12.11.2016

Bisnesnainen: tee viisaita sijoituksia

Sananlaskut 31:16
Hän haluaa peltoa ja hankkii sen, istuttaa viinitarhan kättensä hedelmällä. (1933/38)

Hän löytää hyvän pellon ja ostaa sen, omin varoin hän perustaa viinitarhan. (1992)

She considers a field, and buys it: out of her earnings she plants a vineyard. (NIV) 

Tässä jakeessa on uskomattoman paljon potentiaalia. Sananlaskujen luvun 31 nainen on yrittäjä.  Joskus kun kirjoitan kotiäitiydestä, saan teksteihini kommentteja, että mitä jos tyttäresi haluaa olla yrittäjä tai johtaja tms. Mutta kun minä en ole tätä vaihtoehtoa jättänyt pois laskuista omallakaan kohdalla!  

Vaalin montaa unelmaa tulevaisuutta varten.  Elämän vuodenajat muuttuvat ja vaihtuvat.  Muutaman vuoden päästä meillä on vain koululaisia.  Kun luen Sanalaskujen kirjan luvun 31 naisen elämästä, pidän mielessä, että luvussa luetellut asiat ovat yhden elämän aikana saavutettuja asioita.  San31 nainen ei ole mikään nuorikko, vaan lähempänä eläkeikää.  Hänellä on viisautta, kypsyyttä ja elämänymmärrystä, jota yksinkertaisesti ei saa kuin elämällä ja kokemalla.    

Käytän mielelläni sanaa ”perhekeskeinen”.  Sannalaskujen luvun 31 nainen on perhekeskeinen. Se tarkoittaa, että perhe on ykkössijalla. Silloin ei ole väliä sillä käynkö toisilla töissä, olenko yrittäjä, työtön, kotihoitovapaalla, kotiäitinä tai vaikkapa kotirouvana. Nainen, voit olla perhekeskeinen ihan millaisessa elämäntilanteessa vain, kun laitat perheesi hyvinvoinnin etusijalle kaikenlaisissa päätöksissä ja suunnitelmissa.

Ja nainen, sinussa on potentiaalia olla yrittäjä!  Sinulla on lahjoja, sinulla on kykyjä, sinulla on unelmia.  Ne eivät ole turhia, eivätkä ominaisuuksia, joita vastaan pitäisi taistella.  Ehkä niiden aika ei ole vielä tullut, mutta niitä ei silti saa haudata maahan. Perhekeskeinen osaa odottaa hetkeä, jolloin päätökset ovat koko perheelle hyväksi. Ja viisas osaa tehdä sijoituksia, jotka hyödyttävät perhettä, eivät vie sitä perikatoon.  Näemme sen tässä jakeessa.  Miten San31 nainen teki sen?   

San31 nainen näki jotain, jota hän haluaa:pellon.  Englanninkielisissä teksteissä käytetään sanaa ”consider”, joka tarkoittaa mm. punnita, harkita, ottaa huomioon, tarkastella, pohtia, puntaroida. Hän siis mietti pellon ostamista, ja teki päätöksensä harkiten.

Haluan opiskella tätä jaetta samoilla kysymyksillä, joita käytin shoppailun ja aikaisin heräämisen kanssa. 

Mitä näemme kelpo vaimon tekevän?

Mitä muuta hän olisi voinut tehdä, mutta ei tehnyt?

Mitä nämä valinnat kertovat hänestä ja hänen ominaisuuksistaan? 

Millaisia seuraamuksia hänen valinnoistaan oli hänelle itselleen sekä muille ihmisille?   
  
“Hän haluaa peltoa…”

Tällä naisella oli unelma. Hän näki pellon ja alkoi haaveilla. Mitä kaikkea hän pystyisi sen avulla tekemäänkään!  Mutta hän ajattelee ennen kuin toimii.  Viisas ei hätiköi päätösten kanssa, vaan ottaa kaiken mahdollisen huomioon.  Suuria päätöksiä tehtäessä neuvonantajien kuunteleminen on tärkeää.  Sopiiko tämä pelto meidän suunnitelmiin? Onko hinta sopiva? Onko minulla aikaa ja energiaa olla 100% sitoutunut tähän?  Tarvitsemmeko me todella tätä?  Hyödyttääkö tämä perhettämme?  Ja tärkein: mitä mieltä mieheni on?

Kelpo vaimo tekee miehelleen hyvää ja hänen miehensä luottaa häneen, joten voin kuvitella hänen keskustelevan pellon ostamisesta miehensä kanssa, kysyen miehen mielipidettä.  He ovat tiimi ja tekevät päätökset perheensä hyväksi.

Kelpo vaimo olisi voinut hypätä unelmansa perään ilman harkintaa ja puntarointia.  Tässä on niin upea tilaisuus, ei ehkä toista tule vastaan!  Jeesus kertoi miehestä, joka aloitti rakennusurakan ilman, että laski kulut loppuun saakka.

