11.4.2012

Lastenraamattuja ja muita kirjoja

Edellisen postauksen kommentoija kyseli suosituksia lasten Raamattuja varten ja vastasin, että minulla ei niitä ole :) Mutta päätin näyttää millaisilla varustuksilla olemme opetelleet Raamatun hienoja kertomuksia.  


Tässä neljä lapsille kirjoitettua Raamattua.  
Ylävasemmalla oleva kirja Raamatun Suuret Kertomukset kertoo takakannessakin olevansa vauhdikas, ja tarinat kerrotaan usein päähenkilön sanoilla ja näkökulmasta.  
Erinomaista tässä kirjassa on se, että Vanhan Testamentin henkilöistä on mukana niin moni, että kronologisuus säilyy: Aadam ja Eeva (Kain ja Aabel jätetään pois, ehkä väkivallan takia, mutta siinä olisi hyvä mahdollisuus selittää uhri, joka kelpaa Jumalalle sekä veljeskateus), Nooa, Loot & Aabram (ei Saaraa eikä Iisakiakaan), Jaakob ja Eesau, Joosef, Mooses (mutta ei Exodus-kertomusta), Jerikon muurit, Simson (plussa, tätä ei ole monessa Raamatussa), Daavid ja Goljat, Elia (toinen plussa), Daniel leijonien luolassa, sekä Joona. 
Jokaiselle kertomukselle on annettu vain yksi aukeama, jolla on iso kuva, joten kertomuksista on mukana vain ydinasiat.  

Valkoinen Lasten raamatunkertomuskirja yläoikealla on suppeampi tarinavalikoiman suhteen, mutta jokaiseen tarinaan on käytetty useita sivuja ja niissä on enemmän yksityiskohtia kuin yllämainitussa kirjassa.  Vanhasta Testamentista on 7 kertomusta ja Uudesta Testamentista on 6. 

Jesus Storybook Bible on suosikkini, ja odottelen tätä suomen kielelle.  Siinä kerrotaan alusta asti miten Jumalalla on pelastussuunnitelma ihmisten varalle ja kertomus toisensa jälkeen viittaa tulevaan pelastajaan, joka ainoastaan voi parantaa ihmiset rakkaudellaan. Lisätietoja ja ilmaisia lukuja täältä.   

Suosikkini suomen kielellä on kanneton (vanha!) Lapsen Raamattu.  Käytänkin sitä useimmiten.  Kertomuksia on runsaasti (yli 250 sivua) ja niissä on paljon hyviä yksityiskohtia (Jaakobin elämä unineen kaikkineen, Ilmestysmaja, Pronssikäärme, Jeramias sekä Jesaja).  Koska jokaisen henkilön elämästä kerrotaan tarpeeksi seikkaperäisesti, ne jäävät paremmin mieleen eivätkä mene ehkä niin sekaisin keskenään (kuka teistä muistaa kenen vaimo Raakel oli? Tai Rebekka?).  Tässä kirjassa jatketaan Uutta Testamenttia myös Pääsiäistapahtumien jälkeen, mistä tykkään todella paljon!  (Käytänkö liikaa sulkeita?) 



Lisänä luemme vanhoja koulujen uskontokirjoja, joita on meille periytynyt.  Katselemme alle kouluikäisten kanssa kuvia ja luemme lyhyitä kertomuksia.  Uskontokirjoissa on mukavasti mukana lauluja, jos osaa sävelet, ja kirkkovuoden tapahtumat on järjestyksessä.  Aiheina on myös monet Kristinuskon arvot ja tavat: anteeksiantamus, rukous, turvallisuus, ehtoollinen jne.  


Sitten on tottakai kirjoja, joissa kerrotaan vain yhdestä Raamatun henkilöstä.  Ostan näitä melkein aina kun näen kirpputoreilla ja alennusmyynneissä.  Ylärivissä olevat kirjat ovat todella hyviä: Jeesuksen elämästä kertovassa kirjassa Jeesus Paras Ystävä on mukavat pyöritystehtävät ja meillä tapellaan aina siitä kuka saa pyörittää oikean kuvan esiin. :) 

Itse tykkään Mooses ja jännittävä pako-kirjasta pikkutarkkojen kuvien vuoksi.  Niistä saa etsiä yksityiskohtia ja ne tekevät katselemisesta todella mielenkiintoista.   

Alarivin kolme vasemmanpuoleista kirjaa ovat osa kirjasarjaa, joista satuin löytämään nämä kirpputorilta huimaan puolen euron hintaan. 

Kanneton Daavid-kirja on hyvä kertomus Daavidin elämästä.  Luin sitä lapsille iltaisin jatkokertomustyyliin ja se oli suosikki, varsinkin pojalle ajattelin olevan tärkeää lukea jännittäviä ja todenmukaisia kertomuksia pojista.  




