1.12.2012

Adventtiaikaan, Joulua kohti

Olen kirjoittamassa jatkoa Pietarin kirjeen paikkaan, jota tutkailemme tällä hetkellä.  Harmi kyllä erittäin kiireinen viikko ei ole jättänyt paljonkaan ylimääräistä aikaa kirjoittamiseen.  Olisin halunnut sen jo julkaista!  

Olemme valmistautumassa Adventtiaikaan.  Ystävien kanssa otimme varaslähdön ja juhlimme tänään jo ensimmäistä Adventtia.  Olemme useana vuonna ottaneet tavaksi viettää perheadventin, jossa luemme kuhunkin Adventtisunnuntaihin kuuluvan hartauden, laulamme joululauluja ja sytytämme kynttilän.  Tänä vuonna kokoonnumme isommalla porukalla viikottain yhteen. 

Ensimmäisen kynttilän symbolihan on profeetat, jotka jo satoja vuosia aikaisemmin ennustivat Pelastajan maailmaantulemisesta.  Luimme läpi Kristuksen tulosta kertovia profetioita.  Ensimmäisen kynttilän violetti väri kuvaa katumusta ja paastoa, mutta se on myös kuninkaallinen väri; me odotamme kuningasta!  En tiedä onko tämä enemmän kansainvälinen tai jopa katolisliturginen tapa, koska en muista kouluajoilta, että olisimme puhuneet kynttilöiden merkityksestä tai väreistä mitään.    

     
Adventtikynttilät; kaksi ensimmäistä ovat violetteja, kolmas vaaleanpunainen ja neljäs jälleen violetti.   Lähde
Jesaja 7:14.  Sentähden Herra itse antaa teille merkin: Katso, neitsyt tulee raskaaksi ja synnyttää pojan ja antaa hänelle nimen Immanuel. 

Jesaja 9:1-6.  Kansa, joka pimeydessä vaeltaa, näkee suuren valkeuden; jotka asuvat 
kuoleman varjon maassa, niille loistaa valkeus. 
2. Sinä lisäät kansan, annat sille suuren ilon; he iloitsevat sinun edessäsi, niinkuin elonaikana iloitaan, niinkuin saaliinjaossa riemuitaan. 
3. Sillä heidän kuormansa ikeen, heidän olkainsa vitsan ja heidän käskijänsä sauvan sinä särjet niinkuin Midianin päivänä; 
4. ja kaikki taistelun pauhussa tallatut sotakengät ja verellä tahratut vaipat poltetaan ja tulella kulutetaan. 
5. Sillä lapsi on meille syntynyt, poika on meille annettu, jonka hartioilla on herraus, ja hänen nimensä on: Ihmeellinen neuvonantaja, Väkevä Jumala, Iankaikkinen isä, Rauhanruhtinas. 
6. Herraus on oleva suuri ja rauha loppumaton Daavidin valtaistuimella ja hänen valtakunnallansa; se perustetaan ja vahvistetaan tuomiolla ja vanhurskaudella nyt ja iankaikkisesti.

Miika 5:1. Mutta sinä, Beetlehem Efrata, joka olet vähäinen olemaan Juudan sukujen joukossa, sinusta minulle tulee se, joka on oleva hallitsija Israelissa, jonka alkuperä on muinaisuudesta, iankaikkisista ajoista.  

Jooel 2:28-32. Näitten jälkeen minä olen vuodattava Henkeni kaiken lihan päälle, ja teidän poikanne ja tyttärenne ennustavat, vanhuksenne unia uneksuvat, nuorukaisenne näkyjä näkevät. 
29. Ja myös palvelijain ja palvelijattarien päälle minä niinä päivinä vuodatan Henkeni. 
30. Minä annan näkyä ihmeitä taivaalla ja maassa: verta ja tulta ja savupatsaita; 
31. aurinko muuttuu pimeydeksi ja kuu vereksi, ennenkuin Herran päivä tulee, se suuri ja peljättävä. 
32. Ja jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä, pelastuu.Profeetat ja kansa tuhansia vuosia sitten odottivat Pelastajaa saapuvaksi ensimmäisen kerran.  Me odotamme Pelastajaamme saapuvaksi toisen kerran.  Tästäkin saapumisesta on profetioita, mutta emme tiedä "aikaa emmekä hetkeä".  

Vaikka rakastankin Joulunodotusta ja kaikkea siihen liittyviä perinteitä ja joululauluja, tänä vuonna aloittelemme pikkuhiljaa...yhtään piparia ei olla vielä leivottu eikä glögiä juotu.  Huomenna avaamme virallisesti joulukalenterin kaksi ensimmäistä luukkua (!) ja varmasti lasten päivien laskemisen myötä pääsen itsekin odotukseen mukaan.  Miten teillä aloitetaan Adventtiaika? Onko perinteitä, onko traditioita?  Käytkö Adventtijumalanpalveluksessa?   

p.s. käy osallistumassa arvontaan jättämällä kommentti tänne.  Arvonta on itsenäisyyspäivänä! 


2 kommenttia:

  1. Itse etsiskelin adventtikynttelikköä, lopulta löysin numeroidut kynttilät ja niille kauniin yksinkertaisen alustan. Suomalaisissa kaupoissa ei tuntunut olevan oikeastaan lainkaan adventtikynttilöitä tai -kynttelikköjä, ruotsalaisista ketjuista löytyi muutama vaihtoehto. Jäin miettimään, onko adventtien vietto Suomessa niin unohdettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei, en olekaan haeskellut adventtikynttelikköä vuosiin...Käytämme kotona vanhaa kirpputorilta vuosia sitten löytynyttä kynttelikköä. Jotkut askartelevat oman, esim. kuusenoksista voi taitella ympyrän ja asetella neljä kynttilää sinne oksien sekaan. Onkohan muilla lukijoilla vinkkejä siihen mistä löytyisi adventtikynttelikkö?

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...