12.2.2012

Puhutteko samaa kieltä?

RAKKAUDEN KIELIMiten sinä osoitat rakkautta perheellesi ja ystävillesi?  Jos olet pyörinyt kristillisissä piiressä jo jonkun aikaa, olet varmaankin kuullut kirjasta Rakkauden kieli.  Suomalainen otsikko on vähän harhaanjohtava, koska Dr. Gary Chapman kirjoittaa viidestä eri kielestä eli tavasta, jolla voimme kommunikoida rakkautta.  
Oletko joskus tuntenut olosi ’ei-rakastetuksi’? Tai mariseeko puoliso, että et osoita hänelle rakkautta vaikka sanot ”Minä rakastan sinua”  monta kertaa päivässä?  Silloin on mahdollista, että sinä ja puolisosi puhutte eri kieltä.  Dr. Chapman on tunnistanut viisi eri tapaa, jolla voimme kommunikoida rakkautta ja ne ovat seuraavat (täältä kopioitu):

 • MYÖNTEISET SANAT
Tunnustus, kiitos, rohkaisevat, lempeät ja nöyrät sanat. Jos haluat ilmaista rakkautta puheella, on käytettävä lempeitä sanoja. Myönteisten sanojen avulla puolisoa tulisi rohkaista seuraamaan niitä tavoitteita, joita hänellä itsellään elämässään on. Jos rohkaisevia sanoja käytetään väärin, ne kuulostavat puolison korvissa tuomiolta tai painostukselta.

 • KAHDENKESKINEN AIKA

Jakamattoman huomion saaminen omalta puolisolta voi joillekin olla mitä suurin rakkauden osoitus. Jakamattoman huomion idea on siinä, että annamme puolisollemme sen hetken elämästämme lahjaksi, emmekä jaa huomiotamme samaan aikaan lehteen, lapsiin, tietokoneeseen, kirjaan tms.

 • RAKKAUDEN LAHJAT
Lahjat eivät ole puolisollesi vain esineitä, ne ovat puolisollesi todellinen rakkautesi osoitus. Puolisollesi ei välttämättä lahjan arvo ole suhteessa sen rahalliseen arvoon, vaan merkitys piilee lahjan välittämässä viestissä ja tunteessa. Myös fyysinen läsnäolo vaikeina hetkinä voi olla merkittävä lahja puolisollesi, sillä läsnäolosi saattaa hänelle olla rakkautesi vertauskuva.

 • LEMPEÄT PALVELUKSET
Ehkä puolisosi toivoo, että osoitat hänelle rakkauttasi käytännön teoin. Esim. ruoan laitto, siivous, lasten hoitaminen, lumen luonti tms. voivat osoittaa puolisollesi mitä suurinta rakkauttasi häntä kohtaan. Jos ensisijainen rakkauden kielesi on lempeiden palvelusten kieli, älä kuitenkaan vaadi niitä puolisoltasi. Muista, että pyynnöt näyttävät rakkaudelle suuntaa, mutta vaatimukset katkaisevat rakkaudelta siivet.

 • FYYSINEN KOSKETUS
Käsi kädessä kulkeminen, suuteleminen, halaaminen ja sukupuoliyhteys ovat kaikki rakkauden ilmaisemisen välineitä. Joillekin fyysinen kosketus on rakkauden tärkein ilmenemismuoto, sillä ilman sitä heistä tuntuu, ettei heitä rakasteta. Mikäli tämä on puolisosi ensisijainen rakkauden kieli, kosketus välittää hänelle paljon suuremman viestin kuin sanat ”vihaan sinua” tai ”rakastan sinua”. Puolisosi kaipaa koko sydämestään sitä, että koskettaisit häntä oma-aloitteisesti.

learn-book

Monille on silmiä avaavaa huomata, että onkin eri tapoja osoittaa rakkautta ja ihmiset voivat kokea olonsa rakastetuksi hyvin eri tavoilla kuin sinä.  Onkin hyvä olla tietoinen näistä kaikista tavoista.  Mutta nyt alkaakin se vaikeampi osa: osaatko osoittaa puolisollesi rakkautta tavalla, joka on hänelle kaikista merkityksellisin?  Dr. Chapman nimittäin huomasi, että yleensä puolisoiden ensisijainen rakkauden kieli on erilainen.  On tyypillistä, että osoitat muille sitä rakkautta minkä itse koet kaikkein tärkeimmäksi.  Jos rakastat lahjojen saantia, olet luultavasti taitava lahjojen ostaja muillekin.  Jos tarvitset myönteisiä sanoja, osaat rohkaista lähimmäisiäsi sanoillasi hyvin taitavasti.  Mutta puolisosi rakkauden kieli voikin olla tapa, joka ei ole sinulle niin tärkeä eikä siis tule yhtä luonnollisesti. 

Esimerkiksi minulle fyysinen kosketus ei ole kaikkein tärkein tapa osoittaa rakkautta.  En koe tyhjyyttä ’rakkaustankissani’  jos emme nyhjötä sohvalla vierekkäin tai jos mieheni ei hiero niskaani ohi kulkiessaan.  Mutta miehelleni se on ykköstapa osoittaa rakkautta.  En muista koskettaa häntä niin paljon kuin hän ehkä haluaisi päivän aikana, koska kosketus ei ole minulle niin tärkeää kuin hänelle.  Ja toisaalta saan lasteni kanssa tankit täyteen kosketusta, koska lapsia luonnollisesti koskettelee päivän mittaan enemmän ja he tulevat syliin ja halimaan koko ajan.  Niinpä minun täytyy muistuttaa itseäni, että kosketus on puolisolleni todella tärkeää ja kiinnittää huomiota siihen päivän aikana. 

