Hyvää Uutta Vuotta 2018!
Luin vuoden 2017 aikana 71 kirjaa. Tämä on ensimmäinen kerta viidennen luokan jälkeen, kun olen pitänyt listaa lukemistani kirjoista, joten en osaa sanoa luinko viime vuonna enemmän vai vähemmän kuin yleensä. Kirja viikossa - tavoitteeni ylittyi reilusti.
Vanha tuttu sanonta kertoo, että jos jotain oikein haluaa, siihen löytää aikaa. Minä haluan lukea kirjoja. En ole innostunut äänikirjoista, joten listan kaikki kirjat on luettu. Olen nopea lukija ja pystyn lukemaan monta sataa sivua päivässä (ennätykseni on Dumaksen Monte-Criston kreivi yhdessä illassa lukion kirjaesitelmää varten), varsinkin, jos unohdan ruoanlaiton.
Lapset ovat jo isompia eikä minun tarvitse vahtia jokaista askelta, vaikka joskus havahdun kirjan ääreltä epäilyttävään hiljaisuuteen. Olen myös monta kiloa painavampi kuin haluaisin, mutta kaikkea ei voi saada, emmekö sitä naisena ole jo oppineet?
Eräs ystäväni tiesi kirjahaasteestani ja pyysi suosituksia vuoden kirjoista. Laitoin hänelle räätälöidyn listan menemään. Tässä listaan omat suosikit. Listalle pääsi 12 kirjaa, jotka tekivät minuun vaikutuksen pitemmäksi aikaa, jotka olivat hyvin kirjoitettuja, ja joiden lukemisesta nautin (sillä on kirjoja, jotka ovat täynnä hyvää asiaa, mutta joiden lukeminen on vähän pakkopuuroa).
Kirjat eivät ole paremmuusjärjestyksessä, vaan suurinpiirtein lukujärjestyksessä (linkki kirjailijan kotisivulle tai kirjan Amazon-sivulle).
1. Joshua D. Jones: Forbidden Friendships
Voivatko miehet ja naiset olla ystäviä? Onko miesten ja naisten soveliasta olla ystäviä? Onko Raamatussa ohjeita miesten ja naisten väliseen ystävyyteen? Usein kristittyjä varoitetaan sekaystävyyksistä, mutta onko tämä Raamatun hengen mukaista?
Jonesin kirja on vapauttava. Hän lähestyy asiaa järki kädessä ja perustelee sanomansa Raamatulla. Kiitin kirjailijaa henkilökohtaisesti sähköpostilla ja sain vastauksenkin. Kirjoitin kirjan pohjalta useamman blogipostauksen.
Voivatko miehet ja naiset olla ystäviä?
Miksi tarvitsen sekaystävyyksiä?
Naisen ja miehen väliset ystävyydet Raamatussa
2. Rebekah Merkle: Eve in Exile And The Restoration of Femininity
Viktorianaikaiset pyörtyilevät seurapiirirouvat ja 50-luvun lähiovaimot kaipasivat kyllä vapautusta, mutta feminismi on ajanut naiset tylsään umpikujaan, jossa vastaamatta edelleenkin on peruskysymys: mitä varten Jumala on luonut naiset?
Merklen kirjoitustyyli on vauhdikas ja huumorintajuinen, mutta hän ei naamioi sillä keskeneräisiä ajatuksia. Päinvastoin, Merklen kirjassa syvällisyys ja käytännönläheisyys paljastavat feminismin pinnallisuuden ja maalaavat houkuttelevan kuvan nykyajan raamatullisesta naisellisuudesta. Se ei ole sitä, mitä ajattelisit. Eve in Exile oli inspiroimassa tätä blogipostausta.
Naiseus on korvaamatonta
3. Sally Clarkson: Own Your Life - Living with deep intention, bold faith, and generous love
Clarkson on ansainnut varauksettoman suositteluni. Ensikosketus hänen kirjoihinsa tuli eräältä ystävältä lainatun lastenkasvatuskirjan kautta, jossa vaikutuksen teki evankeliumiin keskittynyt vanhemmuus. Tämä on kirja, jonka toivoisin jokaisen naisen lukevan: elämänkokemuksia evankeliumi, perhe ja rakkaus keskipisteessä.
