14.11.2012

Onko ideaaliavioliittoa olemassa?

Image courtesy of photostock / FreeDigitalPhotos.net

Raamatunpaikkoja naisille.  Niitä etsin, kun aloin hakemaan vastauksia moniin kysymyksiini raamatullisesta naiseudesta.  Niin, en edes yritä löytää vastauksia naiseuteen tämän päivän kulttuurin, muodin, tieteen ja taiteen kautta.  Ne voivat olla mielenkiintoisia ja seuraan joitain keskusteluja aktiivisesti, joillekin aiheille hymähdän ja käännän seuraavan sivun.  Tämän päivän vastaukset kestävät sen mitä lupaavatkin:  tämän päivän.  Huomenna on jo jotain uutta tiedossa. 

Minä haluan ikuisia vastauksia.  Haluan ohjeita, jotka ovat kestäneet läpi vuosisatojen.  Neuvoja, joiden antaja tietää mistä puhuu.  Totuuksia, jotka pysyvät.  Vastauksia, jotka auttavat minua kasvamaan kohti päämäärää, johon olen sitoutunut. 

Käy uskon jalo kilpailu ja voita omaksesi iankaikkinen elämä, johon sinut on kutsuttu ja jonka olet tunnustanut päämääräksesi, kun monien todistajien läsnä ollessa lausuit hyvän tunnustuksen.  1 Tim 6:12

Eläminen taivasta varten ei tule automaattisesti, ei edes vuosien uskossa olon jälkeen.  Huomaan, että minun täytyy jatkuvasti muistuttaa itseäni ja keskittyä siihen tietoisuuteen, että tämä elämä on ajallista.  Iankaikkisuus on tulossa.  Taivas on todellinen.  Tuomiopäivän päivämäärä on jo asetettu. Maanpäälliset asiat, niin ihania tai kamalia kuin ovatkin, kestävät vain hetkisen verran iankaikkisuuteen verrattuna.  Eräänä päivävä seison Luojani edessä ja annan tiliä päivistäni, sanoistani ja teoistani.  Silloin ei ole kukaan muu ihminen siinä vierellä selittämässä minun puolestani, ei ketään, johon voisin viitata ja sanoa: tämä henkilö tässä, hänen vaikutuksestaan tein näin. 

Se ymmärrys, joka minulle on annettu ja miten olen sitä käyttänyt, sillä on merkitystä.  Valitsen lähteet, joiden opetusta kuuntelen.  Valitsen ihmiset, joiden seurassa vietän aikaani.  Valitsen motiivini: ihmisten tähden vai Jumalan tähden; itselleni kunniaa ja kiitosta vai Jeesukselle kunniaa ja kiitosta; ihmispelko vai Jumalanpelko; ihmisten miellyttäminen vai Kaikkivaltiaan miellyttäminen.

Yksi Raamatunpaikka, jota olen pohdiskellut jo pitkään, löytyy Pietarin ensimmäisestä kirjeestä, luvun 3 alusta:  

1. Samoin te, vaimot, olkaa alamaiset miehillenne, että nekin, jotka ehkä eivät ole sanalle kuuliaisia, vaimojen vaelluksen kautta sanoittakin voitettaisiin, 2. kun he katselevat, kuinka te vaellatte puhtaina ja pelossa. 3. Älköön teidän kaunistuksenne olko ulkonaista, ei hiusten palmikoimista eikä kultien ympärillenne ripustamista eikä koreihin vaatteisiin pukeutumista, 4. vaan se olkoon salassa oleva sydämen ihminen, hiljaisen ja rauhaisan hengen katoamattomuudessa; tämä on Jumalan silmissä kallis. 5. Sillä näin myös muinoin pyhät vaimot, jotka panivat toivonsa Jumalaan, kaunistivat itsensä ja olivat miehillensä alamaiset; 6. niin oli Saara kuuliainen Aabrahamille, kutsuen häntä herraksi; ja hänen lapsikseen te olette tulleet, kun teette sitä, mikä hyvää on, ettekä anna minkään itseänne peljättää. 7. Samoin te, miehet, eläkää taidollisesti kukin vaimonne kanssa, niinkuin heikomman astian kanssa, ja osoittakaa heille kunnioitusta, koska he ovat elämän armon perillisiä niinkuin tekin; etteivät teidän rukouksenne estyisi. 8. Ja lopuksi: olkaa kaikki yksimielisiä, helläsydämisiä, veljiä kohtaan rakkaita, armahtavaisia, nöyriä. 

Tässä on aineksia moneen opetustuokioon; alamaisuus, pukeutuminen, todellinen kauneus, toivo, rukous, yhdessäelo seurakunnassa.

Näyttää siltä, että Pietari haluaa puhua vaimoille, joiden miehet eivät ole kristittyjä.  Hän puhuu asenteesta ja elämäntavasta, jonka kautta mies voidaan voittaa.  Pietari puhuu myös toivosta, joka tulee Jumalalta ja jonka vahvistamana naiset voivat elää hiljaisen ja rauhaisan hengen määrittelemänä, ilman pelkoa ja ahdistusta.  Pietari antaa käytännön ohjeita miten voittaa aviomies; mielenkiintoinen lista!

Minua kiehtoo kuitenkin tuo maininta ”Tämä on Jumalan silmissä kallis”.  Miten usein onkaan helpompaa keskittyä siihen, mikä on omissa tai toisten silmissä hyväksyttävää ja oikein.  Me ihmiset voimme olla todellisia laumasieluja, teemme hylätyksi tulemisen pelossa jopa asioita, jotka tiedämme vääräksi.  Miten voisin laittaa etusijalle asiat, jotka ovat Jumalan silmissä kallisarvoisia?   Mistä saan rohkeuden elää tavalla, joka miellyttää Jumalaa, vaikka olisikin oman kulttuurini silmissä outoa, jopa tyhmää? 

Yksi ihan takuuvarma apu on Jumalan Sanan lukeminen, kuunteleminen ja opiskeleminen. Lukemattomia kertoja epäilevä, horjuva sydämeni onkin löytänyt varmuuden ja rauhan Raamatusta.  Uskon, että sieltä löytyy vastauksia jokaiseen kysymykseen, joka minulla voi olla.  Myös naiseudesta, naisen rooleista, naisen asemasta.    

Haluan käydä läpi tuota Pietarin kirjeen paikkaa.  Joku on kutsunut tätä upeaa Raamatunkohtaa Jumalan ideaaliavioliiton suunnitelmaksi.  Muutamassa jakeessa Pietari kuvailee aviomiesten ja aviovaimojen toisiaan täydentäviä vastuita ja antaa suojan yleisiä hyväksikäyttöjä kohtaan.  Odotan oikein itsekin, että mitä voin oppia!  Siitä on niin paljon kirjoitettavaa, että jaan sen muutamaan postaukseen.  Raamatut esiin! :D 

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...