1.1.2020

Millainen kirjavuosi 2019 oli?


Kirjalistan analysointia, mikä sen mukavampaa tässä vanhan vuoden päätteeksi ja uuden vuoden alkajaisiksi!  Otin aikamoisen loppukirin kun joululoma alkoi, ja sain kirja-päivässä-tyylillä nostettua luettujen kirjojen määrän 60 kirjaan.  Se on kyllä aika paljon vähemmän kuin mitä 2018 (68 kirjaa) ja 2017 (71 kirjaa), mutta kuvastaa ehkä tämän vuoden luonnetta.  Eli tekemistä oli tarpeeksi!

Huomasin myös, että tuhlaan hyvää lukuaikaa selaamalla uutisia.  Tästä haluan päästä eroon, ja aion ensi vuonna pitää mielummin kännykässä kirjoja niitä hetkiä varten, kun pitää odotella tai on muuten tylsää.  Suomen poliittinen elämä ei minun mielenkiinnon vähenemisestä hetkahda, mutta oma elämä voi vaikka hetkahtaakin, ainakin kirjojen kannalta positiiviseen suuntaan.

Haluan nostaa aiempien vuosian tapaan lukemieni kirjojen listalta muutaman hyvän, suosituksen arvoisen kirjan esiin.  Luin useita romaaneja kirjablogisti Modern Mrs. Darcyn suositus-tai alennuslistoilta, eli tutustuin useaan uuteen kirjailijaan.  Ihan hyviä olivat nämä kirjat, mutta jotain jäin vielä kaipaamaan...eli tälle listalle eivät pääse.

5 + 5 suositusta 


1. Alexander McCall Smithin Naisten etsiväkerho on hyvä sarja, ja luin siitä Kelpo rouva johtajat-kirjan.  Jos siis haluan viihdyttävää kertomusta mielenkiintoisessa ympäristössä eli Afrikassa, tartun näihin, ja suosittelen muillekin.

2. Brigid Kemmerer: A Curse So Dark and Lonely.  Kirja noudattaa hieman Kaunotar ja Hirviö-elokuvan juonta, mutta se on omanlaisensa, koukuttava versio.  Tapahtumapaikkana on modernin maailman lisäksi muinaisaikojen fantasiamaailma. En ole vielä tarttunut jatko-osiin, mutta aikomuksena on selvittää, mitä kaunottarelle ja hirviölle tapahtuu!

 3. Matthew Christian Harding: The Peleg Chronicles. Tässä kolmiosaisessa sarjassa seikkaillaan Nooan päivien jälkeisessä ajassa.  Ensimmäinen kerta, kun pidän tavasta, millä kirjailija tuo päähenkilöiden uskoa esiin.  Jännitystä ja seikkailua riittää, minua haastoi ja innosti kovasti nämä kirjat.

4. Audrey Niffenegger:  The Time Traveler's Wife.  Syystäkin tämä ja seuraava kirja ovat kirjamaailman kestosuosikkeja.  Molemmissa on hyvä juoni ja hienot päähenkilöt.  En ole katsonut tästä tehtyä elokuvaa vielä, mutta Tolkienin kirjoihin perustuvat elokuvat on katsottu monta kertaa. The Time Traveler's Wife-elokuva ei saanut kovinkaan hyviä arvosteluja, eli onko se katsomisen arvoinen, miettii mieheni ja minä?

5. J.R.R. Tolkien: The Lord of the Rings.  Paksu kirja, jonka avasin ensimmäistä kertaa kesälomalla.  Sen parissa sitten vierähtikin hyvin aikaa.

Loput viisi mainitsemisen arvoista tältä vuodelta ovat fakta-kirjoja.

6.  Richard S. Taylor: The Disciplined Life - The Mark of Christian Maturity.  Taylor kirjoittaa haastavasti kurinalaisuudesta kristityn elämässä.  Voimme ottaa tunteet ja teot hallintaamme, varsinkin, kun ne ovat menossa väärään suuntaan.  Kurinalaisuus on kypsyyden merkki, ja kypsät ihmiset ovat aina raikastavaa seuraa.  Kurinalaista ihmistä ei saa yllytettyä pahaan, vaikka mikä olisi.

7. Madeleine L'Engle: Walking on Water.  Aivan ihanaa rohkaisua kirjailijalle ja taiteilijalle.  Alleviivasin monta kohtaa, ja haluan lukea tämän kirjan uudelleen!  Löysin Madeleinelta hyvän riman, jonka perusteella arvioida omaa kirjoitustani "Can the children see it?"  En halua kirjoittaa asioita, joita en voisi antaa lasteni lukea. 

8. Jamin Goggin ja Kyle Strobel: The Way of the Dragon or The Way of the Lamb.  Tämän kirjan viesti on niin kulttuuriamme vastaan, että sen sanomaa pitää pohtia ja oppia sisäistämään koko loppuelämän ajan.  Ihmismielelle on niin luonnollista kääntyä seuraamaan vaikuttavaa, hienoa ja mahtavaa.  Tämä siis seurakunnassa ja uskon elämässäkin.  Unohdamme sen, että Jeesus oli nöyrä, alhainen ja huomaamaton.  En pääse tämän kirjan sanomasta eroon, se vaivaa minua hyvällä tavalla.