Own Your Life eli omista elämäsi haastaa naisia elämään uskoa todeksi. Meillä on jokaisella vain yksi ainoa elämä ja voimme päättää hyvin paljon siitä, miten sen vietämme. Naisena meillä on suuri vaikutus perheeseemme ja muihin elämämme ihmisiin, mutta hyvä vaikutusvalta vaatii suunnitelmallisuutta. Luomalla heille rakastavan kodin ja luotettavat ihmissuhteet olemme tekemässä maailmasta parempaa paikkaa.
4. Jim Putman: Real Life Discipleship
Seurakuntatyö on meille henki ja elämä. Siihen liittyvää materiaalia on kyllä tarjolla, mutta ei aina niin järkevässä muodossa. Epäröin ensin amerikkalaisen opetuslapseuskirjan ostamista, sillä usein tällaiset kirjat ovat tiukasti kulttuuriin sidottuja. Koin iloisen yllätyksen tämän erinomaisen kirjan äärellä.
Putman kertoo oman seurakuntansa opetuslapseustyöstä. Heidän seurakuntansa kasvaa, mutta numeroita tärkeämpää on se, että jokainen jäsen on osa opetuslapseusprosessia. He puhuvat hengellisestä kasvuprosessista termeillä hengellinen vauva, hengellinen lapsi, hengellinen nuori ja hengellinen vanhempi. Jokainen aloittaa vauvavaiheesta, mutta heidän odotetaan kasvavan vastuulliseen vanhemmuuteen hengellisessä elämässään.
Pienryhmissä tapahtuva kasvu perustuu vahvasti Raamatun kertomuksiin, ja sen vuoksi Putmanin kuvaama malli sopii jokaiseen kulttuuriin ja kieleen. Emme voi mennä vikaan seuraamalla Raamatun periaatteita hengellisessä elämässämme. Meillä on kirkoissamme ja seurakunnissamme liian paljon vauva- tai lapsivaiheeseen jääneitä kristittyjä. Suosittelen kirjaa kaikille, jotka välittävät seurakunnasta, ihmisistä ja opetuslapseustyöstä.
5. Susan Hunt: Spiritual Mothering - The Titus 2 Model For Women Mentoring Women
Eläkeikäisestä Huntista on nopeasti tulossa suosikkikirjailijani. Hänen lapsille kirjoittamansa ABC-muistolausekirja perustuu vahvasti armoon ja Pyhän Hengen rooliin päivittäisessä elämässämme. Tämä hengellisestä vanhemmuudesta ja mentoroinnista kertova kirja antaa näyn seurakunnan keskellä tapahtuvaan naistyöhön.
Hunt antaa paljon esimerkkejä hengellisestä vanhemmuudesta sekä omista kokemuksistaan että Raamatun henkilökuvista. Hänen kuvauksensa Tabitasta oli innoittamassa alla olevaa postausta. Haaveenani on, että heräisimme ymmärtämään hengellisen vanhemmuuden tarpeen ja tarkoituksen seurakunnissa. Nuoremmat naiset kaipaavat vanhempien naisten esimerkkiä, ohjeita ja ystävyyttä. Naisten välisestä opetuslapseustyöstä hyötyy koko seurakunta.
Tabita - rakkauden teot tekevät ihmisestä kuolemattoman
6. Corrie Ten Boom: Amazing Love: True Stories of the Power of Forgiveness
Jos jollakin on lupa puhua anteeksiantamuksesta ja Jumalan rakkaudesta, se on Corrie Ten Boom. Hollannin jouduttua Saksan miehittämäksi toisen maailmansodan aikana Corrien kristitty perhe piilotti kodissaan kymmeniä juutalaisia ja pelasti heidät joutumasta keskitysleirille. Viimein he jäivät kiinni ja joutuivat itse näihin kuolemanpaikkoihin.
