5.1.2015

Vuosikatsaus ja luetuimmat postaukset 2014

Viime vuoden tapaan kirjoitan yhteenvedon edellisvuoden postauksista.  Lopussa luetuimmat jutut.Tammikuu


Vuoden 2013 katsaus.

Sitten vaihdoin blogin ulkonäköä ja kerron siinä, miksi valitsin nuo bannerissa näkyvät tekstit.

Olen käynyt läpi Vanhan Testamentin pikku profeettoja.  Kirjoitin Obadjan kirjasta, jossa on vain 21 jaetta.  

Seuraavaksi oli vuorossa Joonan kirja.  Pääosassa ei olekaan suuri kala, eikä kiukkuinen profeetta, vaan Jumala, joka armahtaa pahantekijöitä.

Aloitin ihan vahingossa perinteen, jossa kirjoitan tammikuun viimeisenä päivänä jostain hyvästä tutkimuksesta.  Mielelläni jatkan perinnettä tänäkin vuonna.  Viime vuonna kirjoitin siitä, mitä tapahtuu, jos lapset eivät saa tarpeeksi vapaata, sosiaalista leikkiaikaa.  Seuraamukset ovat aika hämmästyttäviä!  Palaan aina silloin tällöin lukemaan tätä tutkimusta ja annan lasteni touhuta rauhassa kivojen leikkien parissa.

Helmikuu


Helmikuun alussa avauduin siitä, että halusin pudottaa painoa ja tuntea itseni terveemmäksi.  Tein siinä lopputalvella ja keväällä hitaita muutoksia terveellisen elämäntavan suuntaan ja olen ilokseni huomannut, että minulla on paljon enemmän energiaa.

Seuraava pikku profeetta oli Miika.  Opiskellessani näitä satoja vuosia vanhoja kirjoituksia, olen uudelleen ja uudellen hämmästynyt siitä, miten niiden sanoma koskettaa vielä tänäkin päivänä.  Miikankin kirjasta löysin itseäni puhuttavia jakeita.

Vahva nainen herättää keskustelua, mutta halusin selvittää, onko vahvalla ja vahvalla eroa.  Millaista on raamatullinen vahvuus?  Miten nainen voi olla vahva naiseuttaan unohtamatta?

Jaan tavan opiskella Raamattua, jossa tavoitteena on se, että elämä muuttuu Raamatun lukemisen perusteella.  Jos luet Raamattua, mutta mikään elämässäsi ei muutu, oletko todellinen kristitty?


Maaliskuu


Terveelliset elämäntavat tulevat pikkuhiljaa osaksi arkielämää.  Suurin muutos minulle on ollut sokerin reilu vähentäminen.  En edelleenkään käytä sokeria päivittäisissä teekupposissa tai kahvittelussa.  Karkkipäivä sen sijaan on repsahtanut, ja olen taas palaamassa malliin, jossa jotain herkkua syödään vain kerran viikossa.  Sokerin haitoista lukeminen on auttanut ja lapsetkaan eivät enää tykkää sokeriyliannostuksesta.

Työpaikkaromanssit voivat tuntua mukavalta viihteeltä ja eikös se pienoinen flirttailu aina piristä elämää?  Vaikka et koskaan edes ajattelisi avioliiton ulkopuolista suhdetta, voit silti helposti kietoutua ajatuksissasi tunnesuhteeseen.  Miksi tämä ei ole hyvä ajatus ja miten voit auttaa itseäsi löytämään järjen äänen sen sijaan, että antaisit tunteiden viedä, löytyy tästä postauksesta.

Henkilökohtaista:  Kävin valitsemassa itseäni kuvaavia kuvia "...and that's who I am"-sivulta.

Vaikka tykkäänkin pukeutua hameisiin ja mekkoihin, en laita sitä uskon mittariksi.  Mutta mitä Raamattu sanookaan naisten pukeutumisesta?  Pitäisikö pukeutumisemme olla erilaista kuin miesten?

Pikku profeetta Naahum puhuu lohdutuksen sanoja.  Mietin miten me vanhempina olemme sekä lohduttajia, että niitä, jotka rankaisevat lapsia ja kirjoitan rankaisemisen tärkeydestä ja siitä, miten rakkaus on kuitenkin se voima, jota vanhempien pitää ensisijaisesti käyttää.

Huhtikuu


Oli ihana hehkuttaa onnistumisten kokemuksia terveellisiä elämäntapoja metsästäessä.

Miksi Jumala sallii elämääni myös vaikeat ihmiset ja miksi se onkin oikeastaan lahjaa.  Mitä voin oppia vaikeiden ihmisten kautta ja miten voin heidän avullaan muuttua?

Palmusunnuntaina kirjoitin siitä, miten sama kansanjoukko ensin palvoi Jeesusta ja huusi hoosiannaa, ja muutaman päivän päästä huusivat "Ristiinnaulitse!!!".  Ihmisten suosio on hyvin häilyvä käsite.

Pitkänäperjantaina Jeesus puhui ristiinnaulittuna seitsemän kertaa.  Näiden seitsemän sanan äärellä voi hiljentyä vastaanottamaan Pääsiäisen sanomaa.

