Voiko sanoa, että kodin yleisilme kuvastaa naisen, kodin hoitajan ja hallitsijattaren, mielenlaatua? Puhdas ja viihtyisä koti; rauhallinen ja iloinen äiti? Sekava, järjestelemätön koti; stressinen äiti? Likainen koti, pyykkikasat, likaiset tiskit valtaamassa alaa keittiössä; masentunut äiti?
Vaikka näin suoraviivaisia yleistyksiä ei voikaan tehdä, olet varmaan huomannut perheessäsi ja ystäväpiirissäsi, että äidin mielenlaadulla on suuri vaikutus kodin ilmapiiriin. Joku on sanonut, että pavut ja riisi maistuvat paremmilta, jos ne tarjoilee iloinen, hymyilevä ihminen kuin jos tarjoilemassa on vihainen ja kiukkuisesti tiuskiva henkilö. Onhan sananlaskujakin: ”Parempi vihannesruoka rakkaudessa kuin syöttöhärkä vihassa” (15:17). Ja ”Parempi kuiva kannikka rauhassa kuin talon täysi uhripaistia riidassa” (17:1). Rakkaus ja rauha auttavat perheenjäseniä nauttimaan yhteiselämästään vaikka puutettakin olisi. Ja toisaalta hienoimmatkaan herkut ja lelut eivät lohduta, jos perheessä on vihaa ja riitaa.
mrpuen |
Koska kodinhoito on suuri työ ja lastenhoito suuri työ, voi näiden yhdistelmä tuntua monelta naiselta ylitsepääsemättömältä. Kotityöt eivät koskaan lopu. Vaikka saisit lauantaina koko talon putipuhtaaksi ja viimeisenkin vaatteen narulta kaappiin viikattua, voit olla ihan varma siitä, että seuraavalla viikolla näyttää siltä kuin tätä ei olisi koskaan tapahtunut. Voit innostua laittamaan mielenkiintoisia ja kasvispainotteisia aterioita perheellesi...mutta he kun tahtovat syödä joka ilta, ja mielellään myös lounasaikaan. Mistä saat aikaa menujen suunnitteluun ja ostoksilla käyntiin kun kokkaaminen ja keittiön siivoaminen ruoan jälkeen vie myös aikaa? Ja siisteinkin huone on muisto vain, kun innokkaat lapset pääsevät leikeissään vauhtiin.
scottchan |
Työssäkäyvillä äideillä on omat haasteensa, kun työaika lohkaisee päivästä pois vähintäänkin kahdeksan tuntia. Siinä ei paljon aikaa jää kodin hoitoon ja vanhempana olemiseen.
Laitoin kyselyn tuohon sivupalkkiin siitä, millaista rohkaisua äidit voisivat tarvita työllensä kasvattajana ja kodin hoitajana (siihen voi vielä vastata helmikuun loppuun saakka). Yhtenä vaihtoehtona on käytännön neuvot ja niksit. Nyt kirjoitan käytännön asioita.
Löysin monta vuotta sitten netistä kirjan, jonka on kirjoittanut kahdeksan lapsen äiti. Kirja on nimeltään Managers of Their Homes – A Practical Guide to Daily Scheduling for Christian Homeschool Families. Kuten nimestä voit päätellä, kirjoittaja on amerikkalainen perheenäiti, jonka lapset ovat kotona kotikoulussa. Siinä vasta täysipäivätyö! Tiedän, että hyvin harva lukijani on samassa asemassa, mutta kirjassa oli paljon hyviä ohjeita siihen, miten elämä voi sujua hyvin ja mallikkaasti, vaikka tekemistä olisi paljonkin. Kirja on myös saanut hyvää palautetta, joten uskon, että sen neuvoista on apua.
Kirjoittaja, Teri Maxwell, on sitä mieltä, että paras apu päivien sujumiseen on suunniteltu aikataulu. Ennenkuin pyörittelet silmiäsi ja klikkaat seuraavalle nettisivulle, anna tälle ajatukselle kuitenkin mahdollisuus. Voi olla, että olet spontaani, boheemi ja vapaa sielu, joka ei suunnittele elämäänsä ja päivien kulkua kovin tarkkaan etukäteen. Eihän sitä voi koskaan tietää, mitä sinun tekee mielesi tehdä ja minne mennä? Entä jos saat jännittävän kutsun tai kaupungilla tapahtuu jotain kivaa? Silloinhan aikataulu on vain tiellä. Tällainen elämä voi onnistua ennenkuin sinulla on lapsia, mutta kun esikoinen alkaa pönkäämään ylös vaunuista, huomaat, että lapsella alkaa olla muitakin tarpeita kuin täysi vatsa ja kuiva vaippa. Ja jos lapsia on useampi, sinulla on useamman ihmisen tarpeet täytettävänäsi.