Corrie menetti iäkkään isänsä ja rakkaan siskonsa sekä useita ystäviä. Vapauduttuaan ihmeen kautta keskitysleiriltä Corrie kiersi puhumasta kokemuksistaan, anteeksiantamuksesta ja Jumalasta ympäri maailmaa. Tähän kirjaan on koottu kohtaamisia erilaisten ihmisten kanssa. Jos olet lukenut kirjan Kätköpaikka, tämä pikku kirjanen on mielenkiintoinen kurkistus Corrien elämään sodan jälkeen ja täynnä viisautta, jota on mahdotonta saada käymättä läpi suuria kärsimyksiä ja raskaita pettymyksiä.
7. Michelle Vines: Asperger's on the Inside
Naisten Asperger on usein vaikea tunnistaa. Monet heistä kokevat ulkopuolisuuden tunteita ja stressiä työelämän, sosiaalisen elämän ja muiden odotusten paineissa, kuten kirjan kirjoittajakin ennen diagnoosiaan.
Kirjaa suositteli eräs ystäväni, joka on nainen ja jolla on Aspergerin syndrooma. Se auttoi minua ymmärtämään hänen haasteitaan ja ottamaan huomioon hänen uniikkeja tarpeitaan. Vines kirjoittaa mielenkiintoisesti kokemuksistaan lapsuudesta, työelämän ja romanttisten suhteiden parissa sekä äitinä ja ystävänä.
8. Gretchen Rubin: The Happiness Project: Or Why I Spent a Year Trying to Sing in the Morning, Clean My Closets, Fight Right, Read Aristotle, and Generally Have More Fun
Rubin halusi olla onnellisempi ja päätti tutkia aihetta. Kirjan antia ovatkin useat viittaukset erilaisiin tutkimuksiin onnellisuudesta. Rubin kirjoittaa hauskan rehellisesti onnistumisistaan ja epäonnistumisistaan. Erilaisten huolella valittujen onnellisuushaasteiden parissa vietetty vuosi (suosikkikuukauteni kirjassa oli maaliskuu) sai kirjailijan huomaamaan, että voimme todellakin valita olla onnellisia.
Rubinilla on myös jatkokirja Happier at Home: kiss more, jump more, abandon a project, read Samuel Johnson, and my other experiments in the practice of everyday life. Kirjailija jatkaa onnellisuusprojektiaan keskittymällä asioihin, jotka saavat hänet onnellisemmaksi kotona ja perheen kanssa. Kirjoissa on paljon vinkkejä, mutta mitään oikotietä onnellisuuteen et niistä löydä. Yksi Rubinin elämäntotuuksista on "Ole Gretchen" eli ole oma itsesi ja tee onnellisuutesi hyväksi asioita, jotka sopivat sinulle.
9. Gene Stratton-Porter: Freckles ja A Girl of the Limberlost
Suloisen vanhanaikainen kirja lojaalista ja ahkerasta orpopojasta, luonnon kauneudesta ja rakkaudesta. Jatkokirja kertoo köyhän ja ankaran äidin opiskelemaan tahtovasta tytöstä. Stratton-Porter kirjoittaa upeasti luonnosta ja päähenkilöiden kasvua on kutkuttavaa seurata. Kirjat voi huoletta antaa lapsille luettavaksi, mutta niissä on samaa tyttökirjaklassikoiden taikaa, joiden parissa viihtyy aikunenkin lukija.
Luin muutkin Stratton-Porterin kirjat, joita löysin Kindle-muodossa, mutta nämä kaksi erityisesti olivat kauniita kertomuksia.
10. Liane Moriarty: What Alice Forgot
Luen novellit yhtenä haukkapalana ja siirryn nopeasti uuteen tarinaan. Tässä kirjassa oli sitä jotain, joka saa muistamaan ja miettimään aihetta vielä kauan lukemisen jälkeenkin. Nelikymppinen Alice herää onnettomuuden jälkeen ja huomaa menettäneensä viimeiset 10 vuotta muististaan. Hän ei muista lapsiaan eikä syitä lähestyvälle avioerolleen.
