31.10.2012

Uskonpuhdistus, Luther ja parannuksen teko


Tänään, lokakuun 31. päivä vuonna 1517 Martin Luther naulasi 95 teesiään Wittenbergin kirkon oveen.   Hän kirjoitti latinaksi tarkoituksenaan väitellä kollegoidensa, yliopiston professoreiden kanssa ane-kaupasta – joka oli muodostunut aikamoiseksi katolisen kirkon liiketoimeksi vuoteen  1517 mennessä.Nimetön henkilö käänsi teesit saksan kielelle, ja ne levisivät nopeasti ympäri maata aloittaen myllerryksen kirkon sisällä. 

Löysin netistä teesit, ja uskonpuhdistuksen päivän kunniaksi haluan kiinnittää huomion Lutherin ensimmäiseen teesiin (suomennos oma):

”Kun Herramme ja Mestarimme Jeesus Kristus sanoi ”Tehkää parannus”, hän tarkoitti, että uskovan koko elämän tulisi olla parannuksen tekoa.”

Monet mieltävät parannuksen teon olevan kerran tapahtunut uskoontulon hetki.  Mutta synnistä pois kääntyminen ja ilosanoman uskominen ei ole vain hieno aloitusseremonia uskovan elämässä. Sen tulisi olla osa päivittäistä kristinuskoa.  Evankeliumi on jokaista päivää ja jokaista hetkeä varten.  

Parannuksen tekeminen on synnistä pois kääntymistä...joku on kutsunut sitä täyskäännöksen tekemiseksi.   Mutta jos se olisi vain kerran elämässä tapahtuva käännös, niin miksi sitten huomaan tekeväni  syntiä päivittäin, miltei hetkittäin?  Enkö ole enää uskossa kun tein taas vastoin Jumalan Sanaa?  Olenko liian heikko tälle uskon tielle?  Enkö osaakaan elää niinkuin kristittyjen tulisi elää?  Miksi käännyn taas syntiin päin?

Parannuksen teko, synnistä pois kääntyminen kyllä aloittaa oikean liikesuunnan elämässä.  Pois synnistä.  Tärkeää – tärkeämpää- on kuitenkin se, kenen puoleen käännymme, kun täyskäännöksen teemme.  Jeesuksen Kristuksen puoleen. 

Jeesuksen käytyä kasteella ja oltua kiusattuna erämaassa hän aloitti työnsä sanoilla: "Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle". Kun Jeesus puhui seitsemälle seurakunnalle Ilmestyskirjassa, usea seurakunta sai kuulla sanat ”tee parannus”.  Nämä olivat siis Jeesuksen sanat uskoville; seurakunnille.  

Ensimmäisestä saarnastaan viimeiseen Jeesus kutsuu meitä tekemään parannusta.  Kääntymään Hänen puoleensa.  Toden totta, kun teemme väärin, meitä kutsutaan tunnustamaan ja kääntymään Jeesuksen Kristuksen puoleen.  Mutta me tarvitsemme parannusta tekevää sydämen asennetta myös kun teemme oikein; Tim Keller kirjoittaa, että kristittyjen tulee tehdä parannusta myös hyvistä teoistaan...ettei mikään tule meidän elämässämme ansiottoman armon tilalle. 

Sinä et voi ostaa pelastusta etkä armoa, et ane-kaupoilla etkä hyvillä teoilla ja moitteettomalla elämällä. Ne ovat Jumalan lahja. 

Vanhurskas on elävä uskosta!  

Hyvää Uskonpuhdistuksen Päivää!


Pari aiheeseen liittyvää linkkiä täällä ja täällä.  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa keskustelemaan!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...