27.2.2013

Yllätysraskaus?

Tehy-lehdessä oli artikkeli "Raskaus voi olla kriisi".  Kaikki raskaudet eivät ole suunnitelmissa eivätkä edes toiveissa.  Yllättäen raskaaksi tulleella voi olla vaikeuksia löytää vertaistukea ja keskusteluapua.  Entä jos yksi vaihtoehdoista on abortti; kenen kanssa käydä ajatuksiaan ja pohdintojaan läpi?  Henkisen tuen ja kuuntelijan tarve on varmasti suuri tällaisissa tilanteissa.  
Artikkelissa esiteltiin Itu-projektia, neuvontapistettä, joka tarjoaa keskusteluapua yllättäen raskaaksi tulleille ja abortin läpikäyneille.  Keskustelemassa voi käydä monta kertaa ammattihenkilöiden kanssa ja neuvonta on aina asiakaslähtöistä.  Vaikka Itu on NNKY:n eli Nuorten naisten kristillisen yhdistyksen ylläpitämää, hengellisiä asioita ei oteta esille, jos asiakas ei sitä itse toivo.  Toiveena on, että raskaana olevan naisen päätös saa olla loppuun asti harkittu.  Artikkelissa haastateltu sairaanhoitaja Satu Pitkänen kertoo, että he tukevat aborttia harkitsevaa naista päätöksenteossa, mutta he eivät tee ratkaisuja kenenkään puolesta.  

Tavallisimmat syyt aborttiin ovat artikkelin mukaan puolison tai poikaystävän tuen puute, kesken olevat opinnot ja pelko yksin jäämisestä lapsen kanssa.  Vaikeissa tilanteissa mukana on muitakin ongelmia; päihteitä, mielenterveyden ongelmia, teiniraskauksia ja raiskauksesta alkunsa saaneita raskauksia.  

Abortin läpikäyneiden kanssa kokoonnutaan ryhmiin, joissa voi käydä läpi tunteitaan vertaistuen kanssa.  Mahdollisuus on myös kahdenkeskiseen keskusteluun.  Tehty abortti voi herättää naisessa voimakkaita tunteita ja reaktioita vuosien, jopa vuosikymmenten jälkeen.  Surulle annetaan tilaa turvallisessa ympäristössä.   

lehti
Itu-projekti
Projektissa tarjotaan myös vaihtoehtoja abortille: lapsen pitämistä tai adoptiota.  Odottaville äideille ja yksinhuoltajille on vertaistukea ja käytännön apua tarjolla. 

Itu sai alkunsa kristittyjen naisten kiinnittäessä huomiota siihen, ettei Suomessa ole hyvää abortin jälkihoitoa.  Mallia on otettu mm. englantilaiselta Care Confidential-järjestöltä.   Yhteistyö Suomen terveydenhuollon kanssa on hyvä.  Itu-projekteja on Tampereella, Helsingissä, Kuopiossa, Sastamalassa ja Seinäjoella.  Projektilla on myös valtakunnallinen puhelinpäivystys.  

Suosittelen tutustumaan Itu-projektiin ja harkitsemaan sen tukemista eri tavoin.  Heidän tarjoamansa palvelut ovat maksuttomia ja toimintaa pyöritetään pitkälti lahjoitusvaroin.  On mahtavaa, että kristityillä on mahdollisuus olla palvelemassa vaikeassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä!  Nimensä projekti on saanut seuraavasta Raamatunpaikasta:    

Sinun silmäsi näkivät minut jo idussani. Minun päiväni olivat määrätyt ja kirjoitetut kaikki sinun kirjaasi, ennenkuin ainoakaan niistä oli tullut (Psalmi 139:16) Kuva:  Image courtesy of Michal Marcol /FreeDigitalPhotos.net

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...