15.3.2012

Älä usko valheita


Minua kiinnostaa kovasti naiseuteen liittyvät kristilliset kirjat, artikkelit ja opetus.  Olen nuorena kokenut opetuksen harmittavan vajavaiseksi ja toisaalta maailman sekä julkisuuden esilläpitämät naiskuvat ja –ihanteet ovat sekoittaneet pakkaa entistä enemmän.  Mikä onkaan sitä tosi naiseutta...sen, jonka Jumala meihin luomisessa asetti?  Harmillista kyllä olen löytänyt rajoitetusti materiaalia suomen kielellä.  Ehkä olen hakenut vääristä paikoista.  Jos luet hyvän kirjan tai innostavan artikkelin, vinkkaatko täällä minullekin? Kaipaan itse Raamatullista opetusta ja luen päivittäin jotain aiheeseen liittyvää. 

Kuva täältä, jossa myös kirja-arvostelu
Löysin henkilön nimeltä Nancy Leigh DeMoss viime vuoden lopulla jonkin blogin linkkilistassa.  Tustustuin Nancyn työhön ja luin useita artikkeleita ja kuuntelin radio-ohjelmia hänen sivultaan.  Sieltä löysin myös innoitusta ja opetusta Kristityn naisen pukeutumiseen.  Blogipostaus Vaatteet ja Usko onkin yksi luetuimmista postauksista blogissani, joten aihe kiinnostaa muitakin. 

Nancy Leigh DeMoss on kirjoittanut tarkkanäköisen ja silmiä avaavan kirjan Lies Women Believe’ (suomeksi: Valheita, joita naiset uskovat).  Aihe oli niin kiinnostava, että ostin kirjan Kindle-versiona ja luin sen nopeasti läpi.  Hän on vuosien varrella tavannut tuhansia kristittyjä naisia ja rukoillut heidän kanssaan ja heidän puolestaan.  Hän on kuunnellut heidän ongelmiaan ja murheitaan ja saanut laajan kuvan haasteista, joita kristityt naiset kohtaavat päivittäin elämässän, avioliitoissaan, lastensa kanssa ja työelämässä.  

Tämä lista on adjektiiveja, jotka Nancyn mukaan kuvaavat tämän päivän kristittyä naista: 

  uupunut    nääntynyt   loppuunpalanut   hävinnyt   
  masentunut    häpeissään    tunne-elämältään tasapainoton
  hämmentynyt   vihainen   turhautunut   lannistunut
  kireä   turvaton   yksinäinen   pelokas
...ja jopa itsemurha-altis 


Mikä on vialla? Miksi emme ole iloisia, vapaita, tasapainoisia, armollisia, tyytyväisiä, rakastavia, rauhallisia, säteileviä ja itsevarmoja?   

"Varas ei tule muuta kuin varastamaan ja tappamaan ja tuhoamaan.  Minä olen tullut, että heillä olisi elämä ja olisi yltäkylläisyys." (Johanneksen evankeliumi 10:10) 


Mieleeni tulee Galatalaiskirje, jossa Paavali turhautuneena huudahtaa Galatan kristityille: ”Mitä teidän ilollenne on tapahtunut?!” (4:15, mutta vuoden 38 käännös on vähän outo :).  Oletko sinäkin josku miettinyt, miksi elämä ei suju niinkuin olit ajatellut sen sujuvat Jeesuksen kanssa? Onko sinusta elämä Kristittynä naisena liian vaikeaa?  Olisitko ajatellut, että saavuttaisit enemmän, olisit onnellisempi, elämässäsi näkyisi Hengen hedelmien kasvu (Gal 5:22), rakastaisit Jumalaa enemmän, perhesuhteet olisivat helpompia ja menestyisit paremmin työssäsi?