Olen aina ajatellut, että omien vanhojen vanhempien kanssa asuminen ja heistä huolenpitäminen olisi rikkaus koko perheelle.  

Toukokuu


Äitienpäivänä ryppyisiä ajatuksia.  Äiti on kaunis, muttei rypytön.    


KesäkuuAloin opiskelemaan erään blogin parissa Sananlaskujen kirjan luvun 31 naista.  Se on otsikoitu sanoilla "Kelpo vaimon ylistys" ja siinä kuvataan ahkeraa ja Jumalaa pelkäävää naista.  Opiskelutahto oli tiivis; joka päivä jotain, joten en seurannut sitä loppuun saakka.  

Heinäkuu


Vaatteet ja pukeutuminen herättävät aina keskustelua.  Huomasin, miten olin yrittänyt tehdä vaikutusta muihin, kun valitsin vaatteita eräänä kesäpäivänä.  On vaikeaa olla tarkkana sydämen asenteiden kanssa, kun on vaatekaappia kaivamassa.  

Armo on kristinuskon ihmeellinen ja ainutlaatuinen sanoma.  Muistanko, mitä armo tarkoittaa?  Miten se muuttaa ajatuksiani ja käytöstäni?  

Elokuu


Tyttöjen ja poikien erilaisuus, saako sitä julkisesti mainita?  Minä mainitsen.  Miksi tytöille tarjotaan vaaleanpunaista ja miksi jotkut vanhemmat suuttuvat siitä?  Mikä on sukupuolineutraalien ajatusmallien ajamisen takana?  

Kirjoitin siitä, miten voimme suunnitella toimiamme etukäteen tai harmitella jälkikäteen, kun olemme jättäneet jotain tekemättä.  Onko sinulla suunnitelmaa esimerkiksi lastenkasvatuksessa?  Se on asia, jossa jälkikäteen harmittelu varmasti koskee eniten.  

  

Syyskuu


Vaikka kirjoitan naisblogia, en ole kirjoittanut feminismistä.  Nyt paneudun aiheeseen ja kaivoin esiin feminismin perusteet ja aallot: ensimmäinen, toinen ja kolmas aalto.  Samalla kerron miksi en ole feministi, mutta ymmärrän niitä, jotka liittyvät tähän joukkoon.  


Lokakuu


Kotihoidon tuen jakaminen herätti vilkasta keskustelua.  Kirjoitin aiheesta omia ajatuksiani, keskittyen suuresti lasten etuun, joka oli unohtunut julkisessa keskustelussa aika pitkälti.  Todellinen tuki oman lapsen kotihoitoon tulee kuitenkin ihan muualta, kuin Suomen valtiolta.  


Moni nainen suhtautuu elämään kuin projektiin: olen vastuussa, minä kontrolloin, minä päätän.  Tällaisesta asenteesta kärsivät kuitenkin eniten ihmissuhteet, jotka kuihtuvat kasaan projektien kohteena ollessaan.   

Päivä Oy:llä on hyvä kristillinen perhelehti ABC+ , jota suosittelen tilaamaan!

Me käymme lasten kanssa läpi Sananlaskujen kirjaa.  Kerron tässä miten me käytännössä opiskelemme sitä.


Marraskuu


Esittelen 3 parasta vuoden aikana lukemaani kirjaa.  

Miksi joskus esiin tulee yllättävän ja suhteettoman voimakas reaktio?  Osaatko selvittää reaktioittesi juuria ja syitä?  Miksi on tärkeää tunnistaa kipeiden tapahtumien vaikutukset vuosienkin jälkeen? 

Joulukuu
Joulunaikaan kuuluu monia perinteitä.  Perinteet ovat tärkeitä, etenkin muistisairaiden elämässä.  Luomme perheenä perinteitä ja perinteet kuuluvat myös kristilliseen elämään.   

Joulu on juhla, johon kuuluu monen mielestä erottamattomasti lapset.  Joulun tunnelmaa pääsee myös lapsenmielisyydellä, vaikka lähipiirissä olisikin vain aikuisia.  


Luetuimmat vuonna 2014


Ehdottomasti luetuin postaus viime vuonna oli Työpaikkaromanssi.  Se oli miltei kolminkertaisesti luetumpi kuin kakkosena listalla oleva Vahva nainen.  Aihe on aina ajankohtainen ja ehkäpä kirjoitan siitä vielä lisää.  Tässä top 10:

1. Työpaikkaromanssi
2. Vahva nainen
3. Naisellisesti mekoissa
4. Lapset tarvitsevat paljon vapaata leikkiaikaa
5. Feminismi ja muut ismit sekä naisen suurin pelko
6. Sokeri(n) kuolema {terveelliset elämäntavat}
7. Tytöt ja pojat
8. Luonteenkasvatusta pelien parissa
9. Voiko perhe pärjätä yhdellä palkalla
10. Varoitus: tämä voi muuttaa elämäsi kuvat:
FreeDigitalPhotos.net
Theeradech Sanin
stockimages

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...