28.2.2012

Rutiinit rullaamaan

Näyttää siltä, etten ole ainoa, joka nyt kirjoittaa tavoista saada asiat tehtyä.  Money Saving Mom blogin Crystal on juuri aloittanut kirjoittamaan rutiineista ja ideoista, joilla saat rauhoitettua päivät niin, että asiat eivät hallitse sinua, vaan sinä hallitset asioita.  Ihan samalla tavalla kuin Teri Maxwell kirjoittaa kirjassaan (kuvassa), myös tämä menestyksellinen bloggaaja painottaa sitä, että päivärutiini on ehdoton!  Jos sinulla ei ole mitään suunnitelmaa päiviesi varalle, et todennäköisesti saakaan aikaan paljon mitään. 


Opiskeluaikoina monella on toimiva rutiini, jonka avulla hoidetaan asioita.  Opettajat läähättävät niskaan ja kurssitehtävät on palautettava ajoissa.  Illat täyttyvät lukemisella ja opiskeluaikana ainakin minulla oli  kalenteri aika täysi.  Työelämässä on tietyt ajat, jolloin töissä pitää olla ja miten niitä tehdä.  Mutta kun olet kotona äitiyslomalla, työttömänä tai kotiäitinä, kukaan ei tule kyselemään, että milloinkas teillä on viimeksi vaihdettu petivaatteet ja leipooko se tämä nainen koskaan.  Olet oman onnesi ja itsekurisi nojassa...ja se ei aina riitä.  Sinua voi riepoa se, ettet saa perustöitäkään tehtyä kotona, mutta miten enemmän elämää köyhdyttääkään se, ettet voi tehdä mitään luovaa ja hauskaa ja ylimääräistä, kun et osaa sille ottaa aikaa!  

Miten tämä rutiinien käyttöönotto toimii sitten käytännössä...eli mennään päivärutiinin tai aikataulun kirjoittamiseen.  Riippuu perheestäsi ja sinusta, kuinka tarkan rutiinin haluat kirjottaa päivillesi.  Jotkut täyttävät jokaisen valveillaolohetkensä tehtävillä.  Toiset menestyvät paremmin vähän löysemmillä rutiineilla, joissa on joustovaraa ”hätätapauksille” (taapero oksentaa olohuoneen matolle tms). 

Terin ohje aikataulun kirjoittamiseen on, että aloitat listaamalla asiat, jotka haluat saada päivittäin tehtyä (myös nukkumiseen käytettävä aika).  Aloita aamusta alkaen ja kirjoita ylös kaikki, mitä päivän aikana teet tai haluat tehdä.  Laita jokaisen kohdan perään myös aika, 15 minuuttia, puoli tuntia, tunti.  Muista, että päivässä on vain 24 tuntia! 


Tässä on pari esimerkkiä kirjasta:
Listaa päivittäiset asiat, mutta kirjoita ylös myös viikottain tapahtuvat asiat, kuten tässä esimerkissä: 
Crystal toisaalta ehdottaa, että aloitat kirjoittamalla ylös kulmakivet eli kaikkein tärkeimmät asiat: mitkä ovat niitä asioita, joiden ehdottomasti haluat olevan päivittäisellä listallasi?  Hän pyysi, että mietit elämääsi 25 vuoden kuluttua.  Mitkä ovat asioita, joilla on oikeasti merkitystä?  Haluat varmistaa, että nämä asiat ovat päivärutiineissasi jo tänään. Tämän jälkeen voit lisätä päiviisi muitakin asioita.    

Päivien suunnittelu voi alkaa myös siitä, että kirjoitat ylös herätyksen, ruokailut ja nukkumaanmenoajat.  Niiden ympärille voit sitten lisätä muut päivärutiinit, aloittaen tärkeimmistä.  Crystal kehoittaa, että nämä ajat pysyisivät mahdollisuuksien mukaan omilla paikoillaan; älä siirrä niitä tuntia enempää eteen- tai taaksepäin. Täältä löytyy Crystalin kolme vinkkiä päivittäiselle listalle. (Nämä linkit ovat englannin kielellä.  En voi niitä suomentaa ilman lupaa, toivottavasti Googlen käännösohjelmasta on apua niille, joilta englanti ei suju yhtä jouhevasti kuin ruotsi :)