Kirjansa ensimmäisessä luvussa Nancy sanoo, ettei hänellä ole mitään taianomaista kaavaa, jonka avulla elämä muuttuu helpoksi ja ongelmat katoavat.  Mutta hän väittää tietävänsä miten kulkea läpi elämän tosiasioiden – hylkäämisten, menetysten, pettymysten, haavojen ja jopa kuoleman - vapaana ja aidosti iloisena. 

Vuosien kokemuksien jälkeen Nancy löysi yksinkertaisen, mutta syvällisen johtopäätöksen siitä, mikä on useimpien vaikeuksiemme juuressa:

”Sinulle ja minulle on valehdeltu.
Meidät on petetty.”

Kirjassaan Nancy käy läpi 40 valhetta elämän eri osa-alueilta ja paljastaa niiden petokset.  Hän sanoo, että ongelmamme alkoivat Eedenin paratiisissa, Aadamin ja Eevan ensimmäisessä kodissa, sen täydellisessä  ympäristössä. Se mitä siellä tapahtui ja mikä sai alkunsa siellä vaikuttaa yhä vääjämättä jokaisen naisen elämässä tänään.  Esiäitimme Eeva kuunteli valhetta, uskoi sen ja teki sen mukaan.  Siitä lähtien jokainen ongelma, haava, sota, särkynyt ihmissuhde ja sydänsuru voidaan johtaa takaisin tähän valheeseen. 

Nancy myöntää, että valheita on lukemattomia.  Mutta hän on kohdannut tiettyjä valheita, jotka vitsaavat Kristittyjä naisia erityisesti ja paljastaa ne kirjassaan.  Hän selittää, että paras valhe on sellainen, joka näyttää totuudelta.  Siksi sitä on niin vaikea huomata valheeksi.  Nancy myös sanoo, että ”uusimmat” valheet ovat niitä vanhimpia.  Raamatussa sanotaankin, että ei ole mitään uutta auringon alla (Saarnaaja 1:9)...monesti luulemme, että edistyksessämme kohtaamme jatkuvasti uusia ja entistä monimutkaisempia haasteita, mutta kun pintaa raapaisee syvemmälle, huomaamme, että Aataminaikainen (kirjaimellisesti) valhehan se siinä taas nostaa rumaa päätään. 

Kirjaa lukiessa tuli monta kertaa tunne siitä, että ”Juuri näin, nyt osuit naulan kantaan!” Nancy todella tietää mistä puhuu ja ymmärtää Kristittyjen naisten haasteet.  Mutta hän myös tuntee Raamattunsa etu- ja takaperin ja hänen opetuksiaan on virkistävä lukea; kaikki perustuu Jumalan Sanaan. Nancy myös sanoo, että hän ei yritä mielistellä naisia eikä siloitella sanomaansa.  Joskus hänen kirjoittamansa asiat eivät ole poliittisesti korrekteja eivätkä helppoa luettavaa...mutta niin tarpeellisia kuulla.  

Valheiden Isä, Saatana,  tekeytyy jopa valkeuden enkeliksi, jotta saisi sinut uskomaan valheitaan (2. kirje korinttolaisille 11:14).  Se lupaa onnea ja vakuuttelee ajattelevansa vain sinun parastasi.  Se lupaa avata silmäsi.  Mutta vihollinen on pettäjä ja tuhoaja ja tappaja ja on kiinnostunut vain sinun ja elämäsi tuhoamisesta valheillaan.  (Joh 8:44)

Me tarvitsemme Totuutta ja meidän pitää oppia uskomaan sitä ja käyttäytymään sen mukaan.  Siitä tulee todellinen vapaus, sellainen, joka selviytyy langenneessa ja  korruptoituneessa maailmassa.  Avaa silmäsi ja todella arvioi kaikkea sitä, mitä tämä langennut maailmamme meille syöttää.  Elämäntyylimme voi olla täysin valheelle perustettu.  Tapa, jolla kohtelemme muita voi johtua uskomistamme valheista.  Jeesus sanoi, että joka ei rakenna elämäänsä Hänen (Totuuden, koska Jeesus sanoi olevansa Totuus) varaansa, rakentaa hiekalle. Hiekkaperustus ei kestä elämän myrskyjä.  Ja valhe aina johtaa toiseen... ja kolmanteen... ja edelleen syvemmälle valheiden verkkoon. 

