7.4.2019

Uusi rakkaus, uusi elämä?

Eräs tuttava ilmoitti yllättäen jättävänsä puolisonsa, koska oli rakastunut työkaveriinsa.  Kommenttikenttään ilmestyi onnitteluja ja sydämenkuvia, mutta minun sydämeni jysähti vatsaan.

Itkin.  Hän oli kristitty, ja useimmat kommentoijat olivat kristittyjä.  Miten olemme päätyneet pisteeseen, jossa avioliiton ja perheen hajoaminen on onnittelujen paikka?


Ainutlaatuinen tilanne?


Onko toiseen ihmiseen rakastuminen asia, jota vastaan ei voi tai ei pidä taistella?  Usein kannustetaan: “Elämä on niin lyhyt, tee mitä tuntuu hyvältä!” ja “Tällaisen rakkauden löytää niin harvoin, että anna palaa vain, jos se tulee kohdalle!”

Kristittynä tiedämme, että avioliitto on tarkoitettu elämän kestäväksi liitoksi.  Silti moni kristitty tekee vastaavanlaisia ratkaisuja.  He tapaavat kivan ihmisen, rakastuvat, jättävät puolisonsa.

“En voinut sille mitään.  Tämän uuden ihmisen kanssa oli niin hyvä olla.  Kukaan ei ole rakastanut minua niin kuin hän.  Tätä tunteiden paloa ei voi verrata mihinkään.  Kukaan ei ymmärrä minua niinkuin hän ymmärtää.  Hän hyväksyy minut juuri sellaisena kuin olen, kukaan muu ei ole koskaan antanut minulle tällaista huomiota.  Tämä on se ihminen, jonka kanssa minun olisi pitänyt mennä naimisiin!”

Rakastunut elää ainutlaatuisuuden harhassa.  Hän luulee, että kukaan muu ei ole koskaan kokenut vastaavia tunteita, eivätkä siten voi ymmärtää tilannetta.  Hän on huumaantunut uudesta ihmisestä, heränneistä tunteista, jännittävästä tilanteesta.

Oma avioliitto jää sivulauseeseen.  Kyllä siellä aikanaan oli syitä, jonka vuoksi hän meni naimisiin tämän henkilön kanssa.  Mutta se oli ennen kuin hän oli kohdannut tämän uuden rakkauden!  Jos hän vain olisi tavannut hänet silloin, koska tässä on se henkilö, jonka kanssa hänen todella pitää viettää loppuelämä! Hän ei edes osaa selittää asiaa muille, koska kukaan ei ole koskaan kokenut tällaista ainutlaatuista tunnekokemusta.

Ihastuminen tai rakastuminen tuntuu niin hyvältä, että ihminen on valmis unohtamaan ennen niin tärkeät arvot, perheen, uskon ja moraaliset periaatteet.  Hän on jopa valmis tekemään syntiä.

Mutta ainutlaatuisuus?  Tuskinpa vain.  Tällaisia tapauksia on tuhansia, joka vuosi.


Seuraukset


Moni voi tehdä voimakkaan tunteen varassa ratkaisuja, jotka tuntuvat tänään hyvältä.  Mutta lyhytnäköisyydessä tapahtuu kohtalokas virhe: he eivät kiinnitä huomiota tekojensa pitkälle vaikuttaviin seurauksiin. 

Rakastunut ei mieti pitkän tähtäimen seurauksia aviopuolisolleen, lapsilleen, edes uudelle rakastetulleen.  Hänen ajatuksensa pyörivät omien, ihastuneiden tunteiden kokemisen ympärillä.  Hänestä tuntuu hyvälle, joten hän on valmis tekemään ratkaisuja, jotka muuttavat radikaalisti toisten ihmisten elämän.

Huuman vallassa ei haluta miettiä vastuuta.  Meillä jokaisella on silti vastuu teoistamme ja niiden seurauksista.  Vastuu muille ihmisille, yhteisöille, Jumalalle.  Tulemme kantamaan tekojemme seuraukset ikuisesti harteillamme. 