”Sillä jos joku teistä tahtoo rakentaa tornin, eikö hän ensin istu laskemaan kustannuksia, nähdäkseen, onko hänellä varoja rakentaa se valmiiksi, etteivät, kun hän on pannut perustuksen, mutta ei kykene saamaan rakennusta valmiiksi, kaikki, jotka sen näkevät, rupeaisi pilkkaamaan häntä sanoen: 'Tuo mies ryhtyi rakentamaan, mutta ei kyennyt saamaan valmiiksi'?” (Luuk 14:28-30).

Toisaalta hän olisi voinut torjua unelmansa, jäädä elämään niin kuin ennenkin. Onhan haaste aina haaste, tässä liiketoiminnassa voi epäonnistua. Uskaltaako sitä edes unelmoida, kun ei kuitenkaan haluamaansa saa?

Näen seuraavia ominaisuuksia: harkintakyky, luovuus, kärsivällisyys, avoimuus, rohkeus.  

Sananlaskut 31 nainen on yrittäjä


 “…ja hankkii sen”

Sitten on aika toimia. Minusta on mielenkiintoista, että hän ei sysää vastuuta pellon ostosta miehelleen.  Tämä päätös on vaimon ja hän ottaa siitä myös vastuun.  Myöhemmin luvussa opimme, miten hän ansaitsee rahaa vöitä tekemällä ja myymällä. Hänellä on rahaa ja hän sijoittaa ne peltoon.  Hän olisi voinut ostaa itselleen jotain kivaa, tuhlata rahansa oman mielensä mukaan, hänhän ne rahat on ansainnutkin. Mutta viisas nainen käyttää rahansa perheen hyväksi. 

Tämä sai minut miettimään naisten rahankäyttöä. Usein vaimon on helppo jättää perheen talous miehen harteille. Myönnän, että meilläkin mies on paremmin siitä selvillä, varsinkin kun hän oli jo tottunut hoitamaan omaa talouttaan kun menimme naimisiin ja minä venyttelin vielä opiskelijanpennosia. 

Raha ei välttämättä kaikkia kiinnosta aiheena, mutta jokaisen on hyvä ymmärtää yksinkertaista tilinpitoa.  Jos San31 nainen ei olisi osannut hoitaa raha-asioitansa, hän olisi voinut vahingoittaa perhettään ostoksilla ja veloilla, jotka ovat liian isoja heille. Mistä hän oli oppinut rahankäyttöä? Omalta isältään? Mieheltään? Joka tapauksessa hän auttoi miestään (1 Moos 2:18) myös taloudenhoidossa, ei ollut hänelle taakkana.   

San31 nainen olisi voinut perääntyä pellon ostosta. Onhan sijoittamisessa aina riskinsä. Saanko tästä mitään takaisin vai heitinkö rahat kankkulan kaivoon?  Harkinta-aika ennen ostopäätöstä antaa mahdollisuuden heikkouksien löytämiseen.  Mutta sitten tulee toiminnan aika, ja kelpo vaimo ostaa pellon. 

Ominaisuuksia: rohkeus, vastuunotto, harkittu riskinotto, sijoituskyky vs. tuhlaavaisuus, talousasioiden ymmärtäminen.

Sananlaskut 31 nainen 


“…omin varoin hän perustaa viinitarhan.”

Nyt on aika laittaa sijoitus tuottamaan. San31 naisella on pitkäntähtäimen suunnitelma, koska jokainen tietää, että viinitarha ei tuota hedelmää moneen vuoteen. Ehkä pelto oli karua ja sen vuoksi myynnissä, mutta tällainen maaperä on juuri sopivaa viinitarhalle.  Hän näki mahdollisuuden ja nyt alkaa työnteko. 

Vaikka San31 nainen on ahkera, uskon hänellä olleen työntekijöitä viinitarhan perustamisvaiheessa. Koko luku on kirjoitettu neuvoksi kuninkaalle, joten ajatukseen sopii, että hänellä on varaa pitää palvelijoita ja työntekijöitä.  Hänen sijoituksestaan hyötyy siis muutkin kuin oma perhe, hän työllistää ihmisiä. 

Pitkäntähtäimen suunnitelma ja loppuun asti tekeminen ei ole automaattista.  Minullakin on paljon kankaita, jotka ostin ompeluprojekteja varten ja tuolla ne kaapissa makaavat.  Kelpo vaimo toisaalta käytti rahansa viisaasti ja näkee vaivaa, jotta sijoitus on tuottoisa tulevaisuudessa.  Hän on ahkera, ja sadonkorjuun jälkeen heillä tulee olemaan hedelmää ja juomaa.  