Toisaalta minun täytyy osata kertoa miehelleni se, että kahdenkeskinen aika ja palvelukset kommunikoivat minulle rakkautta.  En voi vaatia niitä, mutta voin ilmaista että rakkaudentarpeeni tyydyttyvät tavoilla, jotka eivät ole hänelle yhtä ’luonnollisia’.   

Rakkauden kielien ymmärtäminen on tärkeää avioliitossa.  Entä lasten ja ystävien kanssa? Samoilla säännöillä voi rakastaa lapsiaan ja ystäviään, toki hieman eri lailla kuin puolison kanssa (et todennäköisesti anna koko vartalohierontaa kynttilänvalossa ystävillesi vaikka kosketus olisikin heille tärkeää).  Gary Chapman on kirjoittanut useita kirjoja tämän saman teeman ympäriltä:  sinkuille, lapsille, teineille ja myös miehille oman kirjan rakkauden viidestä kielestä.  En ole lukenut näitä versioita, mutta uskon, että ne ovat yhtä hyvää ja silmiäavaavaa luettavaa kuin tuo alkuperäinenkin kirja. 

(Sivuhuomautuksena: kun näet Dr. Gary Chapmanin kuvan, mieleen tulee vähän tylsähkö perheterapeutti.  Olen kuitenkin kuullut Chapmanin puhuvan livenä ja hän on todella hauska ja huumorintajuinen puhuja.)
 
Kaikkein mielenkiintoisin havainto Chapmanin kirjoissa oli minulle se, että myös Jumala puhuu sinulle käyttäen sinun ensisijaista rakkauden kieltäsi.  Ja sinä voit ylistää Jumala käyttäen ensisijaista rakkauden kieltäsi.  En ole lukenut hänen kirjaansa God Speaks Your Love Language: How to Feel and ReflectGod's Love, mutta kun kävin sitä Amazonin sivuilta kurkkimassa, se Kindle-versio on aika houkutteleva.  Voisin aloittaa lukemisen jo tänään!  

Kuulin Chapmanin puhuvan tästä aiheesta ja se oli erittäin mielenkiintoista.  Tapa, jolla tulit uskoon heijastaa luultavasti rakkauden kieltäsi.  Puhuiko Jumala sinulle? Jotkut ovat kuulleet Hänen äänen joko suoraan tai muiden ihmisten kautta kun he tekivät ratkaisun Jeesuksen seuraamisesta.  Toiset eivät voineet olla vastaanottamatta tätä kallisarvoista lahjaa, armoa, jonka Jumala heille tarjoaa.  Toiset ovat kokeneet hyvin fyysisesti Jumalan läsnäolon, ehkä jopa nähneet Jeesuksen näyssä tai unessa.  Voit olla liikuttunut niistä tavoista, joilla Jumala on palvellut sinua ja käytännön avusta, jota olet Häneltä saanut.  Ja toiset ovat vastaanottaneet Jumalan rakkauden Hänen kanssaan (tai kristittyjen kanssa) vietetyn ajan valloittamana.   

Samalla tavalla myös ylistyksemme voi kuvata ensisijaista rakkauden kieltäsi.  Jos ylistyksenjohtaja pomppii lavalla kitaran kanssa ja heittäytyy polvilleen ylistyksen aikana, todennäköisesti hänen rakkauden kielensä on fyysinen.  Toiset haluavat palvoa hiljaa Jumalaa, nauttien Hänen läsnäolostaan.   Minusta tämän ymmärtäminen on tärkeää seurakunnassa, jossa tuntuu aina, että joku ei ole tyytyväinen siihen tapaan miten laulut ja rukoukset vietetään.  Me koemme Jumalan palvomisen, Hänelle rakkauden osoittamisen eri tavoilla, koska nämä tavat ovat meille itsellemme ne kaikkein intiimeimmät ja läheisimmät.  Mutta toisilta ei voi vaatia sitä, mikä minulle itselleni on kaikkein luonnollisinta...ja kaikkein tärkeintä on muistaa se, että Jumala vastaanottaa jokaisen rakkaudenosoituksen ihan yhtä suurella ilolla.  Persoonallisuus ja erilaisuus on Jumalan luoma asia!

Nyt kun Ystävänpäivä on ihan nurkan takana onkin hyvä aika miettiä, miten voisimme rakastaa perheitämme ja ystäviämme tavalla, joka on heille tärkeä. Täältä löytyy rakkaushaaste, joka jatkuu 5 viikkoa.  

Rakkaus kukoistamaan! 

2 kommenttia:

 1. Hei! Voisikohan sinulle laittaa sähköpostia? Olen hiljattain tullut uskoon, ja paljon asioita mistä haluaisin puhua toisen uskovan kanssa.

  VastaaPoista
 2. Hei Sini ja tervetuloa perheeseen! :)

  Voit laittaa postia osoitteeseen
  Hennamarianblogi@gmail.com
  Yritän laittaa sähköpostiosoitteen tähän blogiin näkyville kun selviää miten se helpoiten onnistuu...

  Henna-Maria

  VastaaPoista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...