9. Geoff Shattock: Jesus and the Racing Rat - How a Man Who Changed the World Can Change the Way You Work.  Stressinhallinan ammattilainen käy läpi Jeesuksen elämän viimeisiä hetkiä ja viimeisiä sanoja.  Upeaa pohdintaa.  Tätä kirjaa voin nyt suositella muutamalle, joka kärsii työn tuottamasta stressistä.  Shattockin tapa kirjoittaa on kaunis, ja Jeesuksen sanoihin perustuvat runot olivat minulle hyvin merkityksellisiä pääsiäisen aikaan.

10. Rachel Jankovich: You Who? Why You Matter & How to Deal With It.  Kirja, jonka haluan kirjoittaa!  Naiset, me pystymme parempaan.  On supertärkeää tunnistaa valheelliset vihjaukset, joita tämän päivän tsemppilauseita tihkuvat julkaisut ovat pullollaan ("Olet kaunis" "Olet tarpeeksi" "Armahda itseäsi").  Mutta vieläkin tärkeämpää on tuntea Jumala, ja Hänen Sanansa, koska sille perustalle voi turvallisesti rakentaa elämän. 


Tämä kuva muistuttaa yhdestä ihanasta lukumuistosta.  Vietimme erään kesäisen viikonlopun mieheni kanssa Helsingissä.  Yksi parhaista hetkistä oli kallioisella rannalla vietetty lukuhetki.  Aurinko paistoi, oli hyvä kirja, ja mainioita seuraa.  Tällä muistolla jaksaa monta synkkää päivää!

Kirjalistan analysointia


Miesten kirjoittamia  30/60, (vuonna 2018 34/68), (vuonna 2017 25/71).
Naisten kirjoittamia  29/60, (30/68), (43/71).
Mies-naisparin yhteistyö 0, (1), ( 2).
Kahden miehen yhteistyö 1, (1), (0).
Kokoelma useilta kirjoittajilta 0, (1), (1).


Asia/opetuskirjoja: 12, (9), (13)
Elämänkertoja/muistelmia: 7, (5), (11)
Romaaneja/novelleja: 41, (53), (46)

Täällä Kirjasuosikit vuodelta 2017

Kirjasuosikkini vuodelta 2018

Vuodelta 2014 kolme parasta lukemaani kirjaa

Vuodelta 2012 Lukutoukan suosituksia

Raamattu läpi! 


Lisäksi vielä saavutus, josta olen ylpeä.  Luin Raamatun läpi tänä vuonna!  Vaikka se merkitsikin sitä, että luin vuoden viimeisenä päivänä aika monta pikku profeettaa vauhdilla läpi, sain luettua koko Sanan vuoden aikana.

Raamatunlukuhetkeni aamulla on ihana tapa aloittaa uusi päivä.  Aion jatkaa samalla tyylillä tänäkin vuonna.  Nyt vain pitää olla parempi suunnitelma matkojen varalle.  Jäin jälkeen suunnitelmasta loppuvuodesta, koska matkojen vuoksi päivärutiinit jäivät.  Koska matkoja en voi välttää tänäkään vuonna, haluan löytää tavan pitää yllä Raamatunlukuani, vaikken olisikaan kotona tai aikaa olisi "liian vähän".

Viime vuoden hartauskirjojani oli Sarah Youngin Jeesus kutsuu ja Eugene H. Petersonin Praying with the Psalms.  Ne avasin yleensä aamuisen Raamatunlukuhetken päätteeksi.

Aion ensi vuodeksi hiljentää lukutahtia.  Ehkä luen seuraavaksi Raamatun kahdessa vuodessa läpi, koska haluan pysähtyä pohdiskelemaan eri kirjojen sanomaa ja aiheita syvemmin kuin tänä vuonna.  Lukusuunnitelman lisäksi luin Raamattua myös, kun valmistelin kirjoittamista, hartauksia tai puhumista eri tilanteissa. 

Erityisesti pidin Esterin kirjaan perustuvasta pohdinnasta.  Kirjassahan esiintyy 3 vaikutusvaltaista naista, joiden elämä ja olosuhteet ovat hyvin kiehtovia. Kirjoitin siitä blogiini kuusi kertaa!  Haluan tänäkin vuonna syventyä jonkun Raamatun naisen elämään.  Olisiko sinulla ehdotuksia?

Kaiken kaikkiaan kiva kirjavuosi, ja innolla avaan uusia kirjoja tänäkin vuonna!




2 kommenttia:

  1. Siunattua Uutta Vuotta! Blogisi on yksi parhaista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kiitos! Ja sinulle toivon myös Jumalan johdatusta uudelle vuodelle.

      Poista

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...