Hänen investointinsa hyödyttää koko perhettä. Ehkä nyt on varaa kouluttaa lapset hyvin, ja olla antelias muita kohtaan (kuten myöhemmin tulemme näkemään).  Palvelijat saavat palkkaa.  Koko yhteisö voi hyötyä viisaan perheen läsnäolosta.   

Ominaisuuksia: ahkeruus, sitoutuminen, suunnitelmallisuus, pitkäjänteisyys.

Uranainen?


Jotkut käyttävät San31 naisen elämää esimerkkinä uranaisesta.  Mutta missään en löydä vihjausta siihen, että hän olisi ansiotyössä kodin ulkopuolella.  Ei pellon ostaminen tee hänestä kiinteistövälittäjää, kuten ei kauppiaan laivoihin vertaaminenkaan tee hänestä kauppiasta. 

Sen sijaan hän tekee mitä pystyy, näkee perheen tarpeet ja löytää niihin ratkaisun kodistaan käsin.  Hän kehittää lahjojaan, valmistaa ja myy, sijoittaa ansioitaan ja ahkeroi perheensä hyväksi. 

Pellon ja viinitarhan ostaminen ja hoitaminen eivät vie häntä pois perhekeskeisyydestä.  Hän ei myöskään hanki rahaa henkilökohtaisen täyttymyksen vuoksi. Kaikki, mitä hän tekee, hän tekee muita ajatellen.  Päämääränä ei ole yrityksen laajentaminen ja oman nimen rakentaminen, vaan perheen rakentaminen: ”Vaimojen viisaus talon rakentaa, mutta hulluus sen omin käsin purkaa.” (San 14:1).

Onko sinulla unelma? Millaisia lahjoja sinulla on, joita voit käyttää perheesi taloustilanteen hyväksi?

San31 naiselta voimme oppia kolmen askeleen suunnitelman:

1. Suunnittele hyvin. Käytä aikaa, kysy neuvoa, rukoile Jumalan johdatusta. Onko tämä oikea aika sijoittaa rahaa ja aikaa tähän unelmaan? Viekö tämä sinut pois perheen luota vai hyödyttääkö tämä perhettäsi?

2. Osta. Useimmat unelmat vaativat taloudellista investointia. Ole viisas rahankäyttäjä. Tarvitset materiaaleja, ehkä huoneen talostasi, työvaatteita.

3. Tee työtä. Kuinka kovasti haluat unelmasi toteutuvan? Se ei tule tapahtumaan yhdessä yössä, vaan vaatii paljon aikaa ja työtä. Koet takaiskuja ja pettymyksiä. Tarvitset kestäväisyyttä ennen kuin näet tuloksia. 

Mieleeni tulee monta naisten aloittamaa yritystä, jotka ovat alkaneet, kun tarve on kohdannut lahjat.
Yksi tällainen nainen on Goat Milk Stuff-yrityksen takana. PJ luki erään iltakylvyn aikaan lasten käyttämän shampoopullon sisällysluetteloa. Kauhistuneena kemikaalien määrästä hän alkoi tehdä kotona saippuaa täysin luonnollisista aineista, mm. vuohenmaidosta.  Tänä päivänä hänellä on menestyksekäs yritys, joka valmistaa ja myy saippuaa, shampoota, pesuaineita, ihorasvoja sekä muita vuohenmaitotuotteita kuten juustoa ja karkkeja.  Ja mikä parasta, yhden naisen hellan ääressä alkanut yritys työllistää nyt hänen koko perheensä. 

Ompeluinnosta voi alkaa lastenvaateliike tai kestovaippabisnes.

Kädentaidoista voi kehittyä kynttiläpaja tai taidekauppa.  

Taiteelliset maalaavat myyntiin kortteja, kalentereita, tauluja.  

Jauhopeukalo pyöräyttää kakut valmistujaisiin ja erikoisleivät allergikkoperheille. 

Teknisesti taitava suunnittelee nettisivuja tai logoja.

Taloutta ymmärtävä antaa budjettineuvoja tai sijoitusvinkkejä.  

Sisustusta rakastava sisustaa muillekin ja valokuvaaja myy palveluitaan. 

Musikaalinen antaa soittotunteja. 

Viherpeukalo kasvattaa siemenestä ja opastaa muita puutarhanhoidossa. 

Lapsirakas perustaa päiväkodin tai alkaa perhepäivähoitajaksi.

Nikkaroija valmistaa huonekaluja tai leluja.


Mahdollisuuksia on niin monia! 

Missä sinä olet lahjakas?  Oletko koskaan harkinnut yrittämistä?  Onko vinkkejä meille muille? Lähde: Kolmen askeleen bisnessuunnitelma perustuu Courtney Josephin kirjaan The Proverbs 31 Woman - One Virtue At A Time. 


Kuvat
Free Digital Photos
Woman Standing Beside The Field by photostock
Girl Drinking Tea In Field by sakhorn38
Vineyard by the Sea by xedos4

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...