Voisin lyödä vetoa siitä, että elämässäsi on paljon asioita, joita haluaisit tehdä, mutta et ehdi. Puhun nyt aika helpoista asioista kuten ompelusta, leipomisesta, Raamatun luvusta, lasten kanssa askartelemisesta, ikkunaverhojen pesusta, sen novellin kirjoittamisesta, hyvän kirjan lukemisesta, upeasta puutarhasta, säännöllisestä kuntoilusta, valokuvauksesta...mitä vain haaveissasi onkaan ’sitten kun minulla on kunnolla aikaa’. Ongelma on, että jos tekemistä ei suunnittele tiettyyn aikaan tapahtuvaksi, mietit nukkumaan mennessäsi, että mihinkähän se päivä taas hujahti. Saitko tehtyä mitään, mitä olisi pitänyt tehdä? Saitko tehtyä mitään,mitä olisit halunnut tehdä?
Kun sinulla on suunnitelma päiviäsi varten, sinulla ei ole suunnitelmaa vain ’pakollisille’ asioille vaan myös näille ns. ylimääräisille asioille, jotka haluat tehdä. Olen itse huomannut, että aikataulun kirjoittaminen auttaa minua tekemään a) asiat, jotka pitää saada tehtyä joka päivä tai säännöllisesti ja b) asiat, joita olin halunnut mahduttaa päivääni, mutta niille ei tuntunut löytyvän tilaa.
Myös Jumalan luomakunnassa on aikataulu ja suunnitelma jokaiselle tapahtumalle. Talvea seuraa kevät, sitten kesä, syksy ja taas talvi...Jokainen vuodenaika tulee järjestyksessä ja ajallaan. Perheessä koululainen tuo mukanaan tietyn aikataulun perheeseen. Lapsi pitää laittaa kouluteille ajoissa joka aamu ja läksyille tarvitaan aikaa. Koulujen syysloma, joululoma, hiihtoloma ja kesäloma rytmittävät koko perheen suunnitelmia. Niinpä tietyt rytmit ja vaiheet ovat luonnollisia ja tavallisia tapahtumia päivissämme.
Teri kirjoittaa siitä, että sinun täytyy päättää, että sinä pyörität kotiasi ja hoidat lapsiasi, eikä niin, että kotisi ja lastesi tarpeet pyörittävät sinua. Hän kuitenkin muistuttaa, että pelkkä aikataulun kirjoittaminen ei tuo voimaa ja energiaa menestykselliseen kodinhoitoon. Menestys kodissa ja avioliitossa ja vanhempana tulee vain Jeesukselta Kristukselta. Kaiken, mitä elämässämme on, tulee pyöriä Hänen ympärillään. Hän antaa meille viisautta kirjoittaa aikataulun. Hän kuulee ja vastaa rukouksiimme, kun pyydämme apua päiviemme järjestämiseen. Hän antaa luovuuden ja inspiroinnin toimivan kodin suunnitteluun. Hän on se, joka sallii suunnitelmiemme myttyyn menemisen ja keskeytykset töissämme. Me emme saa voimaamme aikataulusta, vaan Jeesukselta. Psalmi 20:8 sanoo: ” Toiset turvaavat vaunuihin, toiset hevosiin, mutta me tunnustamme Herran, Jumalamme, nimeä.”
Olen itse joskus käyttänyt päivittäistä listaa, johon kirjoitan päivän tapahtumat. Tapahtumien yliviivaaminen on niin mieltäylentävää. Hankaluus on, että joka aamu (tai edellinen ilta) menee aikaa listan miettimiseen ja kirjoittamiseen. Päätösten tekemiseen kuluu myös henkistä energiaa. Ja melkein aina joku asia unohtuu tai aika vain ei riitä kaiken tekemiseen. On helpompaa, jos on olemassa kaikenkattava tehtävälista, joka on jaoteltu päivittäin omalle kohdalleen. (Tietenkin isompien ja ei-niin-usein-tapahtuvien juttujen tekoon on erillinen lista hyvä; syntymäpäivien suunnittelu, joululahjalista tms.).
