaikea rooli ihmiselle. 

Jumala haluaa antaa sinulle vapauden.  Kun käsittelet pelkojasi, jotka ovat kietoutuneita arvoosi ja rakastettavuuteesi, sallit Jumalan muuttavan voiman astua sisimpääsi. Ilman tätä muutosta et pysty rakastamaan itseäsi tai muita ihmisiä.

Pelkojen kohtaaminen


Raamatun käsky ”Älä pelkää” ei tarkoita sitä, että meidän tulee tukahduttaa tai kieltää pelkomme.  Aivan kuten muidenkin tunteiden kanssa, pelko kieltäytyy kuolemasta vain siksi, että emme halua sitä elämäämme.  Se tulee kolkuttamaan ovella niin kauan, kunnes avaamme sen ja päästämme sen sisään. 

Tunteet pitää hyväksyä ja tunnustaa.  ”Minä pelkään” on rehellinen, Raamatunmukainen lause silloin kun pelkää.  Meidän tulee tuntea sydämemme ja tutkia pelon ja ahdistuksen juuria.

Tutki minua, Jumala, ja tunne minun sydämeni, koettele minua ja tunne minun ajatukseni.  Ja katso: jos minun tieni on vaivaan vievä, niin johdata minut iankaikkiselle tielle. 
Psalmi 139:23-24

Pelolla on aina jokin viesti mukanaan.  Millaisia asioita löydät pelkosi juuresta?  Jumalalla on voima ja halu koskettaa pelkojesi lähteitä ja auttaa sinua ymmärtämään itseäsi paremmin.  


Mitä pelko on


Pelko on luonnollinen reaktio uhkaan ja vaaraan.  On hyvä pelätä tulta tai vihaista koiraa tai nopeasti ajavaa autoa.  On myös aika luonnollista pelätä uusia tilanteita, ihmisten edessä puhumista, uuden ihmissuhteen aloittamista. Pelko valmistaa meitä fyysisesti uhkaavalta tuntuvaan tilanteeseen.

Normaalisti, kun huomaamme, että tilanne ei olekaan niin uhkaava kuin luulimme ja selvisimme hengissä esitelmästä tai ensitreffeiltä, opimme kohtaamaan jännittäviä tilanteita paremmin. 

Pelon kategoriat


Pohjimmiltaan pelot voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan.  Mistä sinä löydät itsesi? 

Virheiden tekemisen pelko.  Tämä perustuu täydellisyyden tavoittelemiseen.  Pelkona on kritisoinnin kohteena oleminen, ja tämä pelko voi ajaa laittamaan itselle epätodellisia tavoitteita.

Hylkäämisen kohteena olemisen pelko. Tämä estää meitä liittymästä ryhmiin, aloittamasta keskusteluita, viittaamasta ja kysymästä kysymyksiä, jotta emme paljastuisi riittämättömiksi ja vaillinaisiksi.  Ihmisten mielipiteet ohjaavat päätösten tekoa.

Rentoutumisen seurauksien pelko. Tällaiset ihmiset ovat jatkuvasti varuillaan ja puolustuskannalla.  He eivät pysty rentoutumaan.  He pelkäävät, että joku tai jokin tulee satuttamaan heitä tai heidän perhettään.  He pitävät varansa kaikenlaisia mahdollisia tilanteita varten.


Eteenpäin


Kun pelot on tunnistettu, on aika liikkua niitä kohti.  Tätä ei tarvitse tehdä yksin.  Ystävän läsnäolo tuo rohkeutta ja tukea.  

Pohjimmiltaan kyseessä on usko.  Uskonko minä olevani rakastettu, vaikka teen virheitä?  Uskonko, että Jumala ei koskaan hylkää minua, vaikka en pääse sisään uuteen ryhmään?  Uskonko, että Jumala sallii asioiden tapahtua tai olla tapahtumatta, kun minä päästän irti ohjaksista?  

Raamatussa on useita henkilöitä, jotka päättivät tehdä pelkäämänsä asian.  Mooses saapui faaraon valtaistuimen eteen haastamaan häntä, Daavid kävi taistelemaan Goljatia vastaan,  Ester lähestyi kuolemanrangaistuksen uhalla miestään kuningasta, Joosef sanoi "kyllä" raskaana olevalle Marialle... 


Kuvittele elämäsi mahdollisuuksia, jos tietäisit, että voit tehdä virheitä, olla epätäydellinen ja silti rakastettu.  

Millaisia asioita yrittäisit tehdä, jos rakastettuna oleminen ei olisi kytkettynä suorituksiisi?  

Miten käyttäisit lahjojasi ja kykyjäsi Jumalalle, jos tietäsit, että epäonnistuminenkin on hyväksyttyä?

Mitä tekisit, jos olisit niin turvassa Jumalan rakkaudessa, että olisit vapaa muiden hyväksynnästä ja mielipiteistä?  

Mitä tekisit, jos olisit vapaa puhumaan totuutta läheistesi kanssa?

Pelot ovat mahdollisuuksia kasvuun.  Kun uskomme tämän, pääsemme liikkumaan eteenpäin ja saamme huomata, että pelkojen kohtaaminen ei tuhoakaan meitä.  Päinvastoin, ne avaavat mahdollisuuksia entistä tasapainoisempaan elämään.  
  
Oletko sinä kohdannut pelkojasi?  Miten kävi? Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...