Alice on muuttunut hurjasti 10 vuoden aikana eikä pidä kaikista muutoksista, jotka hän nyt "ensimmäistä" kertaa kohtaa. Tämä laittaa ajattelemaan monia oman elämän pieniä juttuja, jotka pitkällä tähtäimellä tulevat tekemään suuria muutoksia. Nyt en olekaan niin varma, että haluan niitä enää pitää elämässäni...erityisesti avioliitossa. Alice joutuu kamppailemaan voittaakseen perheensä ja elämänsä takaisin - kirjassa on yllättävä loppu.
11. Pete Scazzero: Emotionally Healthy Spirituality
Et voi olla hengellisesti kypsä, jos olet tunne-elämässäsi jumissa. Pastorina toiminut Scazzero tietää, että seurakunnissamme on paljon ihmisiä, joiden tunnemaailma on täysin lapsen tasolla. Se vaikuttaa myös hengelliseen kypsyyteen. Jos haluat kasvaa uskonelämässäsi, sinun on tunnistettava muitakin elämänalueita, joilla sinun tulee kasvaa.
Emotionaalisesti tasapainoinen kristitty rakastaa Jumalaa ja rakastaa muita ihmisiä. Hän osaa hyväksyä ja käsitellä vaikeitakin tunteita, eikä jää tunteenpurkausten (omien tai muiden) vangiksi. Hän osaa kohdata ristiriitoja ja ratkaista ne aikuisella asenteella. Aikuisuuteen kasvaminen vie aikaa ja käy kipeää, mutta se on sen arvoista.
12. Sheila Wray Gregoire: The Good Girl’s Guide to Great Sex
Suosittu kristitty avioliittobloggaaja kirjoittaa seksistä. Gregoire käy läpi kaiken mahdollisen fyysiseen intiimielämään liittyen hääyöstä alkaen. Kirja ei ole kuitenkaan mikään tekniikkaopas, vaan siinä pureudutaan niihin asioihin, joiden on oltava paikoillaan ennen kuin naiset löytävät todellisesti tyydyttävän seksielämän. Vihje: naisten tärkein rakasteluun tarvittava elin on aivot.
Tätä opasta voin suositella kaikille avioliittoon valmistautuville ja avioliitossa oleville! Kirjassa kuullaan myös muita kilttejä tyttöjä ja Gregoire ripottelee kivoja piristysvinkkejä rakkauselämään pitkin kirjaan. Kuulin, että kirjaa ollaan suomentamassa, joten nyt sitten odottamaan, että tämä huippukirja ilmestyisi suomen kielellä!
Olen lukenut useita romaaneja seuraavilta kirjailijoilta. Heidän uutuuksiaan kannattaa seurata ja niitä odotellessa paneutua aikaisempiin kirjoihin:
Steven James, jännityskirjoja.
Francine Rivers, romanttisia novelleja ja Raamatun henkilöihin perustuvia kirjoja.
Tessa Afshar, Iranista kotoisin oleva Afshar kirjoittaa elävästi Raamatun naisista.
Travis Thrasher, jännityskirjoja, romantiikkaa myös.
Maeve Binchy, Irlantiin perustuvia lämminhenkisiä kertomuksia kuvitteellisista henkilöistä.
John Grisham, jännitys/lakimieskirjoja.
Liane Moriarty on minulle uusi tuttavuus, jonka kirjoja aion lukea muitakin. Moriartyn kirjoja löytyy myös suomeksi. Kävin juuri ostamassa The Husband's Secret itselleni
Kirjalistan analysointia:
Naisten kirjoittamia 43
Mies-naisparin yhteistyö 2
Kokoelma useilta kirjoittajilta 1
Asia/opetuskirjoja: 13
Elämänkertoja/muistelmia: 11
Romaaneja/novelleja: 46
Hartauskirjoja: 1
Tästä on hyvä suunnitella ensi vuoden listaa. Haluan tasapainoa romaanien ja asiakirjojen välille. Asia-ja opetuskirjoissa haluan ensi vuonna lukea erityisesti avioliittoon ja lastenkasvatukseen liittyviä kirjoja.