Koska valheiden varaan rakennettu elämä tuo loppujen lopuksi suurta tuskaa ja kipua ihmisille, Nancy toteaa, että harva meistä joutuu näihin siteisiin yhdessä yössä.  Mutta se alkaa aina sillä....

...että me kuuntelemme valheen.

Eeva ei ajatellut, että käärmeen kuunteleminen toisi sellaiset seuraamukset heidän ja jokaisen heidän jälkeensä maailmaan tulevan ihmisen elämään.  Eihän kuuntelemisessa ole mitään väärää! Mutta Eeva kuunteli näkökulmaa, joka oli Jumalan sanan vastainen...ja siitä alkoi alamäki joka johti tottelemattomuuteen ja fyysiseen ja hengelliseen kuolemaan. 

Aion käydä blogissani läpi joitain valheita tästä kirjasta.  En voi kirjoittaa niistä kaikista, mutta otan jokaisesta osiosta yhden valheen ja pohdiskelen sitä täällä ääneen.  Toivon, että näistä on sinulle hyötyä ja saat löytää Totuuden elämääsi! 

Ensimmäisessa osassa käydään läpi valheita, joita olemme uskoneet Jumalasta.  Nancy valitsi aiheen ensimmäiseksi tarkoituksella, koska elämäsi muokkautuu sen mukaan millaiseen Jumalaan uskot.  Jos Jumalasi on julma ja raaka kostaja, olet julma ja raaka kostaja.  Jos Jumala on hyvä, armahtavainen ja anteeksiantava, sinäkin olet.  Mitä sinä uskot Jumalasta, on perusta kaikelle muulle.  Nancy valitsi tähän osioon valheita, joihin hän on törmännyt työssään Kristittyjen naisten parissa.  Lista ei ole kaikenkattava, mutta onko siinä jotain, joka pistää silmään? Jos saisit valita, mistä näistä seuraavista valheista haluaisit minun kirjoittavan? Vai onko listassa jotain, joka on sinun mielestäsi totta?

Valheita, joita uskomme Jumalasta:


1.  Jumala ei ole oikeastaan hyvä.
 2. Jumala ei rakasta minua.
 3. Jumala on ihan niin kuin minun isäni.
 4. Jumala ei ole ihan riittävä.
 5. Jumalan tiet ovat liian rajoittavia.
 6. Jumalan pitäisi korjata minun ongelmani.  

4 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe. Itse olen muutama vuosi sitten tullut uskoon ja antanut elämäni Jeesukselle. Luen päivittäin Raamattua, mutta muuten olen aika yksin uskon asioiden kanssa ja on ollut ihana löytää blogisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Sirkkuli ja tervetuloa lukijaksi. Odotan itsekin aiheesta kirjoittamista! Toivottavasti se on rohkaisuksi ja haasteeksikin. Ja toivon, että voit löytää muitakin Raamatun äärellä aikaa viettäviä naisia. Vaikka aluksi näin netin kautta!

   Poista
 2. Lämmin kiitos että lähdet käsittelemään tätä kirjaa ja aihetta! Heti heräsi kiinnostus tilata tuo myös :)
  Vinkkejä kun kerroit ottavasi vastaan, oletko lukenut Lisa Beveren kirjoja naiseudesta? (Naisena olemisen voima, Oikea naisen mitta, Salaisuuksia Jumalan tyttärille)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei terhi,
   en ole lukenut Lisa Beveren kirjoja, eikä ole muutenkaan tuttu kirjailija. Pitääpä lähteä tutustumaan. Kiitos vinkistä!

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...