27.9.2012

Uudista avioliittosi - viikko 4

Syyskuun aikana kirjoitan avioliiton uudistamiseen liittyviä postauksia näiden leidien vanavedessä:  En kirjoita aina maanantaisin niinkuin he, mutta yritän pysyä kyydissä...eihän tässä ole kuin viikko vielä jäljellä!  

Tämän viikon aiheena on englanniksi Praise - minusta oli vähän vaikeaa löytää sille suomen kielestä järkevä vastine.  Ylistä miestäsi?  Kuulostaako vähän liian innokkaalta? Mutta samaan kategoriaan liittyy ehkä arvostaminen, kunnioittaminen, kehuminen, kiittäminen.  

Aiheeseen sopiva Raamatunpaikka on Efesolaiskirjeestä:  

5: 33. Mutta myös teistä kukin kohdaltaan rakastakoon vaimoaan niinkuin itseänsä; mutta vaimo kunnioittakoon miestänsä

Jos olet nainen, sinulle voi olla vaikeaa ymmärtää miten tärkeää miehellesi on kunnioituksen saaminen sinulta.  Se on enemmän miehinen tarve -toki naisena kaipaamme kunnioittavaa asennetta mieheltämme, mutta sitäkin enemmän kaipaamme rakkautta.  Miehelle on taasen vaikeaa ottaa vastaan epäkunnioittavaa käytöstä.  Näemme tämän monessa jakeessa Raamatussa, jossa miehille annetaan käsky rakastaa vaimojaan, ja vaimoja käsketään kunnioittamaan miestään.

Meillä on kirjahyllyssä Dr. Emerson Eggerichsin kirja Love & Respect, jossa hän kirjoittaa juuri tästä erosta naisten ja meisten välillä: naiset kaipaavat rakkautta, miehet tarvitsevat kunnioitusta. Suosittelen lukemaan, jos saat jostain käsiisi!  

Ja miten onkaan, nämä taitavat olla juuri niitä alueita, joissa me kompastelemme naisina ja miehinä.  Koska kirjoitan naisille, hypätään tuohon jakeen loppuosaan.  

Sinulle on annettu käsky kunnioittaa miestäsi.  Jakeen 33 jälkeen tulee luvun loppu.  Käskyä ei vesitetä ehdoilla:  no, jos miehesi ei rakasta sinua, ei sinunkaan tarvitse kunnioittaa häntä.  Tai jos miehesi elämä ja käytös ei ole kunnioitusta herättävää, ei sinunkaan tarvitse sitä väkisin osoittaa.  Vaimona sinä kunnioitat häntä miehenä, Jumalan luomana ihmisenä, sinun aviomiehenäsi.  Hänen ei tarvitse yrittää ansaita kunnioitusta - ethän sinäkään halua tulla rakastetuksi vain silloin kuin ansaitset sen! 

Voi olla, että tällä hetkellä ajatus miehesi kunnioittamisesta ja arvostamisesta on todella vaikea.  Tunteet eivät ole mukana, etkä halua osoittaa kunnioitusta vain siksi, että sitä täytyy osoittaa.  Olisiko se teeskentelyä? Jos jonkin positiivisen asian sanominen tulee ulos vain puristamalla, eikö olisi parempi olla sitä sanomatta...eikä yrittää väen vängällä sitä "keksiä"?  

Voit väittää, että arvottoman miehesi kiittäminen ei ole rehellistä.  Haluan muistuttaa sinua kuitenkin ajattelemaan sitä, mitä mieltä Jumala on miehestäsi.  Hän näkee sydämen salaiset sopukatkin, salatut synnit ja sanomattomat ajatukset.  Siltikin Hän rakastaa miestäsi palavalla rakkaudella, Hän haluaa viettää aikaa miehesi kanssa, Hän haluaa kokea läheisyyttä miehesi kanssa.  

Totuus ei ole aina tunteissasi.  Voit tuntea voimakkaasti negatiivisia tunteita miestäsi kohtaan, mutta eivät ne ole kaikki totta.  Jeesus sanoi: Minä olen totuus (Joh 14:6).  Kun olet samaa mieltä miehestäsi Jumalan kanssa, olet totuuden jäljillä.  Jumala tekee työtään miehesi elämässä...voit kiittää Häntä ja häntä niistä asioista, joissa hän on todella hyvä.  Ehkä hän viettää paljon aikaa työssä, mutta hän huolehtii perheen toimeentulosta erinomaisen hyvin.  Ehkä hän ei auta kotitöissä niinkuin toivoisit, mutta viettää vapaaehtoisesti paljon aikaa lastenne kanssa.  Ehkä hän on sinun mielestäsi liikaa seurakunnan toiminnassa mukana, mutta hän opettaa lapsillesi Raamatun kertomuksia ja rukoilee heidän kanssaan.  

Muista: ei ole olemassa täydellistä miestä!  Niinpä katso tänään miestäsi armahtavin silmin; hän on prosessi Jumalan käsissä, ihan niin kuin sinäkin.  

Osoita hänelle kunnioitusta sanomalla ääneen asioita, joista olet kiitollinen.  Unohda suomalainen mykkäkoulu ja positiivisten asioiden sanomatta jättäminen.  Se ei ole sinulta pois, jos hän saa kiitosta!  Miehesi tarvitsee sinun arvostustasi!  

Tämän viikoon haastessa on tehtävänä kirjoittaa viisi asiaa, joita ihailet miehessäsi.  Kerro sitten luovalla tavalla hänelle nämä asiat.  Lue lista ääneen illallispöydässä lasten kanssa, pidä maljapuhe ystävien kanssa ollessasi tai kirjoita hänelle viesti tyynylle tai laita se auton rattiin.  
  

  

Huomaat varmasti, että kun mietit viittä ihailtavaa ominaisuutta ja asiaa miehessäsi, ajatuksesi alkavat myös kääntyä positiivisempaan suuntaan.  Tällä harjoituksella on siis positiiviset vaikutukset myös sinuun!  


Löysin tällä viikolla facebookin seinältä tällaisen kuvan:  Sanojen kerrotaan löytyvän Äiti Teresan lastenkodin seinältä.  
Tee hyvää ja tee oikein vaikka saisit siitä syytöksiä, haukkumisia tai ihmettelyä osaksesi. 

Loppujen lopuksi, et elä elämääsi ja tee tekojasi ihmisten vuoksi, vaan Jeesuksen vuoksi.  Et tule vastaamaan sanoistasi ihmisille, vaan Ikuiselle Jumalalle.  Et valitse oikein, koska olet hyvä ja saat siitä kunniaa.  Valitset oikein, koska Jumala on hyvä ja saa tottelevaisuudestasi kunniaa! 

Jumala siunatkoon avioliittojamme! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...