Raamattu läpi vuonna 2018
Tärkeimmäksi väittämäni kirja on Raamattu, joten mietin tapoja varmistaa, että luen Raamatun kirjoja läpi. Ehkäpä vuorottelen niin, että aina yhden kirjan loppuun luettuani luen yhden kirjan Raamatusta, ennen kuin siirryn uuteen kirjaan. Pitemmät Raamatun kirjat voi jakaa muutamaan osaan. Raamatussahan on 66 kirjaa, mutta osa on vain muutaman luvun mittaisia.
Syvempi Raamatunopiskelu on jatkuvasti osa elämääni, joten se tulee jatkumaan tämänkin vuoden aikana. Viimeksi kävin läpi Korinttolaiskirjeen hyvän kommentaarin kanssa. Matteuksen evankeliumin opiskelu on vielä kesken. Mitähän sitä seuraavaksi keksisi?
Onko sinulla jo lukusuunnitelmia tälle vuodelle? Oliko listassani tuttuja kirjoja?
Kuvat:
FreeDigitalPhotos.net
“Book Stack On Wood Shelf” by vorakorn
“Holiday Time” by Simon Howden
Hyvää ja siunattua uutta vuotta sinulle! Listastasi Gretchen Rubin ja Liane Moriarty ovat tuttuja nimiä, joiden kirjoja olen aikonut jossain vaiheessa lukea, mutta en ole ainakaan vielä lukenut.
VastaaPoistaOmasta blogistani laskin juuri, että viime vuoden postauksista kirja-arvioita oli joko 73 tai 78 (ehdin jo unohtaa tarkan luvun...). Mutta siitä puuttuvat tietysti lukemani "maalliset" kirjat, joita niitäkin on aika paljon.
Kiitos samoin! Molemmat naiset ovat hyviä kirjailijoita, suosittelen.
PoistaSulla onkin reipas postaustahti kirjojen suhteen, ja nyt sitten kuulen, ettet edes kaikista kirjoista kirjoita :) Lukeminen on kyllä ihanaa!
Kiitos vinkeistä! Moriartyn kirjoja olen suomeksi lukenutkin, ja Francine Riversin ihanan Vapauttava rakkaus. Pitäs ehkä uskaltaa lukea englanniksikin, mutta oon ajatellut aina, ettei se oo miun juttu, että kirjan syvimmät vivahteet ei miulle välittyisi englanniksi. Mutta saa nähdä, tuleeko tartuttua tänä vuonna sitten sellaiseen :)
VastaaPoistaOot kyllä huiman määrän lukenut, vau! Itsellä vuoden saldo oli 30 kirjaa/ 12561 sivua. Lisään luetut kirjat itselle aina Goodreadsiin, tykkään, kun sivumäärätkin on tiedossa. Tänä vuonna mun kirjat oli aika paksuja, keskiarvoisesti näköjään 418 sivua :p
Eipä kesta, otan itsekin mielelläni vinkkejä vastaan! Luin myös kesällä juuri tuon Francine Riversin kirjan, mutta englanniksi, kun olimme anoppilassa. Tykkään lukea englanniksi ne kirjat, jotka on alunperin sillä kielellä kirjoitettu, koska monesti minua vaivaa suommennokset. Mutta muistan kun ensimmäisiä kirjoja aloin englanniksi lukea, se oli hidasta ja piti monta sanaa tarkistaa sanakirjasta. Vaihtoehtoja on vain niin paljon enemmän sillä kielellä!
PoistaEnpä olekaan tuohon Goodreadsiin tutustunut, nimi on tuttu, muttei sen enempää. Nyt voisi käydä vilkaisemassa josko se auttaisi tähän lukuintoon!