11.9.2017

Peilin edessä

Proverbs 31:10

Isäni on taidemaalari.  Usein hänet löytää katsomassa keskeneräisiä tauluja peilin edessä.  Peilikuvasta maalaus näkyy uudestä näkökulmasta ja se paljastaa epäkohtia, joita ei kokeneinkaan taitelija välttämättä näe taulua maalatessa. 

Samalla tavoin voi tutkailla Raamatun jakeita.  Kun ne kääntää nurinpäin voi tekstistä löytyä uusia näkökulmia.  Käytin tätä metodia kun puhuin alamaisuudesta avioliitossa (klikkaa tästä lukemaan mitä alamaisuus avioliitossa EI tarkoita) , mutta erityisesti Sananlaskujen luvun 31 opiskelussa se oli hyvin silmiäavaavaa.  

Tässä siis San31 naisen vastakohta: 


Huonoja vaimoja kasvaa joka oksalla.  Hän on yleinen – helposti löytyvä; yhtä arvokas kuin tiesora.

Hänen miehensä ei voi rentoutua; hän ei ole koskaan täysin levossa vaimonsa läsnäolossa.  Vaimo tuhlaa miehen omaisuuden ja törsää hänen tilinsä.  Koskaan ei jää ylimääräistä sijoittamiseen tai antamiseen.  Mies ei voi luottaa häneen. 

Vaimo käyttää enemmän aikaa ja energiaa miehensä repimiseen kuin rakentamiseen.  Joka päivä, koko elämänsä ajan, vaimo tekee miehensä elämän kurjaksi.
 
Huono vaimo välttää työntekoa ja vaivannäköä.  Hän istuu odotelleen tilaisuuksien syliin tippumista ja valittaa, jos joutuu tekemään työtä. 

Hän ruokkii perheensä minimaalisella vaivalla ja pitää heistä huolta samalla asenteella (ja joskus ei tee sitä vähääkään).  Hänen ei voi odottaa näkevän vaivaa siunatakseen kotiaan ja sen asukkaita.  Hän on kuin rikkinäinen laiva, maaten hyödyttömänä satamassa.

Hän nukkuu aamulla pitkään ja antaa perheensä löytää oman aamupalan.  Hänen taloudessaan ei olla valmistautuneita ruoka-aikoihin.

Hän tekee heräteostoksia ja tuhlaa rahaa tavaraan sen sijaan, että tekisi pitkäntähtäimen harkittuja sijoituksia.

Hän on heikko luonteeltaan ja fysiikaltaan, ja tästä johtuen haluton ja kyvytön tekemään asioita, joita Jumala on hänelle antanut tehtäväksi. 

Hän kuluttaa voimansa turhanpäiväisiin asioihin, joista ei ole mitään hyötyä. Hän ei vaivaudu tunnistamaan taitojansa ja käyttämään osaamistansa.

Jos hän valvoo myöhään, hän tekee epäkäytännöllisiä, turhia asioita tai käyttää vapaa-aikansa ”omaan aikaan”.

Hänellä on harvoja taitoja, jos ollenkaan, ja kaikki hänen työnsä jälki on huolimatonta ja ala-arvoista. 

Hänellä ei ole varaa olla antelias, eikä hänellä ole armoa huono-osaisia kohtaan.  Hän kuluttaa kaiken rahan shoppailemalla. 

Hänen kätensä ja sydämensä ovat kääntyneet sisäänpäin.  Hänen sanansa paljastavat, että hänen omat halunsa ja tarpeensa menevät muiden tarpeiden edelle.

Tragediat tai vaikeudet aiheuttavat ahdistuneisuutta ja pelkoa, koska hän ei ole valmistanut kotiaan, perhettään tai itseään niiden varalta.  Hänen lapsensa pukeutuvat halpoihin, huonolaatuisiin vaatteisiin. 

Hän ei käytä mielikuvitustaan ja luovuuttaan parantaakseen kotielämän perusasioita, sängyt jäävät petaamatta ja hän ei välitä ulkonäöstään.

Hänen miehelleen nauretaan ja hänestä ajatellaan pahaa heidän yhteisössään, vaimon puheiden perusteella.  Muut eivät kunnioita hänen miestään, koska vaimokaan ei kunnioita häntä.  

Hän käyttää aikaansa ja eneregiaansa suunnittelematta.

Hän antaa rahaa kauppiaille, sen sijaan, että tienaisi itse rahaa.

Hän on pukeutunut heikkouteen, vastuuttomuuteen ja siveettömyyteen. 

Hän on täynnä tulevaisuudenpelkoa ja ahdistuneisuutta. 

Hänen puhuu typeryyksiä, hän repii toisia negatiivisuudellaan, kriittisyydellään ja kyynisyydellään.  Hän tuomitsee ja puhuu jatkuvasti katkerasti toisista ihmisistä.   

Hän on stressaantunut ja huolehtii kaiken maailman asioista, mutta on täysin ulalla siitä, mitä hänen omassa kodissaan – tai sydämessään - tapahtuu. 

Kotona hänen väsymyksensä ja stressinsä kiehuvat yli laiskuutena ja toimettomuutena.

Hänen lapsensa nousevat eivätkä malta odottaa, että pääsisivät pois hänen luotaan.  He kiroavat häntä.  Hänen miehensäkään ei löydä hänestä mitään hyvää sanottavaa.

Vaimo, joka Herraa pelkää, on ylistettävä, mutta huonon vaimon karisma on petollista ja hänen kauneutensa on turhamaisuutta. 

Hänen kätensä ovat hedelmättömät, eikä hänen töistään jää jäljelle mitään nautittavaa tai kiitettävää. 


Aikamoinen runo!  Voin myöntää, että monessa kohdassa tunsin piston sydämessä... En ole täydellinen ja epäonnistun usein.  Uskaltauduin kuitenkin alunperin opiskelemaan San31 naista muistuttamalla itseäni armosta, joka meille on evankeliumissa tarjolla.  Jumala ei hyväksy ketään omien ansioiden mukaan, naisiakaan ei arvioida kykyjen ja ominaisuuksien perusteella. 

Tästä lähtökohdasta voin lukea San31 naisen ominaisuuksista syyllistymättä ja ihailla häntä, sekä oppia hänen viisasti eletystä elämästään.

Taivaan Isä, kiitos armosta ja anteeksiantamuksesta, jotka ovat minun kun myönnän kyvyttömyyteni elää Sinun käskyjesi mukaan.  Kiitos Jeesuksesta ja Pyhän Hengen työstä sydämessäni ja mielessäni.  Anna minulle nöyryyttä myöntää virheeni ja syntini.  Auta minua kääntymään nopeasti Jeesuksen puoleen ja jättämään täydellisyyden taakat ristin juurelle.  Kiitos täydellisestä hyväksymisestä ja rakkaudesta, joka on Kristuksessa minulle tarjolla.  Aamen.      
kuva: wisdomsposts.com

Löysin netistä kaksi englannin kielistä kuvausta Sananlaskujen luvun 31 naisen vastakohdasta ja yhdistelin niistä oman suomennoksen.  Tässä ja tässä.  

2 kommenttia:

  1. Vau, kiitos tästä! Silmiä avaavaa sanaa ja mielenkiintoinen "metodi" ! Siunausta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia positiivisesta kommentista! Laita tekstiä jakoon, jos tykkäät. :)

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...