Jos kokonaisen päivän aikatauluttaminen joka hetkeksi tuntuu liian vaikealta ja sitovalta, aloita aamusta ja tee lista muutamaksi tunniksi heräämisen jälkeen.  Aamuisin ihminen on yleensä tehokkaimmillaan, ja silloin saat paljon asioita tehtyä.  Minä esimerkiksi aloitan koneellisen pyykkiä joka aamu.  Pesen pyykkiä joka arkipäivä, mutta yritän jättää koneen rauhaan viikonlopuksi.  Niinpä kun se on päivittäisellä listallani ihan niinkuin hampaiden pesukin, se ei unohdu eikä pyykkivuori pääse kasvamaan valloittamattomiin mittoihin.   Jos käyt päivätyössä kodin ulkopuolella, sinulla onkin varmaan jo tietty rutiini aamuille...aika on kallista! Onko vielä jotain, jonka haluat saada tehtyä ennenkuin juokset ovesta ulos? 


Kaksi esimerkkiä aamun aikataulusta:

Lapset
Teri Maxwellin kirjassa on ohjeet aikataulujen tekemiseen myös lapsille.  Lapset rakastavat rutiineita ja he oppivat odottamaan tiettyjä asioita päiväänsä.  Jos haluat lukea lapsillesi päivittäin, kannattaa olla sovittu aika, jolloin istutte yhdessä kirjan ääreen.  Myös mukavat reissut kodin ulkopuolelle voivat olla osa rutiineita: kirjastoon maanantaisin, leikkipuistoon tiistaisin, uimahalliin perjantaisin...Jos sisaruksia on useita, voi leikkiaikoja aikatauluttaa niin, että lapset saavat leikkiä pareittain puoli tuntia ja vaihtaa sitten leikkikaveria.  Se voi rauhoittaa leikkihetket ja antaa arvokasta yhdessäoloaikaa sisaruksille (esimerkki kuvassa). 


On myös tärkeää opettaa lapsille tekemään oman osansa kotitöistä.  Jo kolmevuotias osaa petata sänkynsä, kunhan petivaatteet on tarpeeksi helpot: yöpuku tyynyn alle, peitto suoraan ja päiväpeitto suoraan.  Lapsista on myös kivaa auttaa vanhempia eri kotitöissä.  Meidän perheen innokkain pyykinripustaja on kaksivuotias!  Tottakai kun aloitat yhdessä lapsen kanssa esim. tämän pyykkien ripustamisen, siinä menee enemmän aikaa ja tuloskaan ei ole niin hyvä kuin sinulla.  Mutta opetat lapselle kaksi tärkeää asiaa, kun otat hänet mukaan kotitöihin: 1.  Minä olen tärkeä, äiti viettää aikaa minun kanssani. 2.  Minä osaan tehdä asioita ja pystyn auttamaan kotona.   Alle kouluikäinen osaa auttaa jo monissa kotitöissä ja he ovatkin yleensä innokkaasti mukana kun on aika puuhailla keittiössä (joskus niin innokkaasti että äidin täytyy välillä leipoa tai tiskata ’salaa’ jos on vähän kiire!). 


Onko sinulle helppoa saada kotityöt rullaamaan? Vai jäävätkö ne roikkumaan ja kasautumaan? Onko sinulla kokemuksia aikatauluista? Entä lasten opettamisesta kotitöiden pariin? Kerro kokemuksistasi meille muillekin! 


2 kommenttia:

 1. Ootko tutustunut flylady.net? Minulla tämä sivusto on mullistanut ihan maailman. Perustuu pitkälle myös noihin päivittäisiin rutiineihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei katjusha, olen käynyt vuosia sitten Flyladyn sivuilla (kun siellä oli vielä ne kamalat 90-luvun värit ja sivumallit :) ja siellä oli todella hyviä ohjeita juuri näihin rutiineihin ja kaikkeen kodinhoitoon liittyvään. Kävin vilkaisemassa siellä uudelleen ja uudistetut sivut on tosi hyvännäköiset! Kannattaa käydä!

   Mieleen on sieltä jäänyt erityisesti Flyladyn käsky laittaa aina aamulla kengät jalkaan...tarkoitus on se, että olet kotona 'töissä', mutta minusta Suomessa ei oikein sisäkenkiä käytetä...

   Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...