31.1.2013

Lapselle laulaminen ja musiikin harrastaminen

Lähde

Aina välillä silmiin sattuu joku hyvä artikkeli tai tutkimustulos joka pitää jakaa muillekin.  Tänä aamuna luin, kuinka lapselle ja lapsen kanssa lauleskeleminen on hyväksi lapsen aivojen kehitykselle.  Tähän riittää ihan kotona laulaminen ja epävirallinen musisointi.  Onkin kiva lukea, miten itse mukavaksi todettu touhuaminen on oikeasti lapselle ja lapsen kehitykselle hyväksi. 

Musiikilla ja musisoinnilla on positiivinen vaikutus aivokuoren kehitykseen, joka on esim. muusikoilla selvästi laajempi ja aktiivisempi kuin ei-muusikoilla.  Lapsia tutkittaessa huomattiin, että ennen kouluikää saadut musiikilliset kokemukset ja toiminnat vaikuttavat merkityksellisesti aivotoiminnan kehitykseen.  


"Tulosten valossa näyttäisi siltä, että kaikille lapsille olisi
eduksi päästä tekemisiin musiikin kanssa sekä kuulijana että erityisesti myös itse osallistujana: vaikuttamassa
musiikkivalintaan, soittajana, laulajana, tanssijana, säveltäjänä ja sanoittajana. Musiikin kanssa toimiminen on lapselle luonnollista, eikä hän välttämättä tarvitse siihen erityistä koulutusta. Lapsen musiikilliseen toimintaan tarvitaan kuitenkin mukaan toisia ihmisiä tukemaan, inspiroimaan, antamaan tilaa ja osallistumaan."
Erityisen innostava on se ajatus, että kotona "lauleskelu" on ihan yhtä hyödyllistä ellei hyödyllisempää kuin viralliset musiikkileikkikoulut.  Parhaimmillaanhan kotona voi laulaa monta tuntia viikossa, kun muskarit on ehkä sen tunnin ajan viikossa.  Äidin (tietenkin isänkin) lauluilla on siis positiivinen vaikutus lapseen ja hänen kehitykseensä.     

Musiikki pääsee myös vaikuttamaan syviin aivojen osiin ohittaen kognitiivisen kontrollin...Kukapa ei olisi kokenut syviä tunteita tiettyjen laulujen ja musiikkikappaleiden soidessa?  Musiikki on voimallista, jopa siihen asti, että mielimusiikin kuuntelu voi edesauttaa aivoverenvuodosta toipumista.  Ja kuinka monta kertaa on puhutteleva hengellinen musiikki saanut aikaan jotain syvällistä ihmissydämessä ja -mielessä, johtaen joskus jopa uskoontuloon.  Moni on löytänyt laulamisen ilon uskoontulon jälkeen.   


Lähde
  
Yhdessä laulaminen on erityistä. Yhdessä laulavat ihmiset kokevat yhteisöllisyyttä ja sen on huomattu lisäävät yhteistyöhalukkuutta.  Heti nousee mieleen seurakunnan kokoontumiset, joissa yleensä aina musiikilla on suuri osa.  Myös Jeesus ja opetuslapset lauloivat yhdessä Pääsiäisaterian jälkeen.  Kuorolaulun suosio on ollut nousussa jo monta vuotta.  Tutkimuksissa huomattiin myös lasten olevan yhteisen laulutuokion jälkeen halukkaampia leikkimään yhdessä kuin esimerkiksi yhteisen ohjatun leikkituokion jälkeen.  Yhdessä laulaminen lisää luottamuksen ja turvallisuuden tunnetta.   


Täältä


Raamatussa on useita jakeita, joissa puhutaan laulamisesta ja käskyjä laulaa Jumalalle.  Kiitollisuus purkautuu monesti spontaanina kiitoslauluna ja ylistyksenä.  Joskus rukoushetki muuttuu lauluhetkeksi, kun kiitollisuus valtaa mielen...tai kun sanat vain loppuvat kesken.  Olen huomannut, että ylistymusiikin soidessa rukoushetkien taustalla keskityn paremmin rukoilemiseen ja ylistämiseen ja vietän siinä enemmän aikaa.  




Lapsuudesta on jäänyt mieleen, kuinka iskä tuli iltaisin kitaran kanssa laulamaan meille lauluja.  Meidän perheessä musiikilla onkin ollut aina iso osa.  Nuorena nuorisokuorot ja lauluryhmät olivat tärkeitä paikkoja.  Laulan lapsille iltaisin tuutulauluja ja lauleskelemme päivän mittaan monta kertaa.  Haluamme myös panostaa lasten musiikinoppimiseen ja he käyvät pianotunneilla.  Kerran päätimme opetella erään virren perheenä yhdessä ulkoa.  Lauloimme sen aina iltaruokailun jälkeen.  Siitä on jo monta vuotta, mutta osaamme virren vieläkin ulkoa ja laulamme sitä usein yhdessä.  Tämän tradition haluaisinkin taas elvyttää!  Vanhoissa virsissä on monta kertaa hyvin selkeä ja vahva teologia ja niiden osaaminen on uskon rikkautta.

Millaisia musiikkikokemuksia sinulla on lapsuudesta?  Lauloitko kuorossa?  Miten harrastat musiikkia nykyisin?  Laulatko lapsillesi tai itseksesi kotona?  Oletko virsien kannalla vai heilutko uusimpien ylistyslaulujen tahtiin?



p.s. Tasan vuosi sitten kirjoitin lapsen kainaloon ottamisesta ja hänelle lukemisesta, joka sekin on tutkimusten mukaan lapsen kehitykselle hyväksi...eli odota taas ensi vuoden tammikuun viimeisenä päivänä jonkun hyödyllisen tutkimustuloksen esittelyä! :)

p.s. 2 Faktoja siteerattu täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...