Elma Aaltosen kirjoista olen tutustunut vain tähän Kolmen Prinsessan Leiri- ja Anna kulkee enkelin kanssa-kirjaan.  Tarinoissa tulee luonnollisesti esiin uskonasioita päähenkilöiden kokemuksissa.  
Saimme Mary Carterin kirjan Tyttö ja Raamattu tuttavaperheeltä ja luin senkin iltaisin jatkokertomuksena.  Kirja kertoo skotlantilaisesta köyhästä tytöstä, joka säästää rahaa kuusi vuotta oman Raamatun ostamista varten.  Itkuhan siinä tuli äidilläkin, kun Marylle kerrotaan neljänkymmenen kilometrin kävelymatkan jälkeen, että hänen kielellään ei Raamattuja olekaan jäljellä.  Kirjassa on kuitenkin onnellinen loppu.  
Onnen Päiviä-kirjasarja on lapsuudestani tuttu.  Siinä tuodaan esiin kristinuskon arvoja pienten tositarinoiden muodossa.  Lapsuudestani on kirkkaana jäänyt mieleen moni näistä tarinoista ja meidän lapset tykkää kuunnella tätä kirpparilta bongaamaani kirjaa.  
Keräilen kristinuskon eri aiheita ja teemoja selittäviä kirjoja koko ajan.  Esimerkiksi kävimme Isä Meidän Rukouksen läpi kuvassa olevan kirjan avulla, mutta suru-kirjaa emme ole vielä lukeneet.  
Jeesus on Ylösnoussut-kirjassa on ihanat kuvat (kirjaston poistomyynnistä)! 


Verrattomia Vertauksia on kivasti kuvitettu kirja Jeesuksen vertauksista.  Suosittelen! 
Logos-laiva on osa lähetystyötä ja Ginger-kirjat muistan lapsuudestani.  




Meillä on paljon kirjoja englanninkielellä, koska se on mieheni äidinkieli.  Rukouskirja löytyi Fidan kirpputorilta ja Bible Stories Aikamedian myymälästä.  Laitoin sen tähän näytille, koska siinä on kertomus Gideonista, jota en ole usein lastenraamatuissa tavannut.  Kolme muuta kirjaa käsittelevät teemoja ylpeys, kohteliaisuus ja kiusauksien kohtaaminen...kaikki osana kristinuskon moraali-ja tapakasvatusta.  

Jätin pois nukkavieruiksi kalutut ahkerasti luetut kovasivuiset vauvakirjat ja monet englanninkieliset kirjat.  

Eli Raamattuja ja Kristinuskosta kertovia kirjoja lapsille on huimat määrät olemassa ja uusia tulee koko ajan markkinoille.  En tiedä onko edes mahdollista sanoa, mikä olisi paras Lastenraamattu.  Itse olen erikoistunut löytämään kirjoja edullisesti, koska ostan niitä niin paljon.  Olemme koko perhe oikeita lukutoukkia!  Olen kuitenkin tullut siihen tulokseen, että Raamattu itse on paras lähdekirja myös lapsille.  Kuten mainitsin, luen sitä ääneen ja sitten käymme kertomuksen vielä jutellen ja piirtäen läpi.  Nelivuotiaskin jaksaa kuunnella ja vanhempi käyttää tietenkin tervettä järkeä valitessaan kertomukset.  Itse pystyin lukiessa sensuroimaan rankat tapahtumat ja monimutkaiset aiheet (raiskaus, prostituutio).  En siis joutunut tekemään valmisteluja, aukaisimme vain hyvän, vanhan Kirjan ja aloimme lukemaan! 

Jätä kommenttilaatikoon vinkkejä hyvistä kirjoista meille muillekin! 



3 kommenttia:

  1. Tuli mieleeni, että eräs kaverini, joka on samassa seminaariryhmässä kanssani, tekee väikkäriä lastenraamatuista: millaisia käännöksiä ne ovat alkutekstistä, ja millaisia tulkintoja niissä esitetään Raamatun tapahtumista. (Kaikki käännökset sisältävät tietysti tulkintaa...)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, tuo kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Haluaisin mielelläni lukea sen sitten kun on valmis. Tai jos kaverillasi on antaa joitain artikkelivinkkejä jo nyt, niin laita vaikka tietoja sähköpostiini! Kuinka monta lastenraamattua kaverisi käy läpi? Kiitos vinkistä!

      Poista
    2. Uusin blogitekstini 6/2020 käy läpi juuri tässä mainittua väitöstutkimusta lastenraamatuista. Oikein mielenkiintoinen ja silmiä avaava tutkimus!

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...