Mene laiska, muurahaisen tykö, katso sen menoja ja viisastu. (6:6)
Herran pelko on viisauden alku, ja Pyhimmän tunteminen on ymmärrystä (9:10)
Mitä hapan hampaille ja savu silmille, sitä laiska lähettäjillensä (10:26)
Kultarengas sian kärsässä on kaunis nainen, älyä vailla (11:22).
Joka köyhää pilkkaa, se herjaa hänen luojaansa; joka toisen onnettomuudesta iloitsee, ei jää rankaisematta (17:5)
Sananlaskujen tarkoitus on moniosainen: Ne antavat kyvyn oppia ja soveltaa Herran pelkoa elämään, antavat taitoja elämiseen (menestyksekkääseen elämiseen) luonnollisen järjestyksen ja Jumalan sanan alueilla, viisauden ja opetuksen tunteminen, ne antavat opetusta taidollisessa käyttäytymisessä, vanhurskaudessa, oikeudessa ja vilpittömyydessä, auttavat yksinkertaisia ymmärtämään, auttavat nuoria tiedossa ja taidollisuudessa, lisäävät opin ja ymmärryksen hankkimista, auttavat ymmärtämään sananlaskuja, vertauksia, viisaita sanontoja ja arvoituksia sekä oppimaan Herran pelon. (1:2-7).
Sananlaskujen tietäminen siis rikastuttaa elämää tosi paljon. Ei vain sen tarjoaman viisauden vuoksi, vaan sen kieli on myös monipuolista ja kaunista luettavaa. Olen jo pitkään miettinyt, miten aloittaa tämän kirjan opiskelu lasten kanssa. Haluan siis nimenomaan käydä tätä Vanhan Testamentin viisauskirjallisuutta läpi heidän kanssaan. Inspiraation tähän olen saanut jo vuosia sitten, kun luin perheistä, jotka lukevat joka päivä yhden luvun Sananlaskujen kirjasta, jossa on kätevästi 31 lukua. Haeskelin meille sopivaa opiskelumallia lukien läpi useita tapoja, joita perheillä on ja viimein olen päätynyt sellaiseen tapaan, joka sopii meidän perheelle tällä hetkellä parhaiten.
Kerron tässä nyt teillekin, jos siellä on perheitä, joille tämä tapa voi sopia. Istumme yhdessä lukemaan päivän luvun. Isommilla lapsilla on omat Raamatut, joista he seuraavat tekstiä. Pienemmät istuvat ja harjoittelevat kuuntelemisen jaloa taitoa. Luen luvun ääneen itse, koska luvut ovat aika pitkiä ja niiden kieli on rikasta. Lapset kuuntelevat ja luvun lukemisen jälkeen aloitamme keskustelun. Nostan luvusta esiin kaksi tai kolme jaetta. Valitsen ne lasten ikään ja elämäntilanteeseen sopien. Luen jakeet ääneen tai lapset lukevat ne ääneen ja kyselen lapsilta mitä se heidän mielestään tarkoittaa. Etsimme sananlaskulle selitystä ja sitten keksin niiden teeman mukaan meidän elämästä esimerkkejä. Lapset keksivät myös mielellään esimerkkejä sananlaskuihin, ja vaikka ne eivät aina ihan nappiin osukaan, saa siitä hyvän tuntuman siitä, miten asia on ymmärretty.
Tämä kaikkien yhdessä viettämä aika on noin 15-20 minuuttia ja sen jälkeen lapset usein haluavat piirtää asiaan liittyvän kuvan, mikä sopii minulle. Emme opettele tässä vaiheessa jakeita ulkoa, mutta se voisi olla seuraava askel. Itselleni ne jäävät aika nopeasti mieleen ja kertailen niitä sitten lastenkin kanssa, mutta mitenkään systemaattisesti me ei olla niitä opeteltu ulkoa.
Voit antaa lasten etsiä joka luvusta Sananlaskujen kirjan teemoja. Niitä lukiessa nimittäin tulee tutuksi usein toistuvat aiheet eli teemat kuten viisaus ja hulluus, ahkeruus ja laiskuus, rehellisyys ja petos, saituus ja anteliaisuus, oikeus ja vääryys, vanhurskas ja jumalaton jne. Ajattelin ottaa tämän teemankäsittelyn esille vähän myöhemmin, kun olemme päässeet pidemmälle Sananlaskujen kirjan lukemisessa. Ajatuksenani on kirjoittaa paperille teemat otsikoiksi ja kerätä sinne löytämiämme jakeita. Olen joskus jopa miettinyt, että miksi niitä ei ole alunperin jo jaoteltu aihepiirien mukaan, niin että tiettyjen jakeiden löytäminen olisi helpompaa, mutta tässä on varmasti joku viisaampi ollut niitä kirjoittamassa ( :) Sananlaskujen kirjoittaja kuningas Salomon oli viisaudessaan niin suuri, ettei ole tänäkään päivänä löydetty vertaista)
Ahkera muurahainen |
Isommilla lapsilla on vielä lisätehtävä Sananlaskujen parissa.
Tein erään mallin mukaan lukuraporttisivun. Annan sen isommille lapsille heidän henkilökohtaiseen Sananlaskujen kirjan opiskeluun. He valitsevat päivämäärän mukaisen luvun ja lukevat sen itsenäisesti. Sitten he vastaavat seuraaviin kysymyksiin:
Kopioi jae, joka kiinnitti huomiosi:
Kirjoita kahdella lauseella, mitä tämä jae sinun mielestäsi tarkoittaa:
Mikä on yksi tapa, jolla voit soveltaa tätä jaetta elämääsi:
Lopussa on tila, jonne he saavat piirtää sananlaskuun liittyvän kuvan.