Miten aloitan aikataulun kirjoittamisen? Mitä päivittäiseen aikatauluun laitetaan?
Teri muistuttaa, että kaikkein tärkein asia, jonka voit päivittäiseen aikatauluun laittaa, on ajanvietto Jeesuksen kanssa rukoillen ja Raamattua lukien. Eikö Jeesus ole elämäsi kulmakivi? Eikö Hänen tahtonsa ole sinulle kaikkein tärkein? Luotatko Hänen viisauteensa ja kykyynsä auttaa sinua joka hetki, joka asiassa? Jos olet kristitty, oletan, että vastauksesi on kyllä! Me emme pysty hoitamaan asioita, jotka Hän haluaa meille antaa, jos me emme saa Häneltä voimaa niihin. Me olemme riippuvaisia Jeesuksesta! Mutta jos päätät viettää aikaa lukien Hänen sanojaan ja rukoillen silloin kun ensimmäinen vapaa hetki päivän aikana ilmestyy, todennäköisesti on jo iltamyöhä kun muistat, että ei sitä vapaata hetkeä löytynytkään. Sinun on erotettava aikaa tälle tärkeälle kohtaamiselle Jeesuksen kanssa.
Lähde |
Oletko kiireinen? Ihan varmasti! Voisitko viettää aikasi tehden jotain muuta? Ihan varmasti! Onko mitään muuta tapaa jolla voit täyttää tämän ajan ja joka tuottaa kestävämpää tai suurempaa hyötyä perheellesi kuin aika Jeesuksen kanssa? Ei!
Mikä hetki sopii sinulle parhaiten rukoukseen ja Raamatunlukuun? Sen ei tarvi olla auringonnousun aikaan, mutta se on usein paras aika. Voit aloittaa päiväsi keskittymällä Jeesukseen. Lapset ovat todennäköisesti vielä unessa eivätkä häiritse tätä hetkeä. Eräänä keväänä nousin joka päivä kello kuusi ja vietin ihania hetkiä keittiössä teetä juoden ja Psalmeja tutkien. Tänä talvena en ole saanut kiskottua itseäni ylös sängystä kello kuudelta, mutta olenkin huomannut, että Raamatun lukuun ja rukoukseen on vaikeampaa löytää rauhallista aikaa kesken päivän touhujen. Se onnistuu toki lasten nukkuessa päiväunia ja levätessä.
Älä mahduta tätä tärkeää tapaa kalenteriisi silloin kun sinulla on ’paljon’ aikaa, tunti tai enemmän. Aloita vaikka päivittäisellä varttitunnilla tai puolella tunnilla. Se on parempi kuin odotella sitä päivää, jolloin saat rukoilla kolme tuntia yhteen menoon. Sitä päivää ei tule. Voitko nousta ylös aikaisemmin, jotta saat luettua Raamattua ennen uuden päivän haasteita ja tehtäviä? Se on sen arvoista!
”Ja heidän vaeltaessaan hän (Jeesus) meni muutamaan kylään. Niin eräs nainen, nimeltä Martta, otti hänet kotiinsa. Ja hänellä oli sisar, Maria niminen, joka asettui istumaan Herran jalkojen juureen ja kuunteli hänen puhettansa. Mutta Martta puuhasi monissa palvelustoimissa; ja hän tuli ja sanoi: "Herra, etkö sinä välitä mitään siitä, että sisareni on jättänyt minut yksinäni palvelemaan? Sano siis hänelle, että hän minua auttaisi."
Herra vastasi ja sanoi hänelle: "Martta, Martta, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet, mutta tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois." (Luuk 10:38-42).
Herra vastasi ja sanoi hänelle: "Martta, Martta, moninaisista sinä huolehdit ja hätäilet, mutta tarpeellisia on vähän, tahi yksi ainoa. Maria on valinnut hyvän osan, jota ei häneltä oteta pois." (Luuk 10:38-42).
Vaimona, äitinä sinulla on paljon Martta-tehtäviä odottamassa. Mutta ole niinkuin Maria, joka oli ymmärtänyt sen kaikkein tärkeimmän tehtävän! Voit rauhallisin ja iloisin mielin aloittaa päivän ja palvella perhettäsi, kun olet saanut henkilökohtaista vahvistusta Jeesukselta. Uskon, että myös perheesi huomaa eron!
Jatkan aikataulusta kirjoittamista ensi kerralla ja näytän esimerkki-aikatauluja Teri Maxwellin kirjasta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa keskustelemaan!