30.12.2017

Tyhjä sivu uudelle vuodelle



En tiedä teistä lukijoista, mutta aika moni yleensä tekee uuden vuoden lupauksia.  On kiva suunnitella uudelle vuodelle hyviä ja hyödyllisiä asioita ja luvata jättää huonommat harrastukset vähemmälle.  Kuinka moni sitten jatkaa lupaustensa parissa helmikuun jälkeen onkin sitten toinen aihe.

Olen miettinyt uuden vuoden lupauksia ja vuoden sanan valintoja luettuani tämän postauksen.  Kirjoittaja ehdottaa, että jättäisit uuden vuoden suunnitelmat tyhjäksi. 

Ajatus muistutti minua eräästä nuorena kuulemastani puheesta.  Puhuja kuvaili, miten meillä on usein suunnitelma omaa elämäämme varten.  Haluamme tiettyyn ammattiin.  Haluamme mennä naimisiin.  Haluamme asua tietynlaisessa talossa ja ajaa tietynlaista autoa.  Lapsien lukumäärä on suunniteltu ja harrastukset valittu.  Päätämme asuinpaikkamme ja valitsemme seurakunnan.  Olemme ikään kuin kirjoittaneet oman elämämme päämäärät ja luoneet sopimuksen, jonne on alle jätetty tyhjä viiva.  Sitä tarjoamme Jumalalle allekirjoitettavaksi. 

Puhuja rohkaisi meitä tekemään toisenlaisen sopimuksen.  Siinä jättäisimme paperin tyhjäksi ja alle laittaisimme oman allekirjoituksemme.  Sitten tarjoaisimme tyhjän paperin Jumalalle, ja Hän saa suunnitella elämämme yksityiskohtia myöten.  Kaiken vakuutena on Hänen allekirjoituksensa, jolla Hän lupaa pitää huolen, että Hänen suunnitelmansa toteutuu. 

Uuden vuoden aloittaminen tyhjällä paperilla kuulosta juuri nyt hyvältä.  Luonteelleni on tyypillistä elää tulevaisuudessa.  Minusta on ihanaa suunnitella asioita ja luonnostella tulevia juttuja.  Mietin usein ”Miten tämä asia toimisi paremmin”. 

Mutta en halua olla esteenä Jumalan suunnitelmille.  En halua kiirehtiä omien suunnitelmieni kanssa niin, että en kuule Hänen ääntään. 

Tyhjä paperi antaa tilaa ottaa vastaan Jumalan suunnitelmat.  Se on luottamuslause ja uskon osoitus Jumalaa kohtaan.  Siihen, että Jumala välittää minusta ja pienestä elämästäni. Ja siihen, että Hänellä on suunnitelma minua kohtaan. 

Se vaatii myös omien suunnitelmien luovuttamista.  Tämä on vaikeaa.   Monet suunnittelemani asiat ovat hyviä ja hyödyllisiä.  Haluan silti oppia vastaanottamaan parempia asioita.  Ja täytyy myöntää, että kontrollointi on väsyttävää.  Päivä kerrallaan eläminen antaa toivoa: tänäänkin Hän on auttanut, yhäkin Hän tulee auttaman. 

Osaanko elää juuri tässä päivässä ja kuunnella, mitä Jumala haluaa sanoa minulle hetki hetkeltä?


Vuoden sanaa miettiessäni mieleeni tuli sana ”Kuuntele”

Haluan olla parempi kuuntelija. 

Se sopii hyvin yhteen tyhjän paperin kanssa.  Haluan kuunnella Jumalaa.  Hänen äänensä kuuleminen on elintärkeää minulle.  Osaanko rauhoittua tarpeeksi kuullakseni Häntä?  Osaanko luoda tilaa vain ollakseni Jumalan läsnäolossa, Hänen Sanaansa tutkien, Hänen ääntänsä kuunnellen? 

Kuunteleminen on myös muiden ihmissuhteiden perusta.  Haluan kuunnella miestäni ja lapsiani paremmin kuin tähän asti.  Olen herännyt viime aikoina huomaamaan, miten kärsimätön ja itsekäs olen.  Suojelen itseäni muiden tarpeilta, koska minusta ei nyt riitä jaettavaksi.  Mutta en halua olla kärsimätön ja itsekäs.  Toiveenani on olla kärsivällinen ja antelias oman itseni, ajankäytön ja läsnäolon suhteen. 

Kuunteleminen on myös iso osa työtäni.  Olen ihmiskeskeisessä työssä ja jos en kuuntele, en tee työtäni hyvin.  Vaikka minulla olisikin jo vastaus, on kuunteleminen ensimmäinen askel.  Kuunteleminen on kunnioitusta. 

Haluan myös kuunnella nauttiakseni.  Tänä vuonna lapset ovat opiskelleet lintuja, ja olen herännyt huomaamaan lintujen positiiviset puolet.  Aiemmin toivoin, että pulut menisivät muualle sotkemaan.  Nyt houkuttelemme pihallemme lintuja (kissat ja koirat eivät auta).  Haluan ottaa aikaa linnunlaulun kuunteluun.  Haluan kuunnella tuulen huminaa, aaltojen loisketta, puiden suhinaa, hiljaisuutta.  Hyvää musiikkia.  Lasten naurua.  

Haluan kuunnella myös kehoani.  Mikä olisi juuri nyt minulle hyväksi?  Liikunta vai lepo?  Juusto vai porkkana?  Uni vai tsemppaus?

Niinpä kun alan kirjoittaa ensi vuodelle suunnitelmia, aloitan tyhjällä paperilla.  

Sitten kuuntelen. 



Kuvat
FreeDigitalPhotos.net
“Old Notebook With Pencil” by Nuttapong
“Blank Paper With Pencil And A Cup Of Coffee On Wood Table” by J.Chaikom

2 kommenttia:

  1. Kiitos täältäkin, tämä oli hyvä postaus! Tyhjä paperi pitäisi nyt osata ojentaa Jumalalle. Hän sen täyttäköön!

    Itse en paljon tee uuden vuoden lupauksia, mutta nyt haluaisin ainakin yrittää käydä useammin kirkossa. Tänään oli niin hyvä olo, kun pääsin sinne pitkästä aikaa. On ollut voimat vähissä, mutta sen takia pitäisi kyllä pitää myös kunnostaan ja terveydestään huolta, että jaksaisi...

    Siunattua uutta vuotta sinulle! :)

    VastaaPoista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...