Vastauksista löytyy aivan ihania havaintoja ja tarkkoja huomioita. Ja nautin siitä, kun saan selittää lapselle jaetta ja etsiä esimerkkejä, jotka auttavat ymmärtäämään sen tarkoituksen. Esimerkiksi keskustelin pitkään tästä jakeesta lapsen kanssa:
Pahantekijä joutuu tekojensa vangiksi, oikeamielinen kulkee iloiten tietään (29:6).
Miten sinä selittäisit sen koululaiselle?
Tässä on lisää ideoita, miten pitää Sananlaskut esillä kodissa. Osa näistä toimivat hyvin silloin, kun lapset jo osaavat useita sananlaskuja:
- Lue yksi sananlasku ennen yhteistä ateriaa ja keskustelkaa näistä yhdessä.
- Piirrä kuva sananlaskusta, kirjoita luku ja jae sen alle ja laita se esille näkyvään paikkaan.
- Parin etsiminen: kirjoita sananlaskun alku siniselle paperille ja toinen osa punaiselle paperille. Valmista 10-20 paria. Levitä kortit lattialle tai pöydälle, valitse yksi sinisistä ja yritä löytää sen pari punaisista. Kun lapset ovat oppineet jakeet, voit tehdä siitä muistipelin!
- Tehkää vuoronperään sananlaskusta draamaesitys tai näytelmä ja antakaa muiden arvata mikä sananlasku on kyseessä. Nuoremmat arvaavat lukuja, vanhemmilta voi vaatia jakeen tietämistä.
- Tuo sananlasku eloon tekemällä Leegoista, Play Mobilen osista, nukeista, pehmoleluista tai muista leluista siitä kohtaus. Arvuuttele lapsia mikä sananlasku on kyseessä.
- Tee oma Sananlaskujen kirja. Ota valokuvia perheenjäsenistä tai leluista esittämässä sananlaskua. Joihinkin voit tarvita useamman valokuvan. Tee näistä digikuvakirja ja tulosta se valokuvapalveluliikkeissä. Lukekaa kirjaa kotona. Kirjan voi tehdä myös lasten piirrustuksista: skannaa piirrustukset ja tee niistä elektroninen kirja.
- Opetelkaa Sananlaskuja ulkoa. Opetelkaa jaksoja tai kokonaisia lukuja tai valitkaa jakeita tietyn teeman ympäriltä. Kirjoita sananlasku esim. jääkaapin oveen pestävällä tussilla ja poista siitä sana joka päivä, samalla kun opettelette sitä ulkoa. Muista, viisaus on kultaa ja hopeaa arvokkaampaa. Tämä on haastava muistitehtävä, ja lapset voivat ansaita sillä sopivan palkinnon.
- Valitse teema ja lue ääneen yksi luku Sananlaskuista. Lapset nostavat käden ylös sitä mukaan kun kuulevat teemaan liittyviä jakeita. Kirjoita jokainen teemajae ylös ja kerää kokoelma jakeita eri teemoista.
- Keksikää tarinoita (kirjoittamalla tai kertomalla), jotka kuvastavat Sananlaskujen totuuksia. Kerro tarinoita lapsillesi nukkumaanmenoaikaan, kun olette autossa tai kun teette jotain kotityötä yhdessä. Rohkaise lapsia keksimään omia kertomuksia ja kertomaan niitä, tai pyydä heitä kirjoittamaan ja piirtämään kertomuksia, joita he voivat lukea toisille.
- Leiki Sananlaskun täydentämistä. Lue Sananlaskun osa ja katso kuka muistaa toisen osan.
- Kirjoita sananlaskun alku peiliin tussilla, ja kilpailkaa kuka saa kirjoitettua siihen lopun ensimmäisenä. Tämä henkilö voi sitten kirjoittaa seuraavan sananlaskun alun peiliin.
- Arvuuttele toisia kertomalla ajattelevasi sananlaskua jonkun teeman alla, esim. laiskuus. Kuka löytää siihen liittyvän sananlaskun ensimmäisenä?
- Leikkikää Sananlaskujen kirjassa esiintyviä ihmisiä. Esim. "Olen kuin ovi, joka kääntyilee saranoillaan" vihjeenä laiskurista. Muut arvaavat millaista henkilöä esität.
- Löydätkö Sananlaskuihin liittyvää musiikkia? Osaisitko säveltää oman? Onko valmiita lauluja, joiden säveliin sananlaskuja voisi laittaa?
- Kehitelkää oma Sananlaskujen lautapeli. Sen voi tehdä tunnetun pelilaudan mallin mukaan ja voitte oppia paljon jo silloin kun kehittelette pelin yhdessä.
Olen tyytyväinen siitä, että olen vihdoin aloittanut Sananlaskujen kirjan lasten kanssa! Näissä viisauksissa on niin paljon opittavaa, että emme varmaan saa ikinä kaluttua puhtaaksi koko kirjaa. Niinhän se taitaa olla muidenkin Raamatun kirjojen kanssa. Eikun aarteita etsimään!
Ideoita Sananlaskujen opetteluun
Muurahaiskuva:
Free Digital Photos
Toa55
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tervetuloa keskustelemaan!