Seuraamukset ovat raskaita myös rakastuneelle itselleen.  Tunteiden varaan antautuminen, suhde, aviorikos, avioero, vahingoittaa elämän perustaa, rikkoo uskoa.  Avioliittovala, joka on lausuttu julkisesti todistajien ympäröimänä, on enemmän kuin muutama sana.  Se on sitova sopimus, jolla on vaikutuksia hengellisessä maailmassa.  Sen rikkoutuminen rikkoo myös hengellisyyttämme.

"Paetkaa haureutta. Kaikki muu synti, mitä ikinä ihminen tekee, on ruumiin ulkopuolella; mutta haureuden harjoittaja tekee syntiä omaa ruumistansa vastaan. 

Vai ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli, joka Henki teissä on ja jonka te olette saaneet Jumalalta, ja ettette ole itsenne omat? 

Sillä te olette kalliisti ostetut. Kirkastakaa siis Jumala ruumissanne." 

(1 Kor 6:18-20)

Avioliiton ulkopuolisista suhteista ja avioerosta on tullut niin tavallisia asioita, että olemme turtuneet niiden vakavuuteen.  Ymmärtäisimmepä, että erossa tuhoutuu paljon, paljon enemmän kuin vain kahden ihmisen välinen lupaus.  Usein jälkiä korjaillaan vuosikymmeniä ja sukupolvia eron jälkeen.

Psalmin kirjoittaja kipuilee jumalattomien menestyksen ja vanhurskauden kärsimyksen aiheuttaman ristiriidan kanssa.  Miksi syntiä tekevillä ei näytä olevan seuraamuksia teoistaan?  Mutta sitten hän ymmärtää: 

“Minä mietin päästäkseni tästä selvyyteen; mutta se oli minulle ylen vaikeata, 

kunnes minä pääsin sisälle Jumalan pyhiin salaisuuksiin ja käsitin, mikä heidän loppunsa on oleva.”

Ps 73:16-17.

Loppu ei tule olemaan kaunis.


Mikä neuvoksi?Voiko voimakkaita rakkauden tunteita edes estää?  Tai kieltää? Tai häivyttää pois?

Vastaus on kyllä.  Kyllä.  Kyllä. 

Totuus on, että kukaan ei ole oikeasti tunteittensa vallassa.  Meillä on täydellinen mahdollisuus kohdata vahvatkin tunteet ja ottaa niistä ylivalta.  Se vaatii kyllä itsehillintää ja itsekuria, minkä oppiminen on voinut jäädä monelle vajaaksi.  Se ei ole kuitenkaan tekosyy hillittömälle ja kurittomalle käytökselle. 

Jos olet ihastunut tai rakastunut toiseen ihmiseen, mutta olet päättänyt sitoutua omaan avioliittoosi, on asioita, jotka auttavat laimentamaan huumaavat tunteet.

Kysy itseltäsi: Mitä minä oikeasti haluan?  Mikä on minulle tärkeintä?

Kristittynä tiedät suurimman lain ja käskyn:

"Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, 
kaikesta sydämestäsi 
ja kaikesta sielustasi 
ja kaikesta voimastasi 
ja kaikesta mielestäsi, 
ja lähimmäistäsi niinkuin itseäsi".

Luuk 10:27.

Kun sanomme rakastavamme Jumalaa, sitoudumme samalla noudattamaan Hänen käskyjään.  Et voi väittää kunnioittavasi Jumalaa, jos jätät huomiotta Hänen lakinsa.

Jumalan tahto on, että aviopuolisot kunnioittavat lupaustaan sitoutua yhteen ihmiseen loppuelämäkseen.  Avioliitto on puolisoiden ympärille piirretty raja, jonka ulkopuolelle jäävät kaikki muut ihmiset.  Heillä ei ole lupaa täyttää syvimpiä tarpeitasi.

Avioliiton raja on kuin puutarhan muuri.  Sen sisäpuolella saa estottomasti etsiä syvää yhteyttä toisen ihmisen kanssa loppuelämän ajan ja nauttia vapaasti puutarhan hedelmistä.  Se on turvallinen paikka kasvaa ja käydä läpi kaikkea mitä elämä tuo tullessaan.  Puutarhassa on Jumalan siunaus ja läsnäolo.

Psalmissa 15 kuvaillaan ihmistä, joka saa olla yhteydessä Jumalaan.  Yksi hänen ominaisuuksistaan on: “...joka ei valaansa riko, vaikka on vannonut vahingokseen.”  Aviolupausta harvoin voi kutsua vahingolliseksi lupaukseksi, mutta periaate on, että Jumalan mielen mukainen ihminen pitää lupauksensa, vaikka se tuntuisi vaikealta, jopa mahdottomalta.

Länsimaiden helpossa elämässä on vallalla yleinen harha, että elämän ja ihmissuhteiden pitäisi olla helppoa.  Vaikeudet ja ongelmat saavat ihmiset suunniltaan.  Itsensä kieltämiselle tai uhrautumiselle nauretaan.  Päätösten oikeus mitataan niiden helppoudella ja miellyttävyydellä.  "Tämä tuntuu kivalta, joten sen on pakko olla oikein".   

Avioliitto ei ole helppoa.  Elämässä tulee esiin vaikeuksia.  Uskoa koetellaan.  Kipu ja kärsimys ja kuolema ovat asioita, joita jokainen tulee kohtaamaan.  Jeesus sanoo: 

"Tämän minä olen teille puhunut, että teillä olisi minussa rauha. 
Maailmassa teillä on ahdistus; 
mutta olkaa turvallisella mielellä: minä olen voittanut maailman." 

Joh 16:33.

Rakastumisen tunteiden kuolettaminen kestää aikansa, mutta se on mahdollista.  Muistuta itseäsi totuudesta. 

Ehkä kukaan muu ei tiedä sisimmässäsi käydystä kamppailusta.  Ehkä ihastumisen kohdekaan ei ole tietoinen tunteistasi.  Mutta Jumala on nähnyt mitä olet käynyt läpi viime aikoina.  Hän iloitsee siitä, että valitset Hänet.  Jumala lupaa tulla lähelle niitä, jotka etsivät Häntä.  Hänellä on myötätuntoa ja ymmärrystä heikkouksiamme kohtaan, kun ne tunnustaen etsiydymme jälleen oikealle tielle.   

Sitoutuminen omaan puolisoon tuo kunniaa Jumalalle.  Se on todistus maailmalle siitä, että on täysin mahdollista noudattaa Jumalan käskyjä ja elää yksiavioisena koko elämän ajan.  Uskollisuus avioliitossa tuo julki Jumalan uskollisuutta:  Hän ei koskaan jätä eikä hylkää meitä.

Kanavoi tunteet


Mitä tehdä uuden rakkauden herättämille voimakkaille tunteille, kun päätät sitoutua omaan avioliittoosi?  Kanavoi ne omaan puolisoon ja perheeseen. 

Jos oma puutarha tuntuu näivettyneeltä ja kitukasvuiselta, ala hoitamaan sitä.  Kitke pois asioita, jotka ovat tukahduttaneet läheisyyttänne.  Karsi pois kohtia, jotka vievät energiaa ja elinvoimaa.  Lannoita ja kastele hyviä asioita, ihastele kauneutta omassa suhteessasi. 

Sitoudu tekemään työtä avioliittosi hyväksi.  Keskustele luotettavan ihmisen kanssa ja pyydä häntä pitämään sinua tilivelvollisena.  Ilmottaudu kesän avioliittoleirille.  Aloita yhteinen harrastus puolisosi kanssa.  Hankkikaa lastenvahti ja nauttikaa rauhallisesta yhteisolosta. 

Rakkaus ja yhteys, jota ennen halusit kokea suhteessa, on mahdollista käyttää omassa avioliitossa. Elpyminen on täysin mahdollista, mutta se ei tapahdu ilman, että päätät nähdä vaivaa sen eteen. 


Kiitollisuus?!


Huumaavia tunteita laimentaessa voi esiin nousta vihaa, syytöksiä, häpeää ja katumusta.  Mutta oikeastaan päinvastainen tunne voi olla terveempi tapa käsitellä asiaa: Kiitollisuus.  Ole kiitollinen siitä, että olet tavannut näin hienon ihmisen.  Älä syytä itseäsi tai häntä, älä ole vihainen itsellesi tai hänelle.  Valitse kiitollisuus.

Joskus houkutuksena on maalata ihastumisen kohde mustaksi, jotta olisi helpompi irtautua tunteista.  Mutta sekään ei ole oikein.  Hän voi oikeasti olla todella hieno tyyppi, mutta hän ei vain ole sallittu ihmissuhde sinulle.  Hän on sinun puutarhasi muurien ulkopuolella.  Ja sinä tulet pärjäämään ilman häntä.

Kiitollisuuteen voi liittyä ymmärrys.  Moni nelikymppinen nainen sortuu avioliiton ulkopuoliseen suhteeseen.  Se on myös ikä, jolloin voidaan hankkia se iltatähti.  40-vuotiaana nainen on pisteessä, jossa tajuaa, että nyt, jos koskaan (ei aina viisas valinta, mutta ymmärrettävä).  Teini-ikä ei ole ainoa aika, jolloin hormonien voiman voi nähdä. 

Samoin keski-iässä rakastuva mies on jo klisee, jota on kuvailtu monessa kirjassa tai elokuvassa.  Mies tulee pisteeseen, jossa hän joutuu kohtaamaan sisäisen tyhjyytensä, jossa hän havahtuu löytämään tyydytystä elämäänsä, jossa hän etsii itseään.  Moni luulee löytävänsä sen nuoren naisen rakkaudesta. 


Todellinen vastaus Ehkä tärkein tapa käsitellä rakastumista on Jumalan läsnäoloon etsiytyminen.  Rakastuminen oli kenties tapa, jolla käsittelit syvempiä haavoja ja ongelmia omassa elämässäsi tai sisimmässäsi, koska se toi jotain uutta, positiivisuutta ja toiveikkuutta elämääsi.  Mutta tiedät jo, että se ei ole oikea tapa.

Ole kasvokkain omien kipukohtiesi kanssa.  Jokaisella on elämässä haavoja.  Jokainen hakee parannusta sisimpäänsä.  Ehkä tämä on aika hakeutua sielunhoitajan tai terapeutin puheille.  Ota vastuu omasta käytöksestäsi.  Voit muuttaa vain itseäsi. 

Luonnollinen reaktio on vetäytyä pois kivun läheisyydestä ja etsiä helpotusta.  Mutta joskus kipu on syndrooma vakavammasta ongelmasta, joka ei poistu vetäytymällä. Sitä kohti pitää käydä, jotta se voi parantua.  Kivun hetkellä suojaa tuo avioliiton lupaus: myötä-ja vastoinkäymisessä sitoudumme käsittelemään asioita yhdessä ja tukemaan toista, kun hän kamppailee kipujensa kanssa. 

Ehkä etsit uudesta ihmissuhteesta arvostusta, ihailua, hyväksyntää, tyydytystä.  Mutta ellet löydä tätä kaikkea Jumalan läheisyydestä, et tule löytämään sitä mistään muualtakaan.  Uppoudu löytämään Jumalan Sanasta lupauksia sinulle, vietä aikaa opetellen nauttimaan Hänen läsnäolostaan.  Tuo tunteesi Hänelle; itke ja sure menetyksiä, löydä ilo Hänestä.

Jumalasuhde on ainoa suhde, joka kestää läpi elämäsi täydellisen rakkauden suhteena.  Mitä vahvempi Jumalasuhteesi on, sitä vahvempia tulevat kaikki elämäsi ihmissuhteet olemaan.  Panosta siis siihen, samalla kun vahvistat suhdetta aviopuolisosi kanssa.  Hän on Jumalan lahja sinulle. 

Uusi rakkaus ei tuo uutta elämää tavalla, joka siunaa sinua.  Mutta Jeesuksessa meillä on lupaus yltäkylläisestä elämästä, ikuisesta elämästä.  Elämä, joka herättää sinun aviopuutarhasi henkiin voi olla siunaukseksi lukemattomille muille.  Mutta ennen kaikkea avioliittosi on elämäätuova ihmissuhde sinulle, puolisollesi ja lapsillesi. 


Lisälukemista tai -katsomista:

Työpaikkaromanssi

Kun naimisissa oleva ihastuu

Wendy Alsup: Covenant Vows 

Jason Lepojärvi, Rakkauden ammattilainen, kotisivu

Marriagehelper: Married But In Love With Someone Else - Pt. 1  (Youtube)


HUOM:

En käsittele tässä tilannetta, jossa avioliitossa on väkivaltaa tai hyväksikäyttöä.  Jos sinä tai lapsesi ette ole turvassa, mikään ihmissuhde ei tule kukoistamaan.  Hakeudu välittömästi turvaan.  Kuva:
FreeDigitalPhotos.net
“Relationship Difficulties Or Couple Problem” by Jolee G

2 kommenttia:

 1. Hei kiitos hyvistä pohdinnoistasi!
  Törmäsin tällaiseen baptistin sivuun Larry Solomon Biblicalroles. Larry julkaisee ohjeita raamatullisille naisille kertoen toteuttavansa suoraan Raamattua. Jotkut ohjeet menee ok, mutta hän antaa myös oikeuden tuhman vaimon piiskaamiseen Raamatun ohjeilla. Tätä kai ei lakimme hyväksy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitoksia!

   Mainitsemaasi sivua tarkemmin tuntematta - en voi löytää perusteita puolison fyysiseen rankaisemiseen Raamatun lehdiltä (saatikka Suomen laista).

   Sekä mies että nainen ovat täysin samalla viivalla pelastukseen nähden, olemme sisaria ja veljiä, saman Jumalan lapsia. Kristityissä ei ole ykkösluokkaa tai kakkosluokkaa.

   Avioliitto on ennekaikkea turvallinen, rakkauteen ja kunnioitukseen perustuva sitova liitto, jossa uskollisuus, anteeksiantamus ja armo vallitsevat. Jos puoliso tekee sinua loukkaavia asioita (mitä me kaikki ihmisinä teemme), niistä pitää pystyä keskustellen sopimaan.

   Jos puoliso tekee syntiä, eikä kadu, vaikka siitä hänelle huomautat, sinulla on lupa tuoda seurakunnan johto asiaan mukaan. Sielunhoito, terapia tai muu keskusteluapu on osa prosessia. Tässäkn tapauksessa, jos puoliso ei kadu eikä tee parannusta, vaan tietoisesti jatkaa synnin tekemistä, suurimmat rangaistukset ovat seurakunnan yhteydestä erottaminen ja esim. avioliitossa asumusero, jossa päämäärä on kyllä sovussa ja yhteentulemisessa.

   Jos mies kokee tehtäväkseen pitää tuhma vaimo kurissa piiskaamalla, hänen kuvansa kristittynä elämisestä ja Jeesuksen kaltaisuuteen kasvamisesta sekä avioliitosta on vääristynyt. Jos koko seurakunta tukee tällaista avioliittomallia, on aika hakeutua seurakuntaan, jonka oppi on terveellä